Stop oneerlijke concurrentie gemeenten zonnepanelen

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Stop oneerlijke concurrentie gemeenten zonnepanelen.


Gast

#1

2013-11-29 07:35

Goed bedoelde actie van de gemeentes heeft desastreuze uitwerkingen op voor de hele sector. Met name nieuwe en bestaande duurzame banen staan op de tocht.

Gast

#2

2013-11-29 08:34

Volledig terechte petitie. Prima dat de overhied promotie doet, maar niet goed dat er vanuit een organisatie met commerciele belangen een 'beste' levereancier uit komt.

Gast

#3

2013-11-29 13:43

Nu is het toevallig gezamelijke inkoop van PV panelen wat is het volgende? Isolatie? brood? keukens? groente? kerstpaketten? Dit moet gewoon stoppen!!

Gast

#4

2013-12-01 20:45

Geef ook de lokale kleine leveranciers een kans!
Met zeer goede argumenten komt deze petitie!
Gast

#5 Goed actie

2013-12-02 13:28

Gemeentes creeeren (zonder zelf genoeg verstand te hebben van zonnepanelen) de perceptie bij mensen dat ze goede materialen krijgen voor de beste prijs.
In de praktijk krijgen ze matige materialen voor een matige prijs.

In mijn optiek is het allemaal vriendjespolitiek en buiten dat, gewoonweg oneerlijke concurrentie!
gast

#6 Re:

2013-12-02 13:29

#2: -

Tsja, helaas doen ze niet aan promotie, want de gemiddelde Nederlander is niet goed geinformeerd over de voordelen van zonnepanelen.
Maar goed, wat verwacht je als de politiek je concurrent is (aardgas & koninklijke Shell)


Gast

#7

2013-12-02 15:16

Bovendien kunnen professionele installateurs eenvoudig de prijzen van de collectieven matchen, waarbij vooraf duidelijk is met wie je zaken doet en wat je krijgt.

Gast

#8

2013-12-03 07:02

Overheidsbemoeienis werkt averechts!
Luuk

#9 Geen kennis!!

2013-12-03 11:17

Gemeentes moeten zich niet bemoeien met dingen waar ze geen verstand van hebben. De ambtenaar die zelf 3 paneeltjes heeft liggen is opeens de expert..?!

Gast

#10 Korte termijn politiek

2013-12-03 11:55

Zijn jullie ook benieuwd of de gemeenten ook hun verantwoordelijkheid nemen wanneer er problemen met de geleverde goedkope installaties ontstaan?
Duurzaam is pas echt duurzaam wanneer .......................................
Susan

#11 Dank

2013-12-03 12:17

Dank je voor het opstellen van deze petitie. Wij komen als kleine onderneming vaak bij klanten die meerdere offertes aanvragen, waaronder met de prijzen van een collectief om mee te vergelijken. Wij zitten met onze prijzen altijd net onder of net boven de prijzen van een collectief. Met als grote verschil dat men bij ons een installatie op maat krijgt ipv panelen die ze voor het collectief nou eenmaal groots hebben ingekocht.
Waarom dan een collectief?? Een veel te grote, nutteloze, oneerlijke concurrentie. Goed om dit te stoppen.

Gast

#12

2013-12-03 16:38

helemaal mee eens, het was een doorn in het oog.
De markt komt hierdoor niet van de grond en tot zijn recht. Zzpérs werken zich rot voor een laag uurloon door deze concurrentie terwijl er al zoveel grote energie Energie bedrijven waar kleine zelfstandigen worden gedwongen te stoppen
Guus

#13

2013-12-03 16:48

Graag uitbreiden naar gesubsidieerde clubs als Natuur en Milieu etc. Is ook publiek geld waarmee reclame campagnes worden gehouden voor de geselecteerde ondernemer.

Gast

#14

2013-12-03 17:06

Helemaal mee eens. Goed initiatief.

Gast

#15

2013-12-03 17:30

Het is vreemd dat de slechtste installateur van Nederland deze veiling steeds wint. Utp zonnepanelen horen niet bij de top, eigen merk panelen waar de fabrikant niet bekent van is C-kwaliteit. Maar zins kort heeft hij wel een goed paneel Bisol maar daar betaald u dan veel te veel voor.

Gast

#16

2013-12-03 18:37

Ik begrijp het als de overheid extra inzet om bepaalde doelstellingen te bereiken. Helaas, subsidies verstoren tijdelijk de normale marktwerking en nog erger, gezamelijke-inkoop-akties maken de kleine ondernemers in die markt kapot. De kleine bedrijfjes zullen op termijn op een duurzame wijze de zonnestroom-markt moeten dragen. Ik hoop dat deze petitie de overheden deze boodschap kan brengen.


Gast

#17 Re: was dat niet die club die zijn klanten zonder garanties achterliet na een failiisement.

2013-12-03 22:01

Henk Daalder Windparken Wiki

#18 Gemeenten komen terecht op voor de gemeenschap

2013-12-03 23:38

Deze enquete lijkt ingegeven door een soort markt fundamentalisme.
Ook commerciële aanbieders kunnen een groepsaankoop organiseren.
Ook commerciële aanbieders kunnen op prijs concurreren.
Gemeenten komen op voor de gemeenschap, en doen iets dat de markt nog niet biedt. Goede actie de gemeentelijke groepsaankopen.
En uiteindelijk zijn het weer ondernemers die het werk doen, en daar ook aan verdienen.
Leer ervan en onderneem in deze context.

Overigens is een stukje windpark veel goedkoper dan zonnepanelen voor hetzelfde geld.
Een stukje windpark voor 2500 EUR, ca 2000 W opwekvermogen, levert ca 4000 kWh per jaar
Een set zonnepanelen voor 2500 EUR, ca 1500 Wp levert ca 1500 kWh per jaar
leverancier

#19 Onwetende gemeentes

2013-12-03 23:42

Je merkt dat de gemeentes ook voor de gek worden gehouden.
Ze weten niet dat alleen zeer grote leveranciers(importeurs)de bieding kunnen winnen.
En die besteden het plaatsen uit aan een personeelsburo.
Je mag daar alleen voor een hongerloon plaatsen als je zzp,r bent.

En ichoosr houd de gemeentes flink voor de gek.
Maar de gemeentes kopen daar zelf ook met flinke korting massaal de panelen voor zich zelf in.

Gast

#20

2013-12-04 08:45

Stichting coöperatie consortium vaak een voorwaarde voor subsidie op heel veeloverheidsniveaus. Toetsen op onafhankelijkheid wordt vergeten. terwijl dat toch hoort bij overheidsaanbesteding. voorwaarde voorkomen marktverstorend idem. Erg goed initiatief!
gast

#21 Re: Gemeenten komen terecht op voor de gemeenschap

2013-12-04 08:48

#18: Henk Daalder Windparken Wiki - Gemeenten komen terecht op voor de gemeenschap

Wat een onzin Henk!
Gemeentes doen aan vriendjespolitiek, dat zou jij nu toch wel moeten weten!!
Daarbij krijgen mensen slechte kwaliteit en zijn ze echt niet altijd goedkoper uit (aangezien de installties niet gedaan worden door de inkoop colletieven, maar uitbesteed)

Daarbij zeg je nu niet dat er veel vogels doodgaan aan je windmolens en of dat er al nieuwe ontwikkelingen zijn die de windmolen overbodig maken...

Zon & wind zijn een tussenstap, vrije energie e.d. de oplossing...!
Stap is even uit de wind en focus je op de term duurzaamheid ipv blindelings alleen maar op windenergie te focusses

 

gelukkige eigenaar PV-systeem en initiator gemeentelijke acties

#22 beetje nuancering

2013-12-04 08:53

Het is waar dat veel gemeentelijke acties leiden tot selectie van een grote club van buiten en dat er te veel nadruk in de markt gelegd wordt op de prijs van de panelen.
Daarmee wordt inderdaad een verkeerd signaal afgegeven (het is immers geen broodje kaas).

Maar tegelijk mag de branche ook de hand in eigen boezem steken. Er wordt helaas nog veel slecht installatiewerk geleverd, zoals niet aarden van de systemen aan DC-kant, vormen van inductielussen op het dak en niet luchtdicht afkitten van dakdoorvoeren.

Tevens kun je als particulier bij 4 verschillende offertes prijsverschillen tegen komen van bijna een factor 2 zonder dat inzichtelijk wordt gemaakt waarom het ene systeem zo veel duurder is dan het andere. Uberhaupt de communicatie, in de vorm van opleverinformatie en offerteinformatie kan, de goeden daar gelaten, nog veel beter.

In mijn ogen is de branche hard bezig volwassen te worden, en dat is maar goed ook. We hebben zonneenergie bij particulieren hard nodig voor onze toekomstige energievoorziening.

Promotie- en inkoopacties die aandacht hebben voor kwaliteit en voor lokale uitvoering hebben in mijn ogen wel degelijk een functie (gehad). Goed dat de sector nu zegt geen marktverstorende invloeden meer te willen. De andere kant is: pak de handschoen op en sluit je aan bij de kwaliteitstrajecten die vanuit de sector worden georganiseerd.
zaanzon.nl

#23 Re: Gemeenten komen terecht op voor de gemeenschap

2013-12-04 08:58

#18: Henk Daalder Windparken Wiki - Gemeenten komen terecht op voor de gemeenschap

Wij hebben ook met ichoosr om de tafel gezeten. Alleen voor deze marges wil je niet eens de veiling winnen. Iedereen in de keten wordt flink uitgeknepen.Wat betreft het zelf organiseren van een groepsaankoop. Dat hebben wij zelf ook gedaan met succes. Echter geeft de uitstraling van de gemeente een goed vertrouwen. Dan zal de prijs en kwaliteit wel goed zijn. Dit geld ook voor de subsidies. Als de gemeente zegt je krijgt 10% korting staan ze bij je in de rij. Als je zelf de korting op je website plaatst krijg je minder reacties. Dat is iets wat bij de consument tussen de oren zit en moeilijk te veranderen is.

 

Daarnaast klopt uw berekening ook niet. Voor rond de 2500 euro krijg je 8 panelen ca. 2000wP dat levert ca. 1840 kwh per jaar. Dat is inderdaad een lager rendement als bij windenergie.

Volwassen

#24 Re: beetje nuancering

2013-12-04 09:00

#22: gelukkige eigenaar PV-systeem en initiator gemeentelijke acties - beetje nuancering

Inderdaad, de markt is volwassen en kan nu het stokje overnemen. Ondersteuning vanuit gemeenten is welkom, maar dan niet meer als verkoopkanaal maar als voorlichtende partij. Denk aan het organiseren van informatiebijeenkomsten waarbij de burger uiteindelijk zelf de keuze kan maken voor een leverancier. Als de gemeente zich in de markt blijft bewegen, krijgt de branche niet de kans volwassen te worden. Uiteindelijk niet in het belang van de consument.

Zucht

#25 Kleinere overheid

2013-12-04 09:13

Als ze een kleinere overheid willen, waarom doen gemeentes dit dan allemaal? Wat volgt? Gaan ze straks ook schone auto's verkopen? Ik zag dat ze in Diemen ook al isolatie gaan aanbieden vanuit de gemeente. Lekker voor de lokale aannemers, die hebben toch al geen last van de crisis :-(