Petitie voor een eerlijke verloning van zelfstandige vroedvrouwen


Gast

/ #101

2013-10-22 13:13

de verloning van zelfstandige vroedvrouwen is inderdaad niet eerlijk, zeker als je het vergelijkt met de verloning van gynaecologen (die welliswaar langer gestudeerd hebben en igv ziekenhuisbevalling vaak eindverantwoordelijkheid dragen..)
Om een frappant voorbeeld te geven: een vroedvrouw zal zelden knippen, uitsluitend op medische indicatie (foetale nood), wat mijns inziens ook zo hoort. Niemand wil daar beneden geknipt worden, toch? Het comfort van een vrouw achteraf is zo belangrijk!
Toch gebeurt dat knippen en hechten te snel en te vaak. Blijkt dat beiden afzonderlijk aanrekenbare extra prestaties zijn voor gynaecologen.
Stel dat een vroedvrouw alle moeite van de wereld doet om inscheuren te vermijden (wat meer tijd en expertise kost) en de patient scheurt alsnog zodanig dat er moet gehecht worden, dan krijgt een vroedvrouw daar geen centiem extra voor vergoed; het hoort bij de bevalling. Ook indien zij het ooit nodig acht te moeten knippen, hoort dit bij de bevalling.
Waarom is dat bij het ene beroep extra verloning waard en bij het andere een lastig staartje bij de bevalling? Het is toch voor beiden extra werk? Hoe eerlijk is dit?
Zelfs door dit simpele feit te veranderen, zou er al veel geld uitgespaard kunnen worden door het RIZIV, en veel knip- en hechtleed voor de vrouwen!