Amsterdam verbouwt en versteent; bestuur bescherm bewoners!

Neem contact op met de schrijver van de petitie

BIJEENKOMST Bouwwoede 18 september 2018 19.30 Het Sieraad, Postjeweg 1 Uitnodiging van stadsdeel West!!

2018-09-15 12:31:41

Zie onderstaande uitnodiging van stadsdeelcommissie West; de Initiatiefgroep Bouwwoede Oud West komt;  u ook?? 


Uitnodiging bijeenkomst over toenemende bouwactiviteiten en de gevolgen voor woon- en leefklimaat in West

 

Geachte bewoner,


Het gaat economisch goed met de stad. Dat is o.a. te zien aan het toenemende aantal bouwactiviteiten. Die voorzien in een behoefte maar tegelijk leiden zij ook tot verschillende vormen van overlast.

Inmiddels zijn diverse gesprekken gevoerd tussen het stadsdeel en individuele bewoners over de druk op de leefbaarheid als gevolg van de bouwactiviteiten. Om inzicht te krijgen wat er nog eventueel aan ons beeld ontbreekt nodigt stadsdeelcommissie West u graag uit voor een bijeenkomst op 18 september a.s.. De uitkomsten van deze avond zullen o.a. gebruikt worden bij gesprekken met wethouder Van Doorninck, wiens aandacht dit onderwerp ook heeft.


Datum: dinsdag 18 september 2018
 Tijd: 19.30-21.30 (inloop vanaf 19.00 uur)
 Locatie: Het Sieraad, Postjesweg 1, Amsterdam

Het programma bestaat uit drie onderdelen. Het stadsdeel leidt de avond in met een overzicht van de aantallen en locaties waar de bouwactiviteiten geconcentreerd zijn, de meest gehoorde problemen en de oplossingen van het stadsdeel tot nu toe. Vervolgens nodigen we u uit om dit beeld aan te vullen met uw eigen ervaringen. Daarna bespreken wij graag met u hoe een verdere aanpak er uit zou kunnen zien. Stadsdeelbestuurder Melanie van der Horst zal ook aanwezig zijn.
Aanmelden en meer informatie?
Aanmelden is niet verplicht, maar i.v.m. de organisatie horen wij graag of u aanwezig bent.
Voor aanmelding en/of meer informatie kunt u per mail contact opnemen met: stadsdeelcommissie.sdw@amsterdam.nl

Met vriendelijke groet,
Stadsdeelcommissie West
Retouradres: Postbus 57239, 1040 BC Amsterdam
Aan de bewoners van stadsdeel West


Fike van der Burght

BOUWWOEDE: raadscommissie 12 september 2018 en Bouwtop stadsdeel West 18 september KOM! KOM! KOM!

2018-09-06 15:45:40

STOP DE BOUWWOEDE                                   Amsterdam, september 2018    

Een manifest van de initiatiefgroepen Oud-West en Oud-Zuid  

Na een eeuw van betrekkelijke rust en stabiliteit heeft de liberalisatie van de regelgeving in de wereld van de ruimtelijke ordening en vergunningen, in korte tijd tot een enorme bouwwoede geleid, vooral in de buurten die in de periode 1880-1920 gebouwd zijn. Deze buurten, grote delen van Oud-West en Oud-Zuid, zijn min of meer vogelvrij verklaard. De bouwwoede slaat niet alleen op de talloze bouwactiviteiten maar ook en vooral op de woede onder bewoners die hiervan het slachtoffer zijn. De gemeente kan de bouwwoede niet aan, kampt met onvoldoende bemensing en biedt onvoldoende tegenwicht tegen de gespecialiseerde, doorgewinterde professionaliteit van ontwikkelaars en hun adviseurs. Ambtenaren laten hun oren wat al te gemakkelijk hangen naar de bouwpromotoren. Er is onvoldoende greep op het proces, te weinig toezicht, hoorzittingen worden maanden vertraagd, verslaggeving idem dito. Het wekt bovendien weinig vertrouwen dat de bemensing van de hoorcommissies uitsluitend uit eigen personeel bestaat. Voor bewoners is de toegang tot informatie over bouwvoornemens moeizaam en niet proactief. Er is nauwelijks gestructureerde informatievoorziening of structureel overleg met de buurtbewoners.    

Waar heeft deze liberalisatie zoal toe geleid?  

1.    De verbouwingen van enkelen gaan ten koste van het woongenot en de woonkwaliteit van velen. Het geldelijk gewin van de één is het financiële verlies van de ander. Veruit de meeste woningen in de particuliere sector in Oud-West en Oud-Zuid zijn voldoende groot en goed van kwaliteit, afgezet tegen de rest van Amsterdam. Er is geen sprake van leegstand of van een neerwaartse spiraal. De prijs die velen voor de woningvergroting van enkelen betalen is ten enenmale te hoog. De gemeente heeft hier onvoldoende oog voor.

2.    De uitbreidingen van de één schenden in veel gevallen de privacy en de belangen van anderen. Volgens de wet en regelgeving behoort de gemeente een expliciete afweging van belangen te maken. De gemeente onttrekt zich echter aan zijn verantwoordelijkheden en verwijst gedupeerden simpelweg naar de rechter.

3.    Wie hebben de grootste baten bij de potentiële bouwrechten? Dat zijn vooral de projectontwikkelaars, ontwikkelende architecten en aannemers, makelaars en andere op snelle winst beluste partijen uit de wereld van het onroerend goed. Zij zetten bewoners onder druk, stoken bewoners tegen elkaar op, kopen bewoners uit en veroorzaken een grote onrust. Er vindt een ongekende prijsopdrijving plaats en woningen met nog enigszins betaalbare huren worden door speculanten omgebouwd tot peperdure appartementen. De liberalisatie draagt in Amsterdam stevig bij aan de segregatie en de vergroting van de kloof tussen arm en rijk door een verschraling van betaalbare (huur)woningen.

4.    De bouwaanvragen gaan over uitbouwen met onderkelderingen tot vier meter vanaf de achtergevel de tuin in inclusief een dakterras, balkons over de volle breedte van de achtergevel en tot twee en soms vier meter diep en het volbouwen van de vaak teruggelegen dakverdieping met een trappenhuis en een dakterras.

5.    In het bijzonder staan de onderkelderingen ter discussie vanwege de mogelijke gevolgen voor de waterhuishouding. Ofschoon de zichtbare gevolgen van deze ondergrondse ontwikkelingen beperkt zijn, kunnen de consequenties op langere termijn aanzienlijk zijn, zeker in het licht van de klimaatverandering. Bovendien komt schade aan buurpanden in de vorm van scheurvorming, fundering e.d. substantieel voor. Zie de ervaringen in de Vondelstraat, Van Breestraat, Wenslauerstraat, Kanaalstraat, Valeriusstraat en de Helmersbuurt.

6.    Behalve dat de bouwrechten de privacy schenden, conflicten over erfafscheidingen teweeg brengen en het dag- en zonlicht van anderen soms ernstig beperken, wordt het voorheen groene binnenklimaat van de bouwblokken bedreigd: de ontgroening en verstening van de binnentuinen.

7.    In het kader van de klimaatadaptatie is dit funest. Opgeofferd groen ten behoeve van bebouwing komt nooit meer terug, terwijl groen zo hard nodig is voor het beteugelen van de waterover- en onderlast, hittestress en al sterk gedecimeerde flora en fauna.

8.    Tenslotte, maar niet als laatste, vindt een aanzienlijke aantasting plaats van de indertijd goed doordachte stedenbouwkundige en architectonische kwaliteit. De oorspronkelijke karakteristiek van de achtergevelarchitectuur wordt krachtig verstoord. De toegevoegde serres, balkons, vergrotingen van de dakverdieping, bouwsels op de daken en de dakterrassen zijn individuele aanslagen op de eenheid van de oorspronkelijke architectuur.    

 

De bouwwoede een halt toeroepen  

Wij verwachten een krachtdadig optreden van het college van burgemeester en wethouders en van de gemeenteraad om de bouwwoede in Oud-West en Oud-Zuid in fysiek opzicht te beteugelen en daarmee ook de emotionele bouwwoede van de bewoners. Concreet komt het terugdringen van de bouwwoede neer op het volgende:  

1.    Het toesnijden van de regelgeving op de specifieke kenmerken van de buurten. Dit betekent het onmogelijk maken, dan wel aanzienlijk beperken, van de bouwrechten bij bestaande bouw in het algemeen en bij bouwblokken met een minimale afmeting van de binnentuinen of een precaire waterhuishouding in het bijzonder. Dit komt neer op het reduceren van de afmetingen van serres, balkons, vergroting van de dakverdieping en een dakopbouw. Dit houdt partiële herziening in van het vigerende bestemmingsplan in Oud-Zuid, aanpassing van het concept-bestemmingsplan Oud-West en herzien van de richtlijnen Kruimelgevallen en A2. Ondanks procedurele belemmeringen dient dit met grote voortvarendheid en prioriteit te worden aangepakt. Zonder wijziging van de regelgeving is de bouwwoede onbeheersbaar. In dit kader is een nader onderzoek nodig naar de mogelijkheden en de voor- en nadelen van de status van beschermd stadsgezicht.

2.    Het opstellen van een welstandnota voor de binnenterreinen en gebouwen daaromheen, om meer eenheid en kwaliteit af te dwingen. Voor de bewoners zijn voor- en achterkant evenveel waard.

3.    Voorlopig geen vergunningen voor individuele onderkelderingen in afwachting van de resultaten van een onderzoek naar het effect van structurele onderkeldering op de waterhuishouding.

4.    Handhaving en toezicht te versterken op alle aspecten: constructief, grondwater, boomkap, ARBO, werktijden, geluid, stof et cetera.

5.    Het optuigen van gestructureerd overleg met de buurten. Ooit had deze stad goed functionerende projectgroepen, het wordt tijd voor een eigentijdse variant. Hier hoort bij het optuigen van een toegankelijke, digitale ontsluiting van informatie.

6.    Niet alleen oog voor, maar ook daadwerkelijk optreden om de belangen van de omwonenden te beschermen. Het verloren vertrouwen in de lokale overheid is geschaad en moet herwonnen worden.  


Fike van der Burght

Raad bespreekt onze petitie op 22 november.

2017-11-13 20:25:12

Onze petitie wordt op woensdagmiddag 22 november besproken door de raadscommissie Ruimtelijke ordening in de raadszaal an het stadhuis, Amstel 1. KOM OOK! De vergadering begint om 13.30 uur; we zullen met enkele mensen dan inspreken. Graag even overleg als jij dat ook wil doen; fvanderburght@gmail.com

Het antwoord van de wethouder Van der Burg dat we eind september ontvingen ( een half jaar na de aanbieding van de petitie) is teleurstellend. Hij verkleint het probleem tot oud west, verwijst naar het bestemmingsplan en zegt dat de gemeente niet veel kan doen want de wet maakt uitbouwen tot 4 meter de tuin in mogelijk. Op een aantal punten antwoordt hij niet. Daarom hebben we aan Jorrit Nuyens van Groenlinks gevraagd om de antwoordbrief van de wethouder te bespreken in de Commissie. Dat gebeurt dus op 22 november. Het zou mooi zijn als we met een groep bewoners aanwezig zijn! 


Fike van der Burght

Is Amsterdam in de uitverkoop gedaan? Ingezonden brief NRC 17 juni 2017

2017-06-16 13:58:04

Is Amsterdam in de uitverkoop gedaan?

De bestaande stad binnen de ring verdicht en versteent. We herkennen ons in het artikel van 3 juni over de Bewoners West.  Binnen de ring van Amsterdam exploderen de (ver)bouwactiviteiten. Naast nieuwbouw worden oude panden onderkelderd en opgetopt. Waren het vijf jaar geleden vooral eigenaar-bewoners die huizen renoveerden, nu zien we meer particuliere investeerders. Ze willen snel geld verdienen en hebben weinig belang in het opbouwen van een goede relatie met de buren. Voor het goede begrip: wij zien graag dat onze buurt wordt opgeknapt. Maar bij voorkeur gereguleerd, zonder verzakkingen van belendende panden, wateroverlast, verstening van de binnentuinen en bouwlawaai van 7 ’s ochtends tot ’s avonds 22 uur.

Wij vragen het gemeentebestuur om goed rentmeesterschap van de bestaande stad. Ontwikkel een stedelijk Deltaplan met zorgvuldige vergunningverlening, toezicht op de kwaliteit van het gebouwde én het bouwproces en groene binnentuinen. Zo’n plan is des te belangrijker nu nieuwe wetten als de Wet Private kwaliteitsborging en de Omgevingswet een grotere regelvrije ruimte scheppen en meer verantwoordelijkheden bij de bouw-opdrachtgevers leggen. We wachten al ruim twee maanden op antwoord op onze petitie met 125 handtekeningen. De Amsterdamse we

thouder Van der Burg zwijgt.    

Christine van Rooijen en Fike van der Burght    


Fike van der Burght

Voorontwerp bestemmingsplan Oud West wordt 20 juni in bestuurscie West besproken

2017-06-16 13:52:42

Oud-West krijgt een nieuw bestemmingsplan. Het voorontwerp hiervan wordt op 20 juni besproken in de vergadering van de bestuurscommissie van stadsdeel West. U bent hiervoor van harte uitgenodigd. De bestuurscommissie besluit of het voorontwerp klaar is voor participatie, vervolgens worden er in september bewonersavonden georganiseerd. Hiervoor wordt u per brief uitgenodigd. De uitkomsten hiervan worden verwerkt in de volgende fase van het plan, het ontwerpbestemmingsplan. Dit wordt op z’n vroegst in januari 2018 opnieuw voorgelegd aan het Algemeen Bestuur van Stadsdeel West en ter inzage gelegd door het college van B&W, waar iedereen de mogelijkheid heeft zienswijzen naar voren te brengen. Deze zienswijzen worden vervolgens door de gemeenteraad betrokken in het besluit over de vaststelling van het bestemmingsplan. Wensen uit de buurt De afgelopen anderhalf jaar hebben bewoners en ondernemers in interviews, buurtwandelingen, een designjam en bij een expositie in De Hallen aangegeven welke onderwerpen zij belangrijk vinden. Voor bijvoorbeeld de bescherming van openbaar groen, het beperken van hotels en andere horeca en het vastleggen van maximale bouwhoogtes is in het nieuwe bestemmingsplan een regeling opgenomen. Er wordt nog onderzocht wat de juridische mogelijkheden zijn voor een regeling voor kelders en vergunningvrij aanbouwen in binnentuinen.  

Voor meer informatie over de vergadering op dinsdag 20 juni en het bestemmingsplan zie: https://www.amsterdam.nl/west-gebied/nieuws/buurtnieuws-oud-west/algemeen-nieuws-oud/volgende-stap/    

Met vriendelijke groet,  

Sarah van Mourik Broekman Gebiedscoördinator Oud-West Stadsdeel West   Gemeente Amsterdam   s.van.mourik@amsterdam.nl  

 


Fike van der Burght

Petitie toegestuurd aan wethouder Eric van der Burg op 31 maart 2017

2017-04-01 18:48:13

Geachte wethouder Van der Burg,

Bij deze bieden wij u onze petitie "Amsterdam verbouwt en versteent; bestuur bescherm bewoners” aan. Wij vragen uw inzet om de overlast van de vele verbouwingen met kelderbakken en dakopbouwen te reguleren en de verstening van de binnentuinen een halt toe te roepen (zie de bijlage).  

Wat is er aan de hand?

Binnen de ring van Amsterdam exploderen verbouwingsactiviteiten. In Oud-West - de dichtst bevolkte wijk van Amsterdam - staat de leefbaarheid voor de zittende bewoners in een aantal straten teveel onder druk[1]. De explosie van verbouwingen hangt samen met de economische revival van de stad en de grote investeringsbereidheid van een nieuwe groep vastgoedeigenaren. Waren het tot vijf jaar geleden vooral eigenaar-bewoners die huizen renoveerden, nu zien we meer particuliere investeerders en vastgoedbedrijven. Dit beeld sluit aan bij de conclusie van een onderzoek door de ING Bank dat bijna één op de vijf verkochte huizen in Amsterdam in handen valt van investeerders; een ruime verdubbeling t.o.v. zes jaar geleden[2]. Het is één van de verklaringen waarom verbouwingen tegenwoordig zoveel meer overlast veroorzaken; de opdrachtgevers zijn niet de toekomstige bewoners en hebben geen belang bij een goede relatie met de buren. Voor het goede begrip: wij zien graag dat de huizen in onze buurt worden opgeknapt. Maar bij voorkeur gereguleerd, zonder verzakkingen van belendende panden, wateroverlast en verstening van de binnentuinen, een verstopte straat en stoep en bouwlawaai van 7 ’s ochtends tot ’s avonds 22 uur.  

Actieve rol gemeente gevraagd

Tot voor kort hebben wij van het gemeentebestuur en de bestuurscommissie West geen steun ervaren. Vergunningen werden eenvoudig verleend en handhaving was minimaal. Ingezonden brieven in Het Parool en bezoeken aan de bestuurscommissie West kregen geen gevolg. Dit non-interventiebeleid is begin deze maand door stadsdeelvoorzitter Gerolf Bouwmeester verlaten. Met een groep ambtenaren is hij op 9 maart jl. bij verschillende bewoners in Oud-West langs gegaan om met eigen ogen de ervaren overlast te aanschouwen. Resultaat van deze schouw is een actieplan met maatregelen op de korte, middellange en lange termijn. Bouwmeester geeft aan met u te willen overleggen om af te stemmen op welke wijze wordt omgegaan met onderkeldering ook in de andere stadsdelen van Amsterdam.  

Wij zijn blij met dit initiatief, maar het is in onze beleving nog niet genoeg. Het gaat namelijk niet uitsluitend om de problematiek van onderkeldering; het gaat ook om andere verbouwingen zoals dakopstallen en uitbouwen tot 4 meter vanuit de achtergevel, waardoor tuinen worden volgebouwd en de binnentuinen verstenen.    

Stedelijk Deltaplan noodzakelijk

Wij verwachten van de gemeente Amsterdam als goed rentmeester van de bestaande stad, dat zij toezicht houdt op de kwaliteit van het gebouwde én op het bouwproces. Wij vragen u een stedelijk Deltaplan te ontwikkelen dat  zorgt voor een leefbare buurt voor alle omwonenden. Dit vraagt een actieve houding van het gemeentebestuur. Dat is des te belangrijker nu nieuwe wetten als de Wet Private kwaliteitsborging en de Omgevingswet een grotere regelvrije ruimte scheppen en meer verantwoordelijkheden bij de bouw-opdrachtgevers leggen. Wij vragen u de effecten van de nieuwe Omgevingswet op het leefklimaat in een dicht bebouwde stad als Amsterdam in kaart te brengen en om voorstellen te ontwikkelen voor lokale regels.

Wij hopen u duidelijk te hebben gemaakt dat de bouwdrift in Oud West de leefbaarheid in het heden ernstig schaadt en voor de toekomst onomkeerbare gevolgen heeft voor de binnentuinen, die versteend raken. Deze ontwikkeling vindt in Oud-West plaats en momenteel ook in De Pijp. Deze buurten zijn vaak trendsettend voor stedelijke ontwikkelingen. Onze verwachting is dat andere buurten spoedig zullen volgen.  

Met vriendelijke groet, namens de 126 ondertekenaars van de petitie Amsterdam verbouwt en versteent,

 

[1] Zie brief in Parool d.d. 12 december 2016 namens een groep bewoners uit de Helmersbuurt

[2] Zie De Volkskrant 11 januari 2017


Fike van der Burght

Voorontwerp bestemmingsplan Oud West

2017-03-22 13:25:07

Op maandag 3 april is er een inloopbijeenkomst over het voorontwerp bestemmingsplan Oud-West in de Hannie Dankbaarpassage (De Hallen). Kijk voor meer informatie over het bestemmingsplan, de planning en de verdere procedure op
www.amsterdam.nl/bestemmingsplanoudwest.


Alle stukken zijn op deze pagina in te zien. Vanaf 29 maart vindt u hier ook de actuele versie van           
het voorontwerpbestemmingsplan. Voor vragen kunt u contact opnemen met Marcel Zwaagman:
telefoon 020 253 0173 of email m.zwaagman@amsterdam.nl.

IMG_0964_(002)1.JPG


Fike van der Burght

Petitie overhandigt aan stadsdeelvoorzitter Amsterdam West

2017-03-13 21:05:31

Op 9 maart kwam Gerolf Bouwmeester, stadsdeelvoorzitter Amsterdam West, naar de Helmers- en de Bellamybuurt om met eigen ogen te zien hoe groot de overlast van de vele verbouwingen is. Tot onze vreugde kwam hij met een groep ambtenaren van Bouwtoezicht, Handhaving, gebiedsregie en Waternet. IMG_0960_(002)1.JPGHij onderkent dat de gemeente een rol heeft om de bouw-overlast te controleren en te reguleren. Om die reden heeft hij een speciale ambtenaar aangesteld die de overlast van verbouwingen moet gaan beperken. Daarnaast is er overleg met de wethouder van de centrale stad Eric van der Burg.

Om als gemeente gerichter op te kunnen treden, zijn klachten nodig. Tot zijn verbazing zijn er tot op heden nauwelijks klachten binnengekomen. Daarom een groot appel: dien een klacht in bij de gemeente bij bouw-overlast op welke wijze dan ook (constructief, wateroverlast, herrie, parkeren etcetera). Dat kan online via de website van de gemeente https://www.amsterdam.nl/wonen-leefomgeving/melding-openbare/        en via het telefoonnummer 14020.

Als de rust is wedergekeerd na de verkiezingen, zullen we de petitie ook aanbieden aan wethouder Van der Burg van de centrale stad.

Op 7 maart hebben verschillende bewoners ingesproken bij de Bestuurs-commissie West over de bouwoverlast. En verder hebben Parool en de Groene Amsterdammer artikelen gepubliceerd over de welvaart in Amsterdam en de spanning die dat oplevert in de bestaande stad.

We hebben een gemeente nodig die een goed rentmeester is!


Fike van der Burght



Deel deze petitie

Help deze petitie om meer handtekeningen te krijgen.

Hoe een petitie promoten?

  • Deel de petitie op uw Facebook-muur en in groepen die verband houden met het onderwerp van uw petitie.
  • Neem contact op met uw vrienden
    1. Schrijf een bericht waarin u uitlegt waarom u deze petitie hebt ondertekend, aangezien mensen eerder geneigd zijn om te ondertekenen als ze begrijpen hoe belangrijk dit onderwerp is.
    2. Kopieer en plak het webadres van de petitie in uw bericht.
    3. Stuur het bericht via e-mail, sms, Facebook, WhatsApp, Twitter, Skype, Instagram en LinkedIn.