Rekentoets VO desastreus voor kenniseconomie

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Rekentoets VO desastreus voor kenniseconomie.


Gast

#51 Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 07:51

#48: Onzin V - Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 Beste meneer Onzin. Ik heb u reacties met interesse gevolgd. En als ik de lijn van u gedachten volg begrijp ik wat u probeert over te brengen. Aan de andere kant ben ik het levende bewijs dat ik het in onze maatschappij meer dan prima red. Ik kan geen som boven de 10 maken.

Ik kreeg echter wel de mogelijkheid om te studeren. Ik heb een ontzettend leuke baan waar ik geen cijfer bij hoef te gebruiken. Want als je niet kunt rekenen kies je iets waar je wél in uitblinkt. En iedere keer als ik tegen iets aanloop waar je bij moet rekenen, is er mijn fantastische computer, de accountant, vrienden en famillie en natuurlijk mijn echtgenoot, die met alle liefde dat deel voor hun rekening nemen.

En meneer Onzin, ik ben nu gelukkig, omdat ik in mijn leven stappen voorwaarts kan zetten zowel geestelijk, als materieel. Dat had ik niet gekund, als ik een opleidng had moeten volgen, die niet bij mijn mogelijkheden paste. Mijn ondervinding is dus dat je in deze maatschappij je prima zonder rekenen kunt redden.

En dan nog een klein, heel belangrijk punt, wat u schijnt te vergeten. Onze maatschappij is een kennis maatschappij. Daar ligt onze kracht. De rekentoest elimineert heel veel talent op heel veel andere gebieden dan rekenen.

Is dat slim of onzin? Meneer Onzin, u mag kiezen.

Dit bericht is verwijderd door de schrijver ervan (Toon details)

2014-11-01 08:30


16

#53 ook voor goeie rekenaars

2014-11-01 08:40

ik ben goed in rekenen. op rekenen en statistieken haalde ik vorig jaar een 9,8 maar ik heb nog nooit hoger als een 4 op deze rekentoetsen gehaald, als ik dat volgen jaar weer doe zal ik met deze regelingen zakken voor mijn examens ondanks dat ik afgelopen jaar gemiddeld een 8,4 op wiskunde stond. belachelijk, het is dus niet alleen voor mensen die slecht zijn in wiskunde of rekenen maar ook voor mensen die niet goed zijn in lezen. rekenen is mijn compensatie vak want ik ben zwaar dyslectisch en haal dus met veel moeite mijn talen voldoende. door alle lees vragen in de toets heb ik ook veel moeite met de toets. ik denk dat er heel duidelijk gemaakt moet worden dat er veel leerlingen zijn die moeite hebben met deze toets, dyslecten, mensen met discalculie of concentratie problemen en misschien nog meer. deze mensen verdienen een eerlijke kans zonder rekentoets, 1 toets kan niet je gehele capaciteiten weergeven. ik denk dat we een maatschappij creëren op deze manier waarin we iedereen in een hokje willen passen dat werkt niet iedereen is anders en we moeten niet de mens vormen naar de maatschappij maar de maatschappij naar de mens. 


Gast

#54 Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 09:01

#48: Onzin V - Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 Uit uw reactie meneer onzin blijkt wel dat u het niet helemaal begrijpt.

"dan maar een niveautje lager " en dan maar een 2F toets ?

Er is geen alternatief voor deze kinderen ze kunnen niet dan maar een niveautje lager want dan is de toets nog te moeilijk dus ze moeten 4,5 of 6 niveaus lager .

Daar gaat het om!

Kinderen met een VWO niveau die alleen op praktijkonderwijs een diploma kunnen krijgen .

Ik denk dat je wel kunt vast stellen dat voor kinderen met dyscalculie de F1 toets het maximale is wat haalbaar is . En dat ligt echt niet alleen aan de kinderen de toets klopt voor geen meter.

En dan komt er nog bij dat deze kinderen al jaren kampen met rekenproblemen die ook in hun leven meespelen, ze zijn onzeker en zien dat de rest van de klas beter is op rekenen en het lukt hun niet .

Ze oefenen en oefenen totdat ze een rekenangst ontwikkelen en ga dan nog maar eens onder tijdsdruk een toets maken.

 

Onzin VI

#55 Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 09:02

#51: - Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Ik ben blij voor u! Er zijn zelfs mensen die het prima redden zonder veel onderwijs. Weet u hoeveel O-levels (zeg: de Engelse mavo diploma's) de Beatles bij elkaar samen hadden? En ik ken nog wel meer voorbeelden. Maar dat zijn de uitzonderingen, die mensen redden het in de (kennis)maatschappij ook op eigen kracht.

Maar voor de overgrote meerderheid geldt: zonder rekentoets (en natuurlijk het daarbij behorende rekenonderwijs) ben je volstrekt overgeleverd aan anderen die wél genoeg rekenkennis in huis hebben.

Ik kom dus voor de zwakkeren in deze op, inclusief lln met dyscalculie. De rekentoets beschermt hen. Pleiten voor afschaffing van de toets voor deze categorie is dus feitelijk: de macht schenken aan de sterkeren.

Onzin VII

#56 Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 09:17

#54: - Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Vwo is voor de aansluiting met het universitaire onderwijs. Daar moet je kunnen rekenen. Dat geldt zelfs voor aanstaande juristen, psychologen, sociale wetenschappers in het algemeen. Die moeten ook cijfermatig (onderzoeks)materiaal op hun waarde kunnen beoordelen. En dan heb ik het nog niet eens over de waarde van rekenen voor de kritische burger.

Ik snap niet waarom hier een uitzonderingspositie voor Rekenen wordt geclaimd. Ook Nederlands, Wiskunde en Engels zitten immers in de slaag/zak-regeling. Geen voldoende voor Nederlands en dan door naar het universitaire onderwijs? Onvoldoende Engels en naar studies met voornamelijk Engelstalige boeken? Ik hoor daar hier niemand over. Terecht! Waarom dan wel over dat rekenen? Een basiskennis dient ter bescherming van uw kinderen. Zie ook mijn andere bijdragen.

Als 3F te hoog gegrepen is, dan is er ook nog 2F. Zelfs over een niveau lager wordt, voor vmbo-bb, nagedacht. Hoe makkelijk kan de overheid - die mede tot taak heeft haar burgers te beschermen - het u maken?

 


Gast

#57 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 09:25

#56: Onzin VII - Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 Kunt u mij uitleggen waarom het VMBO in 4 niveaus is verdeeld?

BB.   KB.  Gemengde Leerweg en TL. Als er nu door die rekentoets toch het hele VMBO 2F wordt gevraagd?


Gast

#58 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 09:29

#55: Onzin VI - Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 Vroeger was je dom als je niet kon rekenen of niet kon lezen dan moest je naar een speciale school.

Later werd er gelukkig wél gekeken naar wat een kind wél kon naast dat rekenen of lezen en kon je gewoon onderwijs op je eigen niveau volgen met aanpassingen en kon je gewoon een diploma halen op je eigen niveau.

 

Maar u wil weer terug naar vroeger begrijp ik?

 

 

Het is belangrijk te weten dat dyslexie en dyscalculie los staan van intelligentie. Het komt ook voor bij mensen met een hoge intelligentie. Beroemde dyslectici zijn bijvoorbeeld Albert Einstein, Pablo Picasso en Leonardo 

 

Onzin Slot

#59 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 13:38

#58: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Nee hoor. Ik wil helemaal niet terug naar vroeger, ik wil juist naar de toekomst! Daarin wordt (kunnen) rekenen steeds belangrijker. Tijd dus voor een goede rekentoets, voor iedereen en op zijn of haar niveau. Dat is misschien niet op het niveau dat ouders voor hun kind wensen ... . 

Ik zeg, als u tenminste goed kunt lezen, niets over dom, IQ. Ik beperk mij tot mijn centrale stelling: kunnen rekenen is voor iedereen hard nodig, ik zie het als een burgerrecht. Zonder die vaardigheid kan u immers van alles op de mouw gespeld worden, bent u niet weerbaar.

Dit is overigens mijn laatste bijdrage hier. Dat ik met mijn mening hier niet op een warm onthaal zou kunnen rekenen, dat was geen grote verrassing. Wel dat er zelden op mijn argumenten wordt ingegaan en mij uitspraken in de mond worden gelegd ("Maar u wil weer terug naar vroeger"; het is trouwens wilT), die ik helemaal niet gedaan heb. De emotie heeft weer eens de overhand, niet het gezond verstand.

Geen OCW

#60 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 13:54

#57: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Voor die informatie moet u bij het Ministerie zijn, niet bij mij.

Ik zie zelf geen enkele reden om voor elke leerweg een aparte toets te laten ontwerpen (van uw en mijn belastingcenten!). Voor havo en vwo is er ook één niveau. Voor vmbo-bb wordt overigens wel degelijk een speciale toets ontworpen. En, ik herhaal dat nog maar eens, het gaat hierbij niet om raketwetenschap, maar om een heel elementaire basis.

Voor de goede orde: ik heb zelf geen enkel financieel of persoonlijk belang bij de rekentoets en heb er inhoudelijk of anderszins ook nooit iets mee te maken gehad. Wel heb ik de discussies de laatste jaren op de voet gevolgd en zo mijn mening gevormd. Deze is niet gebaseerd op primaire emoties, anekdotisch 'bewijs' (Mijn grootmoeder rookte als een ketting en is toch pas op 100-jarige leeftijd gestorven), maar op wat ik voor zowel leerlingen als voor de samenleving van belang vind. Iets wat op korte termijn het leven voor een leerling wat makkelijker maakt (geen rekentoets bij dyscalculie) kan (en zal) zich later tegen hen keren. U weet dan wie ik tegen die tijd als verantwoordelijken aanwijs ...


Gast

#61 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-01 15:09

#60: Geen OCW - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 Dan vergeet u toch echt alle mensen met dyscalculie of die zwak zijn in rekenen die tot nu toe wel konden studeren zoals de neuroloog van mijn dochter en die zonder problemen nu wel een goede baan hebben en zich ook in het dagelijkse leven heel goed kunnen redden.


Gast

#62 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingenHeel flauw om over schrijf

2014-11-01 15:11


Gast

#63

2014-11-01 16:23

Clinge is een van de meest intelligente kinderen die ik ken, hij moet gewoon blijven waar hij hoort

Gast

#64 Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-11-02 09:46

#61: - Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 Mijn oma rookte als een ketter en is toch 100 geworden! Nou vraag ik u.


Gast

#65

2014-11-02 10:24

Te zot voor woorden dat alle overige, vaak excellente vaardigheden stranden bij een test voor 1 onderdeel. Als het begrip Kenniseconomie zich beperkt tot rekenvaardigheid dan zijn we een uitermate domme samenleving aan het creëeren zonder enige creativiteit en goede communicatie onderling.
Een leven bestaat uit veel meer dan cijfers.

Gast

#66

2014-11-03 07:39

Dit geld ook voor de MBO en voor dyslectie zijn de eisen ook erg hoog, voor als je een handicap heb. Daar zouden ze toch wel wat aanpassingen voor mogen maken.

Gast

#67

2014-11-03 16:48

Dycalculie is net zo reëel als dyslexie.
Erkennen in het onderwijs is de enige optie.

Gast

#68

2014-11-03 18:52

Het zal toch niet gebeuren.........

Gast

#69

2014-11-04 12:51

Kan me dit zo goed voorstellen. Onze dochter momenteel in groep 8 heeft ook moeite met rekenen, de school komt daarin weinig of niet in tegemoet. De overige vakken spelling, lezen, en taal is ze erg goed. Door het rekenen zou ze wellicht lager instromen terwijl ze in de overige vakken erg goed is. Tijd om hier dus zorgvuldig na te kijken!!

Gast

#70

2014-11-04 21:46

Kan mij niet voorstellen dat de wetgever bedoelt heeft dat als iemand alleen de rekentoets niet haalt dan ver onder zijn/haar niveau onderwijs moet krijgen.

Gast

#71

2014-11-05 07:04

Het is belachelijk dat deze rekentoets zo alles bepalend is .

Hij bepaalt welke opleiding je kan gaan doen en hij bepaalt of je wel of niet slaagt.

Er is niks mis met het reken niveau te toetsen maar laat die toets niet zo zwaar meewegen .

De Cito eind toets kan nu ook wel verdwijnen?

Want ook al geeft die VWO aan als je rekenen zwak is kan je het toch wel vergeten.

 


Gast

#72

2014-11-05 07:17

Dus hoognodig tijd dat men hier serieus vanaf de basis (school) naar gaat kijken. Het kan toch niet zo zijn dat als men moeite heeft met rekenen daar eigenlijk verder de conseqenties in het voortgezet van zal gaan ondervinden. Eigenlijk is dat helemaal niet eerlijk.......dus doe er wat aan!!!!!

 


Gast

#73

2014-11-06 17:47

Goed initiatief!

Gast

#74

2014-11-07 11:47

Fantastische petitie, broodnodig. Het onderwijssysteem faalt. Regels gaan ten koste van kinderen, terwijl dat echt niet hoeft.

Gast

#75

2014-11-11 17:41

Ik ben heel erg blij met deze petitie want ik heb ook 2 zonen die hier last van ondervinden!