De toekomst van psychotherapie in België

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie De toekomst van psychotherapie in België.


Gast

#76

2015-11-06 18:53

Psychische noden, en dan goeie steun kunnen krijgen is goud waard. Soms heeft een mens gewoon geen goud genoeg....en kan de nood niet echt gelenigd worden. Vandaar.
x

#77

2015-11-06 19:02

Een strategische dreiging ten voordele van de pharmacie en dus economie? Zou intriest zijn!

 


Gast

#78

2015-11-06 19:28

Het gezondheidsveld mag zich niet verengen tot een beperkt aantal theoretisch opgeleiden maar ook op practisch gebied goed opgeleid zijn geeft noodzakelijke houvast en inzichten. Het is een algemene tendens in ons land om alles te verengen tot evidence based, wat slechts een klein deel van de therapeutische waardevolle therapieên toelaat.

Gast

#79

2015-11-06 19:53

Ik ken genoeg zeer competente psychotherapeuten die geen psycholoog of psychiater zijn, om te kunnen weten dat de vooropleiding dermate beperken een heel slechte zet zou zijn

Gast

#80

2015-11-06 22:40

Het domein van de psychotherapie goed kennende steun ik de petitie voor 200%. De minister dreigt de realiteit van het huidige landschap over het hoofd te zien. Het is belangrijk haar te waarschuwen.

Gast

#81

2015-11-07 05:36

Omdat ik ervan overtuigd ben dat veel therapeuten die geen psycholoog of psychiater zijn evengoed of beter hun cliënten. Ze zijn vaak beter opgeleid voor hun doel. Dat ervaren cliënten. Als ze niet vergoed worden door de Zorgverzekeraar leidt dit tot een grotere tweedeling in de samenleving. De rijken kunnen betalen de gewone man/vrouw niet. Niet meer van deze tijd!
Overigens vind ik dat een kwaliteitscontrole belangrijk is voor IEDEREEN die zich met psychische hulpverlening bezig houdt.
Begaan met de patiënt

#82 Niet mee eens

2015-11-07 06:38

Momenteel is er een zorgwekkend aantal niet-gediplomeerde psychotherapeuten aan de slag. Ze denken dat ze goed werk verrichten omdat ze 'jarenlange' ervaring hebben. Maar psychotherapie is een kwetsbaar gegeven. Je werkt met kwetsbare mensen, die vaak naar je toekomen met nog heel weinig moed en hoop. Je moet je goed bewust zijn met welke kwetsbaarheden je te maken krijgt en hoe je er exact mee omgaat. Als ik de reacties hier lees valt het me op dat het merendeel het heeft over zijn/haar 'opleidingen', wat het hen 'gekost' heeft. Maar een maatschappelijk assistent of zelfs journalist (ben ik ook al tegengekomen) is niet opgeleid om met psychiatrische patiënten te werken, laat staan om ze te behandelen. In de psychotherapie gaat het niet enkel om therapietechnieken en wordt er niet alleen ondersteunend, motiverend en zelfs niet coachend gewerkt. Het gaat om een ingewikkeld proces, waarbij je echt goed moet weten wat je doet en zegt. Want er zijn inderdaad opleidingen die geen strenge selectie maken en waar Jan met de pet op zich op het einde van de weg ook therapeut mag noemen (omdat de titel niet beschermd wordt). Maar welk signaal geven we dan aan de patiënten? Psychiaters hebben er een 7 jarige geneeskunde opleiding en 5 jarige specialisatie in de psychiatrie op zitten. Psychologen hebben een 5-jarige, zware opleiding achter de rug. Ze scholen zich hierna 4 jaar lang bij in een universitaire therapieopleiding. Hoe kan je dit gelijkstellen met een bachelor en een cursus psychotherapie waar je gesprekstechnieken etc. leert? Ik vind dat er moet gekeken worden uit het belang van de patiënt. Zelfs als bachelors worden toegelaten (en hier ben ik geen voorstander van), zou de basisopleiding in de titel VERPLICHT vermeld moeten worden, zodat patiënten weten met wie ze te doen hebben. Een psychiater-psychotherapeut of psycholoog-psyhotherapeut heeft andere bekwaamheden en spreekt ook een ander doelgroep aan dan een maatschappelijk assistent-psychotherapeut of verpleegkundige-psychotherapeut.


Gast

#83

2015-11-07 07:17

Omdat competenties niet alleen afhankelijk zijn van diploma's, studiegraad...competenties hbn ook te mkn met de mate waarin je als mens wil groeien, het heeft te maken met naast de mens willen staan, het ontmoeten van mensen. Ook emotionele en sociale vaardigheden zijn belangrijk! En die heb je niet automatisch als je psycholoog of psychiater bent.

Gast

#84 Re:

2015-11-07 07:37

#1: -  

 


Gast

#85 de toekomst van psychotherapie in Belgie

2015-11-07 07:58

30 jaar lid van VITA (TA) met zeer goede ervaring en inzichten


Gast

#86

2015-11-07 08:13

De beroepsspecifieke competenties van een psychotherapeut kunnen niet gereduceerd worden tot het bezitten van een (basis)diploma. Graag een brede instroom, degelijke opleidingen en correcte opvolging van de beroepsuitoefening.

Gast

#87

2015-11-07 09:14

Omdat ik ervan overtuigd ben dat de benadering via deze methodiek mensen die met (hulp)vragen zitten, steunt.
Het 'eigen stuk', je eigen functioneren en reflecties als mens, blijven de belangrijkste methodiek om medemensen respectvol te steunen.

Gast

#88

2015-11-07 09:35

uit respect voor de vele waardevolle therapie opleidingen

Gast

#89

2015-11-07 09:36

Omdat kwalitatieve psychotherapie een noodzaak is

Gast

#90

2015-11-07 09:46

25 jaar ervaring in het werkveld (zowel voor mezelf als voor cliënten) doet me met zekerheid melden dat een psychotherapeut de beste hulpverlening biedt als die zelf door processen van bewustwording gaat. Gekwalificeerde therapie-opleidingen zijn daartoe een opstap, veel meer dan een hoofdzakelijk wetenschappelijk- cognitieve universiteitsopleiding. De praktijk wijst uit dat een universitair diploma geen garantie is op goeie 'psychische' hulpverlening, veel belangrijker daartoe zijn de persoonlijke kwaliteiten en competenties van de therapeut

Gast

#91

2015-11-07 11:17

Om de politiekers meer voeling te doen krijgen met de dagelijkse realiteit!

Gast

#92

2015-11-07 12:24

Ik studeerde een bachelor orthopedagogie. Op vraag van mijn werkgever (een voorziening voor personen met een beperking) startte ik vijf jaar geleden aan een vierjarige integratieve therapieopleiding met cliëntgerichte-experiëntiële basis. Ik geef in onze voorziening momenteel therapie aan jongeren en volwassenen met een beperking en voel me degelijk opgeleid om dit werk te doen.
Ik werk vruchtbaar samen met psychiaters binnen en buiten de voorziening en krijg positieve respons op de psychotherapie van de cliënten en hun context.
Recent zette ik de stap naar zelfstandige in bijberoep. Mijn cliënteel bouwt nog op, maar het is mijn missie om ook hier verworven kennis en vaardigheden in praktijk te brengen.
Ik voel me bezorgd als ik hoor dat in het nieuwe voorstel enkel de klinisch psychologen en psychiaters het mandaat zullen krijgen om de titel ‘psychotherapeut’ te dragen. Ik weet goed wat mijn sterktes én beperkingen zijn als psychotherapeut. Ik betwist niet de uitgebreide theoretische kennis van de masters psychologie en psychiaters, o.a. met betrekking tot diagnostiek. Ik zie echter vooral waar we elkaar kunnen aanvullen en nodig hebben in het opstellen van een degelijk behandelplan met haalbare doelen voor elke cliënt.
Ik hoop dat iedereen die dit wetsvoorstel vorm moet geven, rekening houdt met de vele psychotherapeuten die net zoals ik zeven jaar opleiding achter de rug hebben (drie jaar menswetenschappen op bachelorniveau en vier jaar psychotherapie), hun opleidingen aanvullen met vele jaren werkervaring als hulpverlener en momenteel op een zeer onderbouwde en professionele wijze aan de slag zijn als psychotherapeut.


Gast

#93

2015-11-07 14:12

opdat het beroep niet alleen zou gaan naar psychiaters en psychologen, het beroep vereist een empathische en menselijke eigenschap om een therapeutische relatie tot stand te laten komen

Gast

#94

2015-11-07 14:40

Moet het bewustwordingsproces mbt existentieële vragen het territorium worden van de psychiatrie ? Dat noem ik pas een dictatuur !

Gast

#95

2015-11-07 15:00

Een goed therapeut is niet alleen afhankelijk van de universitaire opleiding;



Gast

#96

2015-11-07 15:15

Ik ben zelf psychotherapeut sinds 1988. Mijn achtergrond: licentiaat moraalwetenschappen en lekenbegeleiding

Gast

#97 Re:

2015-11-07 15:57

#50: -  

 Maar dan wel na een OPENBAAR proces en door een volksjury.


Gast

#98

2015-11-07 16:19

Een terechte actie die de erkende psychotherapie wenst te garanderen voor goed opgeleiden psychotherapeuten.

Gast

#99 Re: Begaan met de cliënt - mee eens

2015-11-07 16:47

#82: Begaan met de patiënt - Niet mee eens 

 Ik sluit mij deels aan bij uw standpunten. Ik heb er persoonlijk geen enkele moeite mee om mijn basisdiploma, bachelor maatschappelijk werk, te vermelden en te benoemen. Ik doe dit zeer consequent. Ik ben er mij terdege van bewust dat psychiatrische behandeling en diagnostiek niet tot mijn terrein behoren Wél om een inschatting te maken en gepast door te verwijzen of samen te werken. In mijn werk als bachelor-systeempsychotherapeut is de toestemming van de cliënt, om samen te mogen werken met de huisarts en/of psychiater of psycholoog een voorwaarde om een psychotherapeutisch proces op te starten. Naast minstens één degelijke psychotherapeutische 4 jarige opleiding zijn samenwerking, onderlinge afstemming,bijscholing, intervisie en supervisie volgens mij een absolute voorwaarde voor àlle disciplines ongeacht hun basisdiploma, om een kwaliteitsvolle hulpverlening te garanderen. Het uitsluiten van niet-psycholgen/psychiaters is voor mij dan ook geen garantie op een kwaliteitsvollere hulpverlening, heb ik tot mijn grote spijt ook moeten ervaren. 'Weten wat je doet en wat je zegt', komt niet enkel en automatisch voort uit een academische scholing...

Vanuit een jarenlange, wat u benoemt als 'ervaring', in een erkend Centrum Geestelijke Gezondheidszorg heb ik de kans gekregen om langdurig samen te werken met psychotherapeuten met een verschillende basisopleiding (artsen, psychologen,maatschappelijk werkers, psychiatrisch verpleegkundigen ) Deze 'ervaring' leert me dat de verschillende disciplines en kaders zeer aanvullend en verrijkend kunnen samenwerken. Op deze manier werk ik zeer fijn samen met verschillende huisartsen, psychologen , psychiaters en andere psychotherapeuten.

Nu ik er sinds enkele jaren voor gekozen heb om mijn beroep als zelfstandige verder te zetten, kies ik ook bewust voor een groepspraktijk, waarin er ook aan voorgenoemde samenwerkingsvoorwaarden voldaan wordt. Ik neem mijn job ernstig en kies ook voor continue bijscholing, overleg en intervisie.

Ik ben absoluut geen 'alleenstaand geval', ik ken tientallen collega's in dezelfde situatie.  Mensen die hun job ernstig nemen, verantwoordelijk zijn en een gepast antwoord  bieden op de vraag van de cliënt. Hetzij door zelf te ondersteunen en te begeleiden, hetzij door de vraag te verkennen en gepast door te verwijzen. Het uitsluiten van deze collega's zou volgens mij dan ook een absolute verarming zijn van het hulpverleningsaanbod en geen enkele garantie voor meer kwaliteit.

Laat dit a.u.b geen concurrentieslag worden tussen de verschillende disciplines. Hiermee kunnen we de cliënt/patiënt enkel benadelen. Ik pleit voor kwaliteit , transparantie en afbakening, maar niet met oogkleppen.

 


Gast

#100

2015-11-07 19:17

Ikzelf heb jarenlang ervaring en inzichten...ook zelfinzichten opgedaan in het begeleiden , ondersteuning geven en nieuwe inzichten en perspectieven doen ontdekken....er is meer nodig dan theoretische kaders om mensen te ondersteunen. EDe kracht van ervaringsleren en levenslang leren wordt hier vetgeten....