Open brief aan alle leraars - De leraar spreekt...


Gast

/ #61 Re:

2014-05-18 16:01

#20: gast -

De leraar moet niet "centraal" staan en de leerling hoort al evenmin "centraal" te staan. Zeker niet op de manier zoals u dat bedoelt. Als je leerlingen enkel leert wat ze hier en nu belangrijk vinden, dan wordt het maar een mager beestje. Hun horizon verruimen is één van onze uitdagingen. Hen motiveren voor datgene dat hen (nog) niet boeit.

Dat ons onderwijs wordt belichaamt door overopgeleide vakidioten geldt misschien voor uw eigen persoon (ik hoop van niet), maar ikzelf ben bijzonder veelzijdig en breedgeschoold. Zoals ik zijn er hopen collega's in ons onderwijs. Specialisten in hun vak verwarren met vakidioten... dat is toch wel een dwaling...

Uw uitwisselingsvoorstel is vandaag de dag reeds tot op zekere hoogte een onderdeel van de schoolpraktijk. Welliswaar in beperkte mate.

Tot slot een bedenking bij uw laatste zin, die toch wel een beetje dubieus is. Ik hoop dat u zich daar niet vergaloppeerde aan het cliché dat leraars niet weten wat werken is omdat ze niet moeten werken. In diezelfde lijn past het cliché dat militairen niet al te snugger zijn en dat Belgen dom zijn... Ik hoop dat u beseft dat dergelijke simplistische gedachten een leraar onwaardig zijn.