Burgerinitiatief: Nexit (Referendum over EU & Euro)

E. Schrama

/ #5

2015-09-10 15:10

Om mijn eigen standpunt te verduidelijken, de reden waarom ik dit ben begonnen: Ik geloof zelf niet dat het 't beste voor ons land is om onze grenzen te sluiten, om volstrekt geen buitenlanders meer toe te laten, en om onze vingers in onze oren te steken en doen alsof de rest van de wereld niet meer bestaat. De rest van de wereld is er nu eenmaal, en het is aan ons om de beste manier te vinden om hier effectief mee om te gaan. Oftewel: Ik geloof niet dat het loont om een isolationistische politiek te voeren. Nederland is daar al te werelds voor.

Dat gezegd hebbende, streef ik ernaar om de macht terug aan de Nederlandse kiezers te geven die over de vele jaren langzaam maar zeker aan Brussel is overgeheveld. Omdat er aantal tastbare problemen met de EU zijn, en dat is een hele waslijst: Gebrek aan democratische besluitvorming, gebrek aan bestuurlijke doozichtbaarheid, dat 't ons klauwen vol met geld kost dat we beter aan onderwerpen zoals de zorg of sociale voorzieningen of cultuurbevordering of integratie kunnen besteden, het volstrekt gebrek aan besluitvaardigheid (crisis? Welke crisis?), en zo kan ik nog wel even doorgaan, met het opnoemen van wat er allemaal aan de EU mankeert ...

Voordat ik dit initiatief ben begonnen, heb ik mijzelf dan ook de vraag gesteld: Is de EU het waard om te behouden? Zelfs met alles wat er mis aan is? Is het mogelijk dat de EU ooit zo hervormd zal worden dat het wel naar behoren zal werken?

En mijn antwoord was: Nee, nee, nee ...

De waarheid is dat de EU een dode letter is. Toen men net na de 2e Wereldoorlog met de Europese Gemeenschappen begon, toen had men het idee dat dit een economische gemeenschap was met het uitgesproken doel om Europa weer welvarend te maken. Nu, echter, heeft Brussel het zich in 't hoofd gehaald dat de EU een echt land moet zijn, net zo echt als de VS of Rusland ... Alleen jammer dat de Europese polici hebben laten zien dat ze volstrekt niet samen  kunnen werken wanneer het er echt toe doet, en dat Europa als een blok geen vuist kan maken. En om nog zout op de wonde te leggen, heeft het Europese experiment (en voornamelijk nog de Euro) ertoe geleid dat de economische groei van Europa juist wordt gedrukt, wat dus precies het tegenovergestelde van het originele ideaal is!

Op een bepaald moment jezelf af moet vragen: Waar gaat dit nu helemaal over? Heeft dit nog nut? En wat betreft de EU, zie ik dat de EU ondertussen lang en breed bewezen heeft dat 't leven van de gemiddelde Europese burger er volstrekt niet beter van wordt ...

Ten laatste: Ik ben zelf geen isolationist. Ik geloof dat om Nederland beter en sterker te maken, dat we dan niet kunnen doen alsof de rest van de mensheid niet bestaat. Dat is niet realistisch. Maar voordat we ons land beter kunnen maken, moeten we onszelf natuurlijk eerst nog wel van Brussel zien te bevrijden.

Als u nog vragen hebt, wees niet bang om te vragen :-)