Herstel Rechtstreekse Treinverbinding Brussel-Sint-Niklaas

NMBS Mobility
Centrale Klachtendienst B-RZ.042 s 13/6
Hallepoortlaan 40
B-1060 Brussel

 

Geachte Mevrouw/Heer,

De kwaliteit van de dienstverlening op de verbinding Sint-Niklaas-Brussel is er de laatste jaren sterk op achteruit gegaan. De oorspronkelijke directe verbinding Sint-Niklaas – Brussel (met haltes in Belsele, Sinaai, Lokeren, Zele en Dendermonde) is op de meeste uren opgesplitst in een lokale trein van Sint-Niklaas tot Dendermonde, gevolgd door een overstap op een IC trein Dendermonde – Brussel. Jammer genoeg komt het regelmatig voor dat de lokale trein vertraging oploopt (of zelfs afgeschaft wordt) waardoor een overstap onmogelijk wordt. Dit resulteert in 25 minuten of een uur effectieve vertraging. Nog erger is het als men terugkeert van Brussel naar Sint-Niklaas en de vertraging van de IC trein naar Dendermonde zodanig oploopt dat de overstap naar de lokale trein Dendermonde-Sint-Niklaas onmogelijk wordt. In dat geval moeten we een vol uur wachten op de volgende lokale trein richting Sint-Niklaas.

Zeer frustrerend bovendien is het regelmatig voorkomen van wat zou kunnen omschreven worden als “weinig klantvriendelijk gedrag” in het station van Dendermonde. Een paar voorbeelden :

(i) Bij aankomst met de lokale trein in Dendermonde moeten we bij de overstap naar de directe trein (van spoor 2 naar spoor 8, een paar minuten overstap)  vaststellen dat voor onze neus de deuren van de IC trein worden gesloten.

(ii) Nog flagranter wordt het als deze IC trein dan nog een paar minuten met gesloten deuren voor een rood signaal moet wachten vooraleer te vertrekken. De teleurstelling bij de reizigers in een dergelijk geval behoeft geen commentaar.

(iii) Bij de overstap naar spoor 8 is er geen IC trein te bespeuren. Zeer laat wordt meegedeeld dat de IC trein naar Brussel is afgeschaft. Bij terugkeer naar spoor 2 is de lokale trein Dendermonde-Brussel al terug vertrokken. Eén uur wachttijd en veel te laat op het werk….

Als de centrale dispatching van Infrabel Brussel niet wil of kan tussenkomen, is er dan echt niemand in het station Dendermonde die ziet wat er gaande is en oplossingsgericht kan reageren ? Men ziet daar toch lokaal de problemen aankomen ?

Wie wordt er beter van zulk een ‘dienstverlening’ ? Niet het toch al ernstig geschaad imago van de NMBS, en zeker niet de reiziger. Ook niet de treinbegeleiders en ander personeel van de NMBS, die dikwijls (ten onrechte, maar niet volledig onbegrijpelijk) de volle laag krijgen. Waarom kan dit niet worden vermeden met gezond verstand in het algemeen belang ?

Daarom vragen we, samen met vele medereizigers:

(i) Herstel van de directe verbinding Sint-Niklaas – Brussel /Brussel – Sint-Niklaas op alle uren, met dezelfde stopplaatsen zoals voorheen.

(ii) Meer in het bijzonder ook, herstel van de directe verbinding Brussel-Sint-Niklaas met vertrek om 20.25 in Brussel. Die is als enige weggevallen sinds vorig jaar. Verschillende reizigers hebben hiervan in het verleden geregeld gebruik van gemaakt. Het nu aangeboden alternatief vereist 2 overstappen (met de daaraan verbonden risico’s in geval van vertragingen) en duurt standaard ongeveer 30 minuten langer.

 

Met beleefde groeten,

 

(Lijst der handtekeningen is aangehecht).

(Ter info voor de lezer  :  samen met deze op papier, op 15 juni meer dan 400 handtekeningen. We zamelen verder in ! Hartelijk dank.)

 

Actiegroep herstel Directe Verbinding Sint-Niklaas – Brussel

 

Cc:

Stationschef Dendermonde
De Heer Carl Hanssens, Schepen voor Mobiliteit, Stad Sint-Niklaas
Mevrouw Sabine Van Rysselberghe, Schepen voor Mobiliteit, Stad Lokeren
De Heer Luc Lallemand, Gedelegeerd Bestuurder Infrabel
De Heer Marc Descheemaecker, Gedelegeerd Bestuurder NMBS
De Heer Jannie Haek, Gedelegeerd Bestuurder NMBS Holding
Kabinet van Minister van Overheidsbedrijven, Jean-Pascal Labille


OF

Uw e-mailadres zal niet op onze site worden gepubliceerd. De auteur van de petitie zal echter alle informatie te zien krijgen die u op dit formulier noteert.

Je ontvangt een e-mail met een link om je ondertekening te bevestigen. Controleer alstublieft uw mailbox (en spambox).
Facebook