Red het onderwijs

Met deze petitie wil ik de huidige problematiek in het lager onderwijs en kleuteronderwijs aankaarten. De huidige generatie politici schept er blijkbaar een genoegen in om ons sterke onderwijssysteem op de helling te zetten.

 

1. Het M-decreet

We vallen meteen met de deur in huis. Het voorgestelde decreet wil alle leerlingen over dezelfde kam scheren. Een voorbeeld:

Leerlingen met zware leerstoornissen kunnen momenteel terug in het Buitengewoon Lager Onderwijs, waar ze op eigen niveau en op eigen tempo in kleinere groepen les volgen. Op deze manier kunnen deze leerlingen zich volop ontwikkelen naar eigen mogelijkheden.

Onze politici vinden dit een te grote kost (ze willen dus besparen op de opleiding van de kinderen en jongeren!) en willen het Buitengewoon Onderwijs stelselmatig afbouwen. Alle leerlingen worden dus samen in dezelfde klas gezet. Alle leerlingen zouden er namelijk wel bij varen als iedereen gewoon als eenheidsworst behandeld wordt, ongeacht of kinderen daardoor schoolmoe en uitgeblust geraken. Bovendien vragen ze aan de leerkrachten om voor deze leerlingen verder gedifferentieerd les te geven.

In het huidige systeem wordt al heel vaak (eigenlijk constant) gedifferentieerd onderwezen, zowel voor de sterkere, als voor de zwakkere leerlingen. Dit allemaal ondanks een tekort aan middelen. Geef toe: in een klas met 27 leerlingen lesgeven op 5 verschillende niveaus is niet evident. Nu willen ze ook de kinderen uit het Buitengewoon Onderwijs toevoegen aan deze groep, zonder hiervoor de nodige middelen vrij te maken. Als men wil besparen, zullen er geen extra leerkrachten aangeworven worden om de klasgroepen te verkleinen.

Door deze afschaffing komen bovendien heel wat benoemde leerkrachten uit het BLO op straat te staan. Nu ja, benoemde leerkrachten krijgen dan vrijwel onmiddellijk een job aangeboden binnen hun schoolgemeenschap, waardoor er opnieuw geen plaats is voor beginnende leerkrachten.

 

2. Starten in het onderwijs

Dit brengt ons naadloos bij de volgende stap. Jonge, gemotiveerde leerkrachten starten vaak met jarenlang interimwerk (een dagje hier, een weekje daar, soms eens een maand in dezelfde school, ...). Voor men een echt een eigen klas heeft, gaan er vaak 5 tot 10 jaar "verloren". Qua demotivatie kan dit zeker tellen. Bovendien zijn die enkele losse dagen per maand vaak onvoldoende om rond te komen, terwijl lang niet iedereen in aanmerking komt voor een uitkering.

Na enige tijd (lees: 720 dagen dezelfde job in dezelfde scholengemeenschap) zou je dan TADD worden en maak je eindelijk kans op een iets vastere job en... een eigen klasje. Helaas steken de directies hier vaak een stokje voor, door interimarissen net geen 720 dagen te laten werken en ze dan aan de kant te schuiven. Op die manier zijn ze niet verplicht om deze mensen later in dienst te nemen.

Begrijp me niet verkeerd, ik kan me achter de werkwijze van deze mensen vinden. Zij willen namelijk zelf kunnen beslissen wie ze aannemen als er vrije plaatsen zijn in hun school, zonder de verplichting om een TADD'er aan te werven. Moet het nog gezegd dat dit dit absoluut niet motiverend werkt voor beginnende leerkrachten. Door het jarenlange wachten, haken heel veel leerkrachten af.

Daarnaast investeren wij ook een deel van ons inkomen terug in onze klas. We kopen zelf materiaal, soms zelfs meubilair, om onze lessen zo optimaal mogelijk te organiseren. Wij kopen de zaken waarvoor de scholen geen geld hebben of krijgen van de overheid.

 

3. Het lerarentekort?

Waarom kiezen mensen dan nog voor het onderwijs? Voor het zogenoemde lerarentekort?

Helaas moet ik ook hier veel mensen ontgoochelen. Duizenden leerkrachten zitten zonder werk. Enkel in de grote steden is er plaats voor nieuwe leerkrachten en het spreekt voor zich dat niet iedereen staat te springen om deze jobs aan te nemen.

Waarom spreekt men dan steeds van het lerarentekort? Juist, interims! Directies vinden (zeker op het einde van het schooljaar) geen vervanging meer voor hun leerkrachten. Hoe zou dat toch komen?

 

4. De positie van de leerkracht

Toen ik als kind thuis kwam met een slechte toets of strafwerk, kreeg ik van mijn ouders de vraag "hoe komt dit?" voorgeschoteld. Als ik nu - als leerkracht - een leerling met een slechte toets of strafwerk naar huis stuur, krijg ik van de ouders dezelfde vraag te horen. Blijkbaar is het nu ineens onze fout als kinderen minder presteren of zich slecht gedragen.

Ik ben er van overtuigd dat we als leerkracht veel kunnen bijbrengen aan de kinderen en dat we een zeer grote invloed hebben op hun ontwikkeling. Maar verwacht van ons alsjeblieft geen wonderen! Wij zijn ook maar mensen! Wij doen er alles aan om het beste uit de kinderen te halen en moeten helaas af en toe opmerken dat dit onvoldoende is.

De politici komen nu ook nog eens met het voorstel dat leerlingen niet meer kunnen "buizen" en dan is het hek helemaal van de dam. Leerkrachten moeten er dus voor zorgen dat alle leerlingen goede resultaten halen, los van de mogelijkheden en inzet van de leerlingen. Dit lijkt me een behoorlijk moeilijke (lees: onmogelijke) taak. Of toch... we laten het niveau gewoon dalen tot een niveau dat iedereen aankan.

Ouders en leerlingen kennen ook steeds beter deze (steeds toenemende) rechten. Bovendien blijken ze ook zelf te bepalen wat de plichten van de leerkracht zijn. Sommigen lijken te vergeten dat ook zij plichten hebben en leerkrachten ook rechten hebben.

 

5. Even het tegenargument counteren

Ik moet ook toevoegen dat het onderwijs ook vele voordelen heeft. Als je een toffe klas hebt, is de voldoening onbetaalbaar. Gelukkig maar, want zoveel verdienen we niet. Beginnende leerkrachten moeten het vaak doen met minder dan 1500 euro per maand (op voorwaarde dat ze dan natuurlijk een volle maand werk hebben). In tegenstelling tot het secundair onderwijs, werken wij wel volle weken en bereiden wij voor elk uur andere lessen voor. Wij verbeteren ook elke letter die onze leerlingen geschreven hebben! In praktijk betekent dit een werkweek van (in mijn geval) minimum 45 uur per week. Daarnaast worden we 3 keer per jaar gevraagd om te helpen op een eetfestijn, werken we gratis op het schoolfeest en krijgen we in de zomervakantie klusjesdagen, vergaderingen en huisbezoeken cadeau. Dan hebben we het nog niet gehad over grootouderfeesten, eerste communies, naschoolse sportwedstrijden, ... die in verschillende scholen tot het verplichte pakket behoren.

Deze zaken nemen we er allemaal bij, want... we hebben inderdaad een mooie vakantieregeling. Nu ja, eigenlijk nemen wij dan gewoon onze overuren op! :)

 

CONCLUSIE

Het onderwijs wordt momenteel afgebroken met een grote sloophamer. De steunpilaren (de leerkrachten) wordt omver geslagen, de toekomst (instroom nieuwe leerkrachten) wordt volledig tegengewerkt en de leerlingen worden als eenheidsworst door de molen gedraaid.

Beste politici, praat met de mensen op de werkvloer VOOR jullie beslissingen nemen en ieders toekomst met de grond gelijk maken!

 

 

Vriendelijke groeten,

een zeer gemotiveerde leerkracht die schrik heeft voor de toekomst...