Het ziet er niet goed uit voor De Witte Molen

 

  Het verslag van de overheid is vernietigend voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met de Witte Molen. Voor de eigenaar maar ook voor burgemeester André Peeters (CD&V).  

De Witte Molen is zo erg aan toe dat hij niet meer kan gerestaureerd worden. Gereconstrueerd worden kan hij nog wel, maar dat is iets totaal anders.  

Restauratie is het herstel van vroegere toestanden terwijl reconstructie betekent dat het geheel uit enige gegevens van de molen opnieuw in elkaar wordt gezet (Van Daele)  

De staat van de molen werd vastgesteld door een gespecialiseerd archtect. Zijn rapport is vernietigend.

Door het kapotte kap (dak) op de molen liep en loopt al jarenlang water in de molen.
Bovendien werd het dak (tot op vandaag) op een schandalig slechte wijze afgedekt. Het water heeft de binnenzijde van de molen zwaar aangetast.
Ook het houtwerk is zwaar aangetast. De steunbalken zijn zwaar aangevreten door memel en zijn daardoor erg verzwakt. De zware balken die in de muren steunen, zijn in de muur voor een groot deel rot geworden door het zakkend water in de muren. Zij vinden nog nauwelijks steun in de muren.
Het gedeeltelijk afkappen van de stenen en vervangen door nieuwe zal ook noodzakelijk zijn.  

Het rapport is ook vernietigend voor de eigenaar en burgemeester André Peeters (CD&V).  

Er werden zeer laat subsidies aangevraagd. Maar deze susidies werden niet bij ‘hoogdringendheid’ aangevraagd. Het subsidiedossier is wel klaar maar staat op de wachtlijst omdat de aanvraag niet bij hoogdringendheid werd aangevraagd. Nu is te laat om nog eender wat bij hoogdringendheid aan te vragen.  

Ten vroegste eind 2018 maar eerder 2019 zullen de subsidies worden uitgekeerd. Maar het bedrag is zeer laag en zeker als de molen moet reconstrueerd worden. Mogelijks draait het rond de 50.000 euro. Van waar moet het resterend bedrag komen?  

Op de gemeenteraad van 20 februari viel Peeters uit de lucht. Naar zijn zeggen heeft hij dat rapport nooit ontvangen. Tegen beter weten in blijf hij erbij dat De Witte Molen er niet zo erg aan toe is en dat restauratie nog altijd mogelijk blijft. Peeters meent dat reconstructie afbreken en terug opbouwen betekent. Hij herhaalde zijn aanbod om samen met N-VA het dossier bij Minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) te gaan bepleiten. Maar N-VA Aarschot heeft zijn aanbod, dat hij reeds eerder deed, naast zich neergelegd en ging alleen op onderzoek bij de Erfgoed Vlaanderen van Vlaams minister Geert Bourgeois (N-VA). Het is duidelijk dat zij Peeters niet mee willen en zelfs met het slechte nieuws de pluimen op hun hoed willen steken.  

Tijdens de gemeenteraad schoof burgemeester Peeters de verantwoordelijkheid door naar de eigenaar van De Witte Molen die hij niet bij naam noemde. Het was volgens de burgemeester aan de eigenaar om nodige formaliteiten te vervullen.  

Als Peeters dat zo opvat dan vraag ik mij af waarom er zo nodig een akkoord moest worden gesloten tussen het stadsbestuur en de eigenaar. Bovendien kreeg de eigenaar volgens datzelfde akkoord 10 jaar uitstel om de molen te restaureren, wat nu reconstrueren zal worden en veel duurder zal uitvallen. Misschien té duur om De Witte Molen nog te redden.  

Zoals ik al zij, ook tijdens het ondertekenen van de petitie, zal de eigenaar de molen nu ‘zeker’ niet meer willen. Laat staan hem reconstrueren. Nu mag het stadsbestuur De Witte Molen nog overnemen, waar gaan zij de fondsen halen om de molen te reconstrueren volgens de eisen van Onroerend Erfgoed.  

Wat ik al jaren zeg ... maar niemand wil horen.  

CD&V is wel op zoek naar fondsen voor een orgel in de grote ‘katholieke’ kerk van Aarschot. Een ‘nieuw’ orgel dat in deze moeilijke tijden niet meer te verantwoorden valt. Ze zouden beter op zoek gaan voor fondsen voor De Witte Molen. 

Lode Mommaerts
Albrecht Rodenbachstraat 7
3200 Aarschot
Tel 016 89 51 55
GSM 0487 759 000
lode.mommaerts@gmail.com
http://www.gemeentebelangenaarschot.be
Op Facebook als Gemeentebelangen Aarschot

Onderteken deze petitie


OF

Uw e-mailadres zal niet op onze site worden gepubliceerd. De auteur van de petitie zal echter alle informatie te zien krijgen die u op dit formulier noteert.

Je ontvangt een e-mail met een link om je ondertekening te bevestigen. Om er zeker van te zijn dat u onze e-mails ontvangt, voeg dan info@petities24.com to aan uw adresboek of lijst met veilige afzenders.
Facebook