Rethink EUR

FOR THE ENGLISH TRANSLATION SCROLL DOWNWARDS

 Open Brief aan het CvB

 

Geacht College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam,

 

Aansluitend bij de studentenacties aan de UvA en aan andere universiteiten en de daarbij aanknopende Rethink bewegingen van docenten, willen ook wij ons uitspreken. Wij herkennen een aantal pijnpunten in de brede maatschappelijke discussie, waarin ook vakbonden, Kamerleden en de Minister deelnemen, die ons, wetenschappelijk personeel van de EUR, uit het hart gegrepen zijn.

Allereerst herkennen wij het beeld dat de universiteit steeds meer als een bedrijf wordt gerund, met als output zovéél mogelijk studenten, publicaties in gerenommeerde tijdschriften en subsidies (het zogenaamde ‘doorgeschoten rendements-denken’). We zijn heel blij dat het CvB zich bereid heeft verklaard de discussie aan te gaan over wat de publieke taak van een universiteit moet zijn en wat de rol van minder renderende faculteiten daarin is. Het is nu tijd deze intenties om te zetten in een aantal concrete toezeggingen.

Het feit dat wij aan de EUR ons herkennen in de roep om een einde te maken aan het doorgeschoten rendementsdenken, is al een aanwijzing dat ook aan onze universiteit de kloof tussen werkvloer en management te groot geworden is en dat zowel de kwaliteit van de democratische besluitvorming als de autonomie van de professionals (WP, OBP) wordt bedreigd.

Wij vragen daarom het CvB zich niet alleen in spirit achter ons te scharen maar deze ook vorm te geven in concreet beleid gericht op:

1. De verbetering van de democratische structuren en het functioneren ervan met als doel het verkleinen van de kloof tussen beleidsmakers en werkvloer. Daarbij gaat het ons vooral om wie de doelen en waarden binnen een universiteit bepaalt. Wat ons betreft moet er gekozen worden voor een structuur waarin die doelen en waarden door de wetenschappers en docenten bepaald worden, met inbreng van studenten, niet door management en beleidsmakers.

Ons inziens zal dat doel uiteindelijk het beste bereikt worden door een herziening van de MUB, zodat er ruimte komt voor een gekozen bestuur op zowel facultair als universitair niveau. Voordat het zover is moet onmiddellijk gestart worden met een beleid dat is gestoeld op vertrouwen in de academische staf, meer openheid over de financiën, meer formele rechten naast informele mogelijkheid tot inspraak, onderwijs- en onderzoeksdirecteuren met directe kennis van de betreffende vakgebieden, een benoemingsbeleid binnen het zicht van de academische staf, en eigen beheer van onderzoeksprioriteiten en curriculumontwikkeling.

2. Eén van de kwesties die volgens ons de cruciale input en betrokkenheid van wetenschappelijke staf bedreigen is de extreem toegenomen werkdruk van het wetenschappelijk personeel, mede als gevolg van bureaucratisering en prestatiedrang. Slechts een enkeling heeft nog tijd en energie voor medezeggenschap. Hoewel de beleidsmakers deze kwestie voor ogen claimen te hebben, getuigen de afgelopen jaren ingevoerde maatregelen van het tegenovergestelde. Wij denken aan de invoering van de ESS medewerkersportal, de bezuinigingen op OBP, een sterke toename van flexibele arbeidscontracten, de invoering van uniformerende maatregelen in onderwijs en onderzoek en de extreme fixatie op het binnenhalen van externe subsidies. Vandaar onze eis: afschaffing van het tijdschrijven, minder flexibele arbeidscontracten, behoud en/of invoering maatpakfinanciering voor kleine faculteiten en kleine opleidingen, niet langer achter oppervlakkige en onzorgvuldige hitlijstjes zoals de Nationale Studentenenquête aanlopen, ophouden met het imiteren of kunstmatig creëren van marktsituaties.

3. Een model voor de allocatie van middelen dat meer recht doet aan het bredere maatschappelijke belang dat een universiteit hoort te dienen; en het in Den Haag aandringen op een visie op de universiteit en het hoger onderwijs die daarbij aansluit. Dus: niet langer exclusief aandacht voor méér output van studenten, PhD’s, diploma’s, studiepunten, citatie-indexen, toponderzoek, publicaties, binnenhalen van (Europese) subsidies en economische valorisatie, maar aandacht voor kwalitatief goed onderwijs en onderzoek, de relatie daartussen, en ruimte voor de interne dynamiek van wetenschap waarin niet direct toepasbaar of maatschappelijk relevant onderzoek onontbeerlijk is.

De nationale onrust die ontstaan is naar aanleiding van de studentenprotesten laat zien dat het tijd is voor een herbezinning. Rethink EUR sluit zich aan bij de vernieuwingsbeweging die nu momentum heeft en vraagt u om, conform uw al eerder publiekelijk geuite intentie, voor uw personeel te gaan staan en haar zorgen serieus te nemen. We zijn blij dat u op initiatief van onze studenten reeds het debat bent aangegaan met de academische gemeenschap over inrichting, democratie, en organisatie ‘van onderop.’ Laten we gezamenlijk onze diepe zorgen onder de aandacht brengen van de politiek verantwoordelijken in Den Haag, bij voorkeur vertaald in een aantal concrete maatregels die maken dat wij gemakkelijker de daad bij het woord kunnen voegen om:

(1) de formele structuren van de universiteit aan te passen door zoveel mogelijk onmiddellijk in te voeren beleid gericht op herstel van vertrouwen in de werkvloer;

(2) concrete maatregels te treffen om de werkdruk van docenten en onderzoekers te verminderen;

(3) een nieuw allocatiemodel te ontwikkelen dat recht doet aan het brede maatschappelijke belang van de universiteit en ook recht doet aan de waarde van niet-rechtstreeks renderende activiteiten (en faculteiten) aan de EUR.

Wij rekenen wat deze punten betreft op meer dan een intentieverklaring van het CvB en het doorspelen van de verantwoordelijkheid aan de decanen van de faculteiten. Wij willen van het CvB horen of zij onze adviezen omtrent deze problemen overneemt en hoe ze het overleg met het veld gestalte zullen geven om tot concreet beleid te komen.

 

We hopen spoedig een reactie van u te mogen vernemen,

 

TRANSLATION

Open letter to the Executive Board of the Erasmus University Rotterdam

 

Dear Executive Board of the Erasmus University Rotterdam ,

Following on the student protests at the University of Amsterdam and other universities, as well as the associated Rethink movements of the academic staff, we would like to speak out as well. We recognize a number of issues raised in the broader societal debate, in which the unions, members of parliament and minister also take part that are heartfelt by us, the academic staff of the EUR.

Firstly we share the observation that the university is increasingly exploited as an business, with a narrow focus on producing as many graduates, publications in highly ranked journals, and approved grant requests as possible (which has been called “excessive efficiency thinking”). We are very glad that the board has declared that it is willing to take part in a debate over the public role of universities and the place therein of less efficient faculties and lower-output activities. It is about time for the board to turn these intentions into concrete commitments.

The fact that we, at the EUR, identify with the call to end excessive efficiency thinking is a sign that the gap between management and academic staff has become too large in our university as well, and that both the quality of democratic decision making and the autonomy of the academic staff is threatened.

We therefore ask the board to join our cause not only in spirit, but also by putting it into practice in the form of concrete policy measures aimed at:

(1) Improving democratic structures and their functioning in order to reduce the current gap between policy and academic practice. As far as we are concerned the most important question is who determines the aims and values within a university. We believe that teachers and academic staff, with input from the students, should determine the universities aims and values not management and policy makers.

We think the best path towards reaching this goal is through a revision of the “MUB,” thereby creating space for elected governance on faculty as well as university level.  Before this revision is carried through, a shift in policy should be implemented immediately. This shift should be based on trust in academic staff, more transparency with respect to finances, more formal rights in decision making besides the informal opportunities for participation, education and research directors with direct knowledge of the discipline, appointment policies that are transparent for the academic staff, and autonomy with respect to research priorities and curriculum development.   

 

(2) One of the issues we believe threatens the crucial input and involvement of academic staff in policymaking processes is the extreme increase in workload, which is partly due to increased bureaucracy and pressure to excel. Only a few of us have time and energy left for active involvement. While administrators acknowledge these issues, policies and measures taken in the past years are evidence to the contrary. Take for instance of the introduction of the ESS portal, cutbacks on the supporting staff, an increase in flexible contracts, homogenizing measures in education and research, and the extreme fixation on external subsidies. Our demand is therefore: abolishment of personal time tracking, fewer flexible labor contracts, preservation and/or introduction of made-to-measure funding of small faculties and education programs (maatpakfinanciering), a discontinuation of the focus on superficial and unsubstantiated hit parades such as de Nationale Studentenenquête, and an end to the imitation or artificially creation of market situations.

(3) An allocating model that recognizes the broader societal interest a university is supposed to serve; and promoting a related vision in national politics. This means: no longer an exclusive focus on more output in terms of graduates, PhD’s, diploma’s, study credits, citation indices, leading research, publications, (European) research grants, and economic valorization, but instead attention to high quality education and research, the relationship between them, and space for internal scientific dynamics of which research that is not directly applicable or socially relevant is an indispensable part.

The national unrest that has been triggered by the student protests shows that it is time for reconsideration. Rethink EUR is proud to join this movement and add to its momentum. We ask you, in accordance with your publically expressed intention, to side with and stand up for your staff and take our concerns seriously. We are glad that you have already taken up the invitation of our students to enter into a debate with the academic community on institutional arrangements, democracy, and bottom-up organization. Let us jointly attempt to bring our common concerns under the attention of those politically responsible at the national level, preferably in the form of concrete measures that enable us to:

            (1) Change the formal structures of the universities by implementing policies aimed at       rebuilding confidence and trust in the academic staff;

            (2) Take concrete measures to reduce the workload of teachers and researchers;

            (3) Develop a new allocation model that recognizes the broad societal interest of    universities and the value of activities (and faculties) that do not result in direct             valorization.

We count on the board to come up with more than a statement of intent and a delegation of responsibility to the Deans of the faculties. We would like a response from the board about whether they will adopt our recommendations with respect to the problems mentioned above and how they will organize deliberation to result in concrete policy.

We hope to receive an answer shortly,