Eis het ontslag van Jozias van Aartsen

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Eis het ontslag van Jozias van Aartsen.


Gast

#8526 Identitair Verzet ontmaskerd

2014-09-13 20:32

Identitair Verzet ontmaskerd

april 17th, 2014 → 8:53 pm

 

Plotseling zijn ze er, via een opgehangen spandoek, door een persbericht,middels een nachtelijke prikactie. En weg zijn ze weer. De actiegroep Identitair Verzet bestaat inmiddels al anderhalf jaar en weet regelmatig de kranten te halen. En dat allemaal zonder zichzelf te laten zien. Wat is dat eigenlijk, Identitair Verzet? Wie zitten daar achter?

Identitair Verzet is een extreemrechtse actiegroep die ontstond in de herfst van 2012. De oprichters waren daarvoor ook al actief in het extreemrechtse wereldje. Zij splitsten zich bij de oprichting van Identitair Verzet af van de extreemrechtse actiegroep Voorpost. Deze breuk heeft waarschijnlijk geen politieke achtergrond, maar zal eerder veroorzaakt zijn omdat verschillende personen niet meer met elkaar door één deur kunnen. Zowel Voorpost als Identitair Verzet richten zich immers op dezelfde doelen en gebruiken dezelfde actiemethodes. Beide groepen staan voor een ‘identitaire’ koers, het idee dat het Nederlandse volk, de Nederlandse identiteit, één is. Dat volk hoort op deze plaats op de wereld en moet zich verzetten tegen de ‘vervuiling’ door immigranten, door buitenlandse bedrijven en buitenlandse invloed op de Nederlandse taal. Dat combineren beide organisaties met de wens om in plaats van een parlementaire democratie een fascistisch staatssysteem te creëren, met een sterke leiding die de eenheid van het Nederlandse volk in stand houdt.

Na de oprichting van Identitair Verzet in 2012 duurde het een aantal maanden voor de groep tot actie over ging. Er volgde een reeks van opvallende acties die tot op dit moment doorgaat. Sommige acties waren opvallend omdat ze mediageniek waren, sommige acties omdat de timing goed was en sommige acties omdat ze schokkend waren. Een kort – niet volledig – overzicht van enkele acties.

Een van de eerste acties richtte zich tegen de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam, de zogenaamde ‘Vluchtkerk’. Identitair Verzet kondigde een demonstratie aan. Dat bleek een mediagenieke keuze, omdat dat onder sympathisanten van de Vluchtkerk tot veel commotie leidde. Vanwege de te verwachten onrust mocht Identitair Verzet van de Gemeente Amsterdam niet voor de Vluchtkerk demonstreren, maar moesten ze uitwijken naar een ander deel van de stad. De actievoerders van Identitair Verzet besloten daarop af te zien van hun voornemen tot demonstreren en kwam niet opdagen. Maar de groep had nadrukkelijk de media gevonden zonder iets te hoeven doen. En dat smaakte naar meer.

In juni 2013 wist Identitair Verzet opnieuw veel aandacht te genereren. De actiegroep reageerde op een groot fraudeschandaal rond gestolen examens op de Rotterdamse Islamitische school Ibn Ghaldoun. Activisten van Identitair Verzet grepen deze gebeurtenis aan om zich af te zetten tegen moslims. Zij kwamen ‘s nachts naar de school en sloten een toegangshek af met zware sloten. De leerlingen die de volgende ochtend eindexamen moesten doen komen vervolgens met grote moeite de school binnen. De actie kreeg mediabrede aandacht en opvallend veel instemming onder rechtse Nederlanders.Een van de eerste acties richtte zich tegen de opvang van uitgeprocedeerde vluchtelingen in Amsterdam, de zogenaamde ‘Vluchtkerk’. Identitair Verzet kondigde een demonstratie aan. Dat bleek een mediagenieke keuze, omdat dat onder sympathisanten van de Vluchtkerk tot veel commotie leidde. Vanwege de te verwachten onrust mocht Identitair Verzet van de Gemeente Amsterdam niet voor de Vluchtkerk demonstreren, maar moesten ze uitwijken naar een ander deel van de stad. De actievoerders van Identitair Verzet besloten daarop af te zien van hun voornemen tot demonstreren en kwam niet opdagen. Maar de groep had nadrukkelijk de media gevonden zonder iets te hoeven doen. En dat smaakte naar meer.

Een week later werd een schokkende actie gevoerd bij een standbeeld van Nelson Mandela. Dat beeld was recent onthuld in aanwezigheid van Bisschop Tutu[i]. De voormalige Zuid-Afrikaanse president, vrijheidsstrijder en Nobelprijswinnaar Mandela wordt door groepen als Identitair Verzet gezien als een communistische terrorist, die de racistische dictatuur van hun blanke identitaire broeders om zeep heeft geholpen. Activisten van Identitair Verzet plaatsten een autoband bij het beeld van Mandela, een verwijzing naar de gruwelijke executiemethode ‘necklacing’[ii].

In de tweede helft van 2013, een jaar na oprichting, lieten activisten van Identitair Verzet zich voor het eerst in levende lijve zien. Dat leverde weinig verrassingen op. Tijdens een meerdaagse demonstratie van linkse activisten tegen streng migratiebeleid, demonstreerden activisten van Identitair Verzet. Eén keer dook een drietal vermomde activisten op een gehuurd bootje op met een spandoek. Opvallend was dat ook bij deze actie geprobeerd werd om anoniem te blijven door bivakmutsen op te zetten. Dat plan mislukte toen de activisten door de politie werden opgebracht. De tweede keer organiseerde Identitair Verzet een kleine tegendemonstratie en wist een groepje extreemrechtse vechttypes te mobiliseren, waaronder Roy Matthijsse, Willem van Dijk, Tom van den Hoek en Pascal Fraipont. De politie wist de groepen uit elkaar te houden.

Ook bij een grote demonstratie van PVV-aanhangers in 2013 was Identitair Verzet aanwezig. Bij die demonstratie liepen veel rechts-extremisten rond vanuit verschillende organisaties. Opvallend was dat de activisten van Identitair Verzet op die dag samenwerkten met activisten van het neonazistische Blood & Honour. De groepen begonnen de dag vreedzaam met het uitdelen van folders van Identitair Verzet. Na afloop van de toespraak van Geert Wilders bleek echter wat de groepen werkelijk van plan waren. De rechts-extremisten probeerden gevechten te organiseren. Zij stuurden PVV-aanhangers en ADO-hooligans richting een linkse demonstratie en probeerden deze groepen tot geweld te bewegen. Dat lukte bijna, maar ook hier wist de politie tussenbeiden te komen voor het uit de hand liep. De rechts-extremisten werden door de politie verwijderd.

Enige maanden later, in februari 2014, probeerde Identitair Verzet tijdens een lokale demonstratie om inwoners van Leiden op te zetten tegen een veroordeelde pedoseksuele misbruiker in die stad en tegen de gemeente die hem een woning had toegewezen. In dezelfde week organiseerde Identitair Verzet zelf ook een kleine actie tegen deze toewijzing bij het Leidse stadhuis. Tenslotte kondigde Identitair in april 2014 nog een demonstratie aan in een Eindhovense migrantenwijk. Zij wilden daar Marokkaanse buurtbewoners ‘aanspreken’ en verklaarden niet uit te zijn op onrust. Uiteindelijk werd de demonstratie weer afgeblazen.

Bij al deze acties werd, ondanks dat activisten van Identitair Verzet probeerden hun identiteit geheim te houden, wel duidelijk wie er achter Identitair Verzet schuil gaat. De belangrijkste persoon achter Identitair Verzet is Paul Peters. Daarnaast blijkt er steeds een aantal fanatieke extreemrechtse activisten uit diverse hoeken bereid te zijn om deel te nemen aan de organisatie en acties van Identitair Verzet. Peters is echter de oprichter, contactpersoon, organisator en voorlichter van Identitair Verzet. En Peters is geen onbekende.Enige maanden later, in februari 2014, probeerde Identitair Verzet tijdens een lokale demonstratie om inwoners van Leiden op te zetten tegen een veroordeelde pedoseksuele misbruiker in die stad en tegen de gemeente die hem een woning had toegewezen. In dezelfde week organiseerde Identitair Verzet zelf ook een kleine actie tegen deze toewijzing bij het Leidse stadhuis. Tenslotte kondigde Identitair in april 2014 nog een demonstratie aan in een Eindhovense migrantenwijk. Zij wilden daar Marokkaanse buurtbewoners ‘aanspreken’ en verklaarden niet uit te zijn op onrust. Uiteindelijk werd de demonstratie weer afgeblazen.

Bij al deze acties werd, ondanks dat activisten van Identitair Verzet probeerden hun identiteit geheim te houden, wel duidelijk wie er achter Identitair Verzet schuil gaat. De belangrijkste persoon achter Identitair Verzet is Paul Peters. Daarnaast blijkt er steeds een aantal fanatieke extreemrechtse activisten uit diverse hoeken bereid te zijn om deel te nemen aan de organisatie en acties van Identitair Verzet. Peters is echter de oprichter, contactpersoon, organisator en voorlichter van Identitair Verzet. En Peters is geen onbekende.

Hij is al sinds medio jaren negentig actief en heeft een lange geschiedenis van acties, arrestaties, geweld en provocaties. Ondanks het feit dat hij een bekende publieke verschijning is vanwege zijn lange geschiedenis van omstreden politieke activiteiten blijft Peters zich verschuilen achter allerlei leugens en pseudoniemen. De gedachte daar achter is ons niet bekend, maar mogelijk wil hij dit nieuwe initiatief niet belasten met zijn eigen bezwaarde verleden. Zo gebruikt hij nu als woordvoerder van Identitair Verzet diverse pseudoniemen als ‘Peter de Graaf’, ‘Steven de Graaff’ en ‘Helene Veer’. Opvallend is dat Paul Peters behalve over zijn naam, ook over allerlei andere zaken leugens vertelt. Ten tijde van de demonstratie bij de Vluchtkerk vertelde hij dat de vijf organisatoren uit Amsterdam-West komen (geen van de betrokkenen bij Identitair Verzet woont in Amsterdam). Hij geeft bij herhaling aan dat Identitair Verzet tientallen aanhangers heeft, waaronder veel studenten, wat ook niet waar is. 

Wat vooral opvalt aan de organisatie Identitair Verzet is een goede neus voor provocerende acties, de grens opzoeken in de hoop dat anderen geweld zullen gaan gebruiken en de zweem van leugens en geheimzinnigheid over de identiteit en achtergrond van de organisatie.

Identitair zonder identiteit. Vreemd.


Gast

#8527 Pro Patria is dekmantel van extreemrechts

2014-09-13 22:11

Pro Patria is dekmantel van extreemrechts

10 september 2014 | 10:27

De leiding van Pro Patria, de organisatie die op 20 september een demonstratie door de Schilderswijk wil houden, bestaat geheel uit leden van het rechts-extremistische Identitair Verzet. Dit wordt bevestigd door zowel Kafka, de Anne Frankstichting als Constant Kusters, de leider van de extreemrechtse partij NVU. 
Ze zijn actief geweest bij onder andere CP'86, Stormfront en Voorpost.

Dat schrijft Omroep West.  Eerder maakte ook AFA gewag van hetextreemrechtse karakter van Pro Patria. De facebookpagina van Pro Patriastaat stijf van de moslimhaat met soms bedreigende teksten waarin wordt opgeroepen tot geweld tegen moslims.

Pro Patria organiseerde op 10 augustus een demonstratie door de Haagse Schilderswijk waaraan 150 mensen deelnamen. In de media ontstond vooral ophef over de tegendemonstratie van jongeren. 

Op 20 augustus organiseert Pro Patria opnieuw een 'Mars voor de vrijheid'. Burgermeester Van Aartsenheeft risicodemonstratries in woonwijken voor 2 maanden verboden.

Geert Wilders heeft eerder opgeroepen mee te gaan lopen met de demonstratie "om te laten zien dat we geen shariawijk accepteren".(..) 'Desnoods loop ik er in m'n eentje met de Nederlandse vlag. Al zullen de mensen die mij beveiligen dat geen goed idee vinden', aldus Wilders in De Telegraaf.


Gast

#8528 Marokkanenstatistiek: de keiharde feiten

2014-09-13 22:37

Marokkanenstatistiek: de keiharde feiten

 

De discussie over 'het Marokkanenprobleem' werd vooral gevoerd op grond van beelden en vooroordelen. Feiten werden zelden genoemd.

Uiteraard werd er niets nieuws gezegd. Maar om toch nog even gezellig na te pruttelen op het zinloos gebleken Marokkanendebat,vandaag in Politiek Kwartier een overzicht van wat Marokkanencijfers. Als service voor uw volgende verhitte Marokkanen-twitterdiscussie. 

Eerst de criminaliteit. Meer dan de helft van de Marokkaanse jongens kwam ooit in aanraking met de politie. Dit wist u. In vrijwel alle commentaren op het Marokkanendebat werd dit vermeld. Maar om het toch in verhouding te plaatsen: dit is twee tot drie keer zo vaak als autochtone jongens, waarvan een kwart ooit wordt verdacht.

Nu is lang niet iedereen die ooit verdacht wordt zijn leven lang crimineel, maar andere cijfers leveren een vrij consequent beeld. Inverschillende onderzoeken zien we dat Marokkanen jaarlijks twee tot vier keer zo vaak worden veroordeeld als autochtonen (1 of 2 tegen bijna 4%).

Bij de sociaal-economische achtergrond zien we dezelfde verhoudingen. Het percentage werkloze Marokkanen is ongeveer drie keer zo hoog als het percentage werkloze autochtonen. Het percentage Marokkanen dat met een laag inkomen moet rondkomen is zelfs bijna vier keer zo hoog.

Kijken we naar het gemiddelde Marokkanen-opleidingsniveau, dan krijgen weer iets soortgelijks te zien. Rekenend met de gegeven cijfers zien we dat Marokkanen bijna vier keer zo vaak als autochtonen niet verder dan het basisonderwijs komen. En autochtonen gaan weer drie keer zo vaak naar het hoger onderwijs als Marokkanen.

Die Marokkanen toch. Hoeveel zijn er eigenlijk van in Nederland? Volgens het CBS waren dat er in 2012 precies 362.953, Ali B. niet meegerekend. Dat is dus ongeveer twee procent van de totale bevolking.

Maar wacht even… Als Marokkanen consequent twee tot vier keer zo vaak zijn vertegenwoordigd bij problemen terwijl slechts twee procent van de bevolking Marokkaan is, dan kunnen Marokkanen nooit verantwoordelijk zijn voor meer dan vier tot acht procent van al onze problemen.

Een ‘etnisch monopolie‘ van Marokkanen op overlast? Onzin dus. In sommige wijken misschien, landelijk klopt er geen barst van.

Zeker, de cijfers zijn dreigend. Maar dan met name voor Marokkanen zelf. Want ook al verdient 81% zijn eigen boterham en deugt 96%, ze zitten in de hoek waar de klappen vallen. En dan ook nog eens meer dan tien jaar lang alle stront over je heen krijgen… Je zou er extremist van worden.

Voor de analyse van “de problemen in dit land” zijn ze echter volstrekt onbelangrijk. Het blijven percentages van een kleine groep. En ook als we alle moslims over één kam scheren komen we nog niet in de buurt van de totale cijfers van criminaliteit en werkloosheid.

Voor de meeste mensen is dit al lang gesneden koek. Een minderheid echter wil dit soort inzichten maar niet accepteren. Wij noemen ze PVV’ers. Niemand ontkent de problemen die er zijn met zaken als criminaliteit, sociale zekerheid en overlastgevende jongeren. Maar de belangrijke discussie daarover wordt telkens doodgeslagen door met die Marokkanen op de proppen te komen. Een Marokkanentaboe? Dat bestaat niet. Marokkanen, dat is Godwin op zijn Nederlands.

PVV’ers: Marokkanen zijn niet het probleem. Accepteer het, en dan hoeven we geen tijd en belastinggeld meer te verpesten aan de zieke publiciteitsstunts van dat “door Joods-fascisme gesubsidieerde clubje Israël-gekkies, dat is opgericht om onze Arabierenhaat aan te wakkeren”, oftewel de PVV-fractie, en kunnen we eindelijk over tot de orde van de dag.


Gast

#8529

2014-09-13 23:10

Opdat je het ook leest:

 

PVV’ers: Marokkanen zijn niet het probleem. Accepteer het, en dan hoeven we geen tijd en belastinggeld meer te verpesten aan de zieke publiciteitsstunts van dat “door Joods-fascisme gesubsidieerde clubje Israël-gekkies, dat is opgericht om onze Arabierenhaat aan te wakkeren”, oftewel de PVV-fractie, en kunnen we eindelijk over tot de orde van de dag.

 

ja!

#8530 Re: mee eens

2014-09-14 09:19

#5780: -  

 Mee eens!

NEE!
Gast

#8531 Re: Re: mee eens

2014-09-14 10:20

#8530: ja! - Re: mee eens 

 Ook mee eens: jullie zijn allebei randdebielen, zowel de schrijver van #5780 als jij.

Kies een pseudoniem

#8532 Re: Re: mee eens

2014-09-14 12:44

#8530: ja! - Re: mee eens 

 Dit in- en indomme volk kun je bewijzen onder de neus wrijven zoveel als je wil, ze zullen nooit iets anders roepen dan wat hun nauwelijks blanke, fake-blonde afgod hun voorkauwt.

Het is immers ook zoveel gemakkelijker om als een papegaai te herhalen wat de Suikertaart je voorkauwt. Lezen word je moe van, denken nog veel erger. Dus dan roep je toch wat de Poederpruik roept?

Deze in- en indomme mensen vergeten alleen dat namaakblonde Greet er een mooie cent aan overhoudt en zij alleen maar een verknoeid leven door de angst en haat die ze zich hebben laten aanpraten.

Ik denk dat je dan met recht mag spreken over randdebielen, inderdaad.


Anonymous

#8533

2014-09-14 13:07

"Ihr hattet euch noch nicht gesucht: da fandet ihr mich. So thun alle Gläubigen; darum ist es so wenig mit allem Glauben."

Friedrich Nietzsche: Also spach Zarathustra


Gast

#8534 Re: IS haat in ons land

2014-09-14 14:55

#8364: - IS haat in ons land  

 

Prachtig, al die doeken. Helaas is er niet één enkele IS-vlag bij. Denk je werkelijk dat wij allemaal zo dom zijn als jij?

 


Gast

#8535 Re: Weg met ISIS tuig in Nederland, stop de Jodenhaat

2014-09-14 15:05

#8005, 8018, 8028: - Weg met ISIS tuig in Nederland, stop de Jodenhaat  

 

 Toegegeven, het is ook niet mijn kledingstijl, maar ook hier: geen enkele IS-vlag te zien. Hoe dom ben jij om te denken dat wij in jouw smerige propaganda trappen?

 


Gast

#8536 Re: Re:

2014-09-14 15:10

#7959: - Re:  

 En, genie, als het niet om economische redenen was, waarom heeft de VS dan tot tweemaal toe een Golf-oorlog begonnen? Om massavernietigingswapens te vernietigen die er nooit geweest zijn?

Droom lekker verder.


Gast

#8537 Re: Geen ISIS in Nederland. Stop de Jodenhaat!

2014-09-14 15:13

#7760: - Geen ISIS in Nederland. Stop de Jodenhaat! 

  Wederom geen enkele IS-vlag te zien. Waarom al die stemmingmakerij? Wat heb je te verbergen?


Gast

#8538

2014-09-14 15:20

 

 Moeten we werkelijk verder gaan voordat jullie eindelijk begrijpen dat al die moslimhaat en al dat antisemitisme is geregisseerd vanuit rechts-extreme hoek?

Gebaseerd op leugens en doelbewust verkeerd uitleggen van statistieken, precies zoals Geert Wilders dat ook doet.

 

Angst en haat onder jullie zaaien, zodat jullie levens vergald zijn, voor niets.

 

Kies een pseudoniem

#8539 PVV en de banden met extreem-rechts

2014-09-15 20:50

Verscheidene mensen brachten meermaals de Hitler-groet tijdens de PVV-manifestatie op 21 september 2013 in Den Haag.

 

Kies een pseudoniem
Gast

#8540 PVV en de banden met extreem-rechts

2014-09-15 20:56

De prinsenvlag veelvuldig aanwezig bij dezelfde manifestatie. De vlag die door de NSB besmet raakte in de vorige eeuw en sindsdien alleen nog als provocatie wordt gebruikt door extreem-rechts. Herinneren we ons het incident met Wim Kortenoeven en Johan Driessen nog?


Gast

#8541

2014-09-16 16:08

Links de VP activisten Ben van der Kooi en Simone Magretti. Daarnaast voormalig Nationale Alliantie activist en ADO hooligan Marco van der Pol en neonazi Barry Kluft (beiden met pet)


Gast

#8542

2014-09-16 16:09

Links Paul Peters, naast hem de neonazi Tom van den Hoek


Gast

#8543

2014-09-16 16:10

Johnboy Willemse en Patricia Visser van de NVU. Achter hen een man in een Identitair Verzet trui


Gast

#8544

2014-09-16 16:11

Gertrud Bossdorf van Identitair Verzet. Achter haar een man met prinsenvlag


Gast

#8545

2014-09-16 16:13

NVU activist Owen Koenekoop op Pro Patria mars


Gast

#8546

2014-09-16 16:15

Marcel van Velzen van nazigroep Ulfhednar op Pro Patria mars


Gast

#8547

2014-09-16 16:16

Voormalig Nieuws Rechts lid Armando Monsanto op Pro Patria mars


Gast

#8548

2014-09-16 16:17

Voorpost activist Dennis de Vries trekt zijn Pro Patria ordedienst band aan


Gast

#8549 PVV en de banden met extreem-rechts

2014-09-16 16:22

Pro Patria en Identitair Verzet: radicale voorhoede PVV

augustus 18th, 2014 → 10:30 am

 

Op 21 mei 2013 bezocht Geert Wilders de Schilderswijk in Den Haag. “Om te laten zien dat dit Nederland is, waar onze wetten en normen gelden”. De actiegroep Pro Patria wilde op 10 augustus 2014 een protestmars door de Schilderswijk houden, om te laten zien dat dit “nog steeds Nederlands grondgebied is, waar Nederlandse wetten en regels gelden”. Wilders, de PVV en verschillende extreemrechtse actiegroepen begeven zich soms letterlijk en figuurlijk op hetzelfde terrein. Wat voor groep is Pro Patria? En hoe verhoudt zij zich tot de PVV?

Hij ergert zich al weken kapot aan de aanwezigheid van radicale moslims in zijn stad. En aan de lakse houding van de politie en burgemeester, laat Patrick Schouten eind juli aan het Algemeen Dagblad weten. “Het is nu tijd dat ook de autochtone Nederlandse bevolking haar stem laat horen.” Met een groep van zo’n vijftien vrienden heeft hij daarom de beweging Pro Patria (Voor het Vaderland) opgericht, om een protestmars door de Schilderswijk te organiseren.

Patrick Schouten blijkt een pseudoniem van de beruchte activist Paul Peters te zijn. En Pro Patria is een gelegenheidsformatie die voortkomt uit de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet. Ondanks het relatief gematigde karakter dat Pro Patria uit wilde stralen bestaat over de protestmars bij de burgemeester Van Aartsen tevoren enige zorg. “Wie zich verdiept in de antecedenten van de organisatoren en hun aanhang, zal begrijpen waarom. Besloten werd de route aan te passen”, legde Van Aartsen uit. Ondanks de zorg en de aangepaste route loopt de protestmars van Pro Patria uit de hand. Enerzijds omdat jongeren in de Schilderswijk zich geprovoceerd voelen door deze mars en de confrontatie opzoeken en daarbij van harte worden ondersteund en opgestookt door extremistische moslimjongeren. Anderzijds vanwege de ruime aanwezigheid van extreemrechtse activisten bij Pro Patria. Een deel hiervan heeft veel actie ervaring en een hoge geweldbereidheid. Dit blijkt een opruiende werking te hebben op het verloop van de mars. Wanneer de mars in het zicht van de opgefokte jongeren in de Schilderswijk komt proberen de rechtsextremisten met geweld door de politieafzetting heen te breken om de door hen gewenste confrontatie aan te gaan. In de chaos die dan ontstaat besluit een aantal andere activisten met geweld een Israëlische vlag van mede demonstrant en voormalig PVV-raadslid Paul ter Linden af te pakken. Hierbij wordt Barry Kluft, activist van de Autonoom Nationaal Socialistisch Nederland gearresteerd. Het meedragen van deze ‘Joodse’ vlag is hem een doorn in het oog en bovendien vooraf door Pro Patria verboden.

Het zijn niet alleen aanwezige personen en incidenten waaruit het extreemrechtse karakter van Pro Patria blijkt. De centrale leus ‘Geen jihad in onze straat’ die tijdens de mars wordt gebruikt is ontstaan naar aanleiding van ‘Zonder Jihad Straat’ campagne van het Vlaams Belang in 2007. Alleen extreemrechtse groepen hebben deze leus tot nog toe gehanteerd. Net als de meegevoerde prinsenvlag een gebruik is dat vrijwel geheel voorbehouden is aan extreemrechts. Daarnaast blijken de ordedienstleden en politie- en perswoordvoerders allemaal (voormalig) activisten van Voorpost en Identitair Verzet te zijn. Een centrale rol in de organisatie van deze mars is weggelegd voor Paul Peters (als Patrick Schouten) en Gertrud Bossdorf, die voor deze gelegenheid gebruik maakt van het pseudoniem Helena de Vries.

Wie niet sterk is moet slim zijn
Waar is al die geheimzinnigheid rondom de identiteit van Pro Patria nu eigenlijk goed voor? Al in 2012, bij de oprichting van Identitair Verzet (de organisatie die zich nu opeens Pro Patria noemt) bestaat er geheimzinnigheid rondom de achtergrond van deze organisatie. Als de identiteit van het voornaamste lid, Paul Peters bekend raakt volgt onvermijdelijk een besmetting vanwege zijn eigen bezwaarde heden en verleden. Peters is al ruim 18 jaar actief 
binnen de extreemrechtse wereld, ook in de radicale delen hiervan. Het grootste opzien heeft hij gebaard met de vernieling van een Joodse begraafplaats. Samen met anderen sloeg hij grafzerken kapot en schilderde op tientallen andere zerken hakenkruisen en nazileuzen als‘Jude Raus’ en ‘Wir sind zuruck’. Twee jaar geleden was hij in Duitsland aanwezig op de neonazistische demonstratie ‘Tag der Deutsche Zukunft’. Deze informatie staat een nette uitstraling van Identitair Verzet in de weg. Daarom hebben de Identitairen bij de mars in Den Haag een nieuwe strategie gevolgd. Door een gelegenheidsnaam te gebruiken en ander pseudoniem aan te nemen moet een ‘nette’ uitstraling worden gecreëerd. In combinatie met het relatief gematigde karakter dat Pro Patria aanneemt is het gelukt 150 tot 200 deelnemers voor de mars te trekken. Een veel grotere en diversere groep dan het besmette Identitair Verzet had kunnen mobiliseren. Het is overigens niet de eerste keer dat Peters deze tactiek hanteert.

Wanneer Voorpost in september 2009 een ‘protestmars tegen straatterreur’ in een probleemwijk in Gouda wil lopen, gebruikt hij dezelfde truc. Onder zijn pseudoniem Peter Visser meldt hij de mars bij de politie aan onder de naam ‘Gouda’s Glorie’. Deze strategie werkte in Gouda minder goed dan in Den Haag. Ongeveer 50 mensen nemen deel, waarvan het overgrote deel ‘eigen aanhang’.

Identitair Verzet loves PVV
De truc van Peters in Gouda werkte minder goed dan in Den Haag, ondanks dat het over een vergelijkbaar onderwerp ging. Enerzijds omdat de betrokkenheid van Voorpost van tevoren bekend raakte. Daarnaast bestond er destijds geen actuele geruchtmakende internationale ISIS context zoals in Den Haag wel het geval was. Anderzijds vanwege de toegenomen invloed van de PVV in het bepalen van de inhoud en toon van het maatschappelijk debat over moslims.

De PVV hamert sinds 2006 vrijwel onophoudelijk op de positie van moslims en de Islam in de Nederlandse samenleving. Dit heeft geleid tot een grotere acceptatie van het discrimineren van moslims en van het welwillender tegemoet treden van extreemrechtse initiatieven als Pro Patria. De laatste jaren hebben de PVV en Identitair Verzet zich vaak geprofileerd op dezelfde onderwerpen: Islam, Europa en pedofilie. Hierbij functioneert Identitair Verzet als de radicale actiegroep van de PVV. Ze pikken PVV-onderwerpen op en voeren vervolgens radicale en provocerende acties. Achteraf stelt de PVV Kamervragen en maakt zich druk in de Haagse raad om hun acties te dekken. Enkele voorbeelden.

Al in 2008 vroeg de PVV om sluiting van de Islamitische school Ibn Ghaldoun. Na het schandaal met de examenfraude op deze school, in het voorjaar van 2013 zette de PVV deze wens publicitair kracht bij. Identitair Verzet voegt vervolgens de daad bij het woord door in juni 2013 kettingsloten om de hekken van deze school te hangen. Peters licht de actie onder zijn pseudoniem Peter de Graaf toe: ”Met deze actie voeren wij de taak van de gemeente en de overheid uit: deze school moet achter slot en grendel”.

Op 28 maart 2014 worden bij een schietpartij tijdens een overval op een juwelier in Deurne twee daders gedood. Een derde betrokkene ontkomt, maar diens identiteit zou wel bekend zijn bij leden van de Marokkaanse gemeenschap in Eindhovense wijk Gestel.Reden voor de PVVom Kamervragen te stellen. En reden voor Identitair Verzet om net weer een stapje verder te gaan. Zij organiseren een actie in Gestel. Met een groep van 125 Identitair Verzet sympathisanten willen zij Marokkanen huis aan huis gaan aanspreken om “de ‘derde dader’ van de overval in Deurne aan te geven”. Een dag voor de actie annuleert Identitair Verzet de actie, naar eigen zeggen op verzoek van de juwelier.

Op 10 augustus 2014 kan Pro Patria haar protestmars door de Schilderswijk niet afmaken. Een dag later, op het moment dat al publiekelijk bekend is dat dit een extreemrechtse actiegroep betreft, neemt Wilders het via Kamervragen voor Peters en zijn kornuiten op. Als Pro Patria besluit op 20 september een zelfde mars te gaan houden laat Wilders weten het “tijd te vinden voor een opstand”. Hij roept iedereen op zich aan te sluiten bij de volgende mars van Pro Patria. Dat deze gelegenheidsformatie bestaat uit extreemrechtse actievoerders deert hem blijkbaar niets. Drie dagen later, tijdens een spoeddebat in de Haagse gemeenteraad herhaaltLéon de Jong namens de PVV de oproep tot aansluiting.

PVV loves Identitair Verzet?
In september 2013 is Identitair verzet met anderen aanwezig op een grote PVV-manifestatie in Den Haag tegen het kabinet Rutte II. Na afloop proberen de activisten van Identitair Verzet met succes om PVV-aanhangers en ADO-hooligans naar een linkse demonstratie op te laten trekken. Door snel ingrijpen van de politie wordt een grote confrontatie voorkomen. Wilders vertelt na afloop in de Tweede Kamer niets van extreemrechtse deelname aan zijn manifestatie te willen weten. D66-leider Pechtold, die hem over deze aanwezigheid ondervraagt wordt door Wilders uitgescholden. Inmiddels is het voor eenieder meer dan duidelijk wat voor organisatie Pro Patria is, maar roepen Wilders en de PVV desondanks bewust op voor de protestmars van deze extreemrechtse actievoerders. De mars is inmiddels door de burgemeester van Den Haag verboden. Pro Patria heeft aangekondigd dit verbod bij de bestuursrechter aan te zullen vechten. Wanneer de demonstratie door de bestuursrechter wordt toegelaten is het zeer waarschijnlijk dat zich nog meer extreemrechtse activisten bij aan zullen sluiten dan nu al het geval was. Leden van de NVU, Voorpost, en het Vlaams Belang zijn in grotere getale te verwachten.

Als de PVV haar steun niet intrekt gaan zij op 20 september voor het eerst echt een samenwerking aan met extreemrechtse actievoerders en neonazis. Tot nog toe werkten zij figuurlijk zij-aan-zij. Straks ook letterlijk. Een jaar na het statement van Wilders dat hij niets met extremisten te maken wil hebben verliest die opmerking steeds meer geloofwaardigheid. In een interview met HP/De Tijd in 2004 zei Wilders “Ik zit hier juist om te voorkomen dat er rassenrellen uitbreken. Maar ik wil er dus wel iets aan toevoegen. Mocht het ooit tot rellen komen, wat ik dus echt niet wil, dan hoeft daarvan niet bij voorbaat een negatieve werking uit te gaan. Met die rellen schudt de samenleving de politiek wakker en dwingt haar alsnog daadkrachtig in te grijpen, voordat het echt te laat is en er misschien een revolte uitbreekt.”. Misschien lijken Identitair Verzet en de PVV wel meer op elkaar dan we hadden gedacht.

 


Gast

#8550

2014-09-16 16:24

Jullie willen meer? Geen punt, er komt nog meer. Véél meer.