De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven


Gast

/ #768 Voornemen afschaffing zelfstandigenaftrek begon met deze rapportage van het CPB...

2013-08-30 16:43

Beste allemaal,

De feiten over het voornemen tot afschaffing zelfstandigenaftrek:

Alle commotie over dit onderwerp is voortgekomen door een rapport van het CPB (Centraal Plan Bureau) van 8 augustus jl over de fiscale behandeling van zelfstandigen.

CPB maakt een scheiding van "het soort (?) zelfstandigen" in vier deelsegmenten (zie artikel). Daarbij valt op dat zij kiezen voor allerlei "vreemde" benamingen voor ondernemers!

Argument 1 van CPB + coalitie:

CPB stelt voor de belastingfaciliteiten te hervormen omdat, zoals CPB zegt, veel mensen voor het ondernemerschap kiezen louter vanwege de fiscale voordelen en niet omdat zij beter ondernemen dan werken in loondienst. Men ziet met name een aanwas aan de "onderkant van de markt". De zelfstandigenaftrek moet dan ook in hun ogen mede daarom hervormd worden.

 

Argument 2 van CPB + coalitie: de "schijnzelfstandigheid"...

http://www.nuzakelijk.nl/zzp/3398371/zzper-gedwongen-schijnconstructie.html

3. Argument 3 van CPB + coalitie: dat het grootste gedeelte van de ZZP'ers/ondernemers niet innovatief genoeg zou zijn en dus in die zin niet genoeg bijdragen aan de groei van de Nederlandse economie.

 

Argumenten tegen:

Ik hoop dat men bij de coalitie, na deze massaal getekende petitie met inmiddels op 30-08 meer dan 32.000 digitale handtekeningen (!!), inziet dat:

1. er volgens ons NIETS mis is met algemeen hard werken, als welke ondernemerstype (!) ook, in welke branche ook, en dat het ONZINNIG is om onderscheid te maken in het "soort risico" en dat dit zeker niet AFGESTRAFT moet worden maar dat werken juist gestimuleerd moet worden. Het kost de overheid verder niets dan deze aftrek. Er wordt verder geen gebruik gemaakt van algemene middelen die wel voorhanden zijn voor werknemers.

2. IEDERE ondernemer/ ZZP'er neemt allerhande (financiele) risico's voor lief, maakt verder geen gebruik van algemene voorzieningen als WW, etc. De zelfstandigenaftrek is dan wel het minste ter compensatie.

3. Bovendien kost deze bezuinigingsoperatie straks meer dan hij oplevert als er zoveel zelfstandigen zullen moeten gaan stoppen omdat ze het dan net niet meer of helemaal niet meer redden!

4. Willen we dan dat iedereen straks thuis zit zonder perspectief? Laat iedereen dan gewoon met wat belastingfaciliteit lekker aan het werk blijven en (iets) ondernemen! Veel belangrijker dan regel-fetisjme!

5. De Belastingdienst kan het nu al niet aan om ondernemers op de juiste gronden te toetsen vanwege een gebrek aan mankracht, hoe moet dat dan als het straks zo ontzettend ingewikkeld gemaakt gaat worden? Alleen al voor een simpele opzet: hou het zoals het is, vergroot alleen de controle op de bestaande regels en fraude met toeslagen! Scheelt een hoop gedoe, geneuzel en er komen minder mensen in een bijstandsituatie omdat ze het dan gewoon wél kunnen redden! En die controle levert waarschijnlijk meer op, dan nu als een kip zonder kop bezuinigen op de zelfstandigenaftrek en 'm afschaffen!!!

Artikel:
http://accountancynieuws.nl/actueel/fiscaliteit/fnv-zelfstandigen-zelfstandigenaftrek-moet.113920.lynkx