De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven

Melle

/ #1817

2013-09-18 06:37

Beste loonslaaf, ik zie niemand zeggen dat jouw inbreng in de Nederlandse economie per definitie minder is dan die van een zzp-er. Ik zal dat niet zeggen . Dat jij zo slim bent geweest om in loondienst te gaan met alle bijkomende voor en nadelen daarvan, dat is een keuze, wellicht een luxe op dit moment. Ik snap alleen niet waarom deze slimme keuze een rechtvaardiging is om de zzp-er nu hard aan te pakken en de fiscale compensatie voor al die " domme" zzp-ers af te nemen . Dit komt over als een schijnredenering.
Ik zou kunnen zinspelen op de toedracht van jouw " slimme " keuze, met het verlies van de voordelen van eigen ondernemerschap, maar dat zal ik nalaten, ook al heeft jouw commentaar de zure ondertoon van iemand die eigenlijk eigen ondernemer zou willen blijven zijn geweest en daarmee bepaalde zaken in eigen hand had kunnen houden ( wanneer, hoe laat ,waar werk ik , voor wie wel en wat wel en wat niet etc.)
Wat betreft het doorberekenen van de kosten in de prijs : uiteraard dien je je kosten door te berekenen aan de afnemer, er zijn echter weinig zzp- ers die werkelijk al hun gemaakte uren op een klus kunnen doorberekenen, wat te maken heeft met de dynamiek die nou eenmaal gepaard gaat met een klein bedrijf en alle zaken waarmee je te maken krijgt en waar je verstand van dient te hebben. Bedrijfstechnisch is het wellicht minder efficiënt dan een groot bedrijf waar verschillende " slimme " mensen hun specialisaties hebben en enkel met dat onderdeel bezig zijn ( boekhouding , acquisitie , inkoop , uitvoering), om over de schaalvergroting en bijkomende kostenbesparingen ( kortingen) nog maar niet te spreken. Wederom in mijn optiek een drog-redenering.
De voordelen voor de klant zijn wel legio : werkelijk persoonlijke aandacht met een product op maat, gemaakt met passie, voor een eerlijke prijs , waar overhead kosten van " slimme " mensen niet in doorberekend zijn, maar waar het product zichzelf verkoopt door mond op mond reclame zonder een marketing budget.