Red het Wertheimpark

Robin Noorda

/ #60 Re: Nav #12 Petra Katz

2014-07-03 09:41

#14: Fedde Schouten - Nav #12 Petra Katz

Geachte Fedde Schouten,

Feiten, feiten...

Wat een feit is, is dat er nergens ter wereld een monument in een park bestaat dat bijna net zo groot is als de breedte van het park waar het in staat. Het is dus disproportioneel.

De site meldt dat het monument minder dan 9% van het park beslaat. Bij de berekening daarvoor is gemakshalve het aangrenzende deel van de Plantage Middenlaan, inclusief trambaan, fiets en voetpaden, tot aan het plantsoen van de Hortus, ook als park oppervlakte meegerekend, waardoor het park bijna 2 maal zo groot zou zijn. Zo zie je maar weer dat feiten, zonder de juiste context, zwaar kunnen vertekenen. Sterker nog, dit is desinformatie. Vanuit de huidige parkgrenzen gerekend, neemt het monument zo'n 15% oppervlak in beslag. Eenvoudigweg disproportioneel.

Het zijn ook niet (bagatelliserend) slechts enkele bomen die moeten verdwijnen. Hele grote, meer dan honderd jaar oude bomen moeten wijken. Het ontwerp is duidelijk daarover.

Ik ben niet tegen het monument, maar wel tegen nog een monument in het Wertheimpark. Er zijn qua lokatie veel betere alternatieven, zoals het Jonas Daniël Meijer plein.

Groen opofferen in een stad, terwijl er goede alternatieven zijn waarbij dat niet hoeft, is onbegrijpelijk.