De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven

Deconditioned Reflex Design

/ #626 Voor grafisch vormgevers en webdesigners wordt dit de doodslag

2013-08-29 13:04

Nu steeds meer werkgevers op freelance en payroll basis werken, en dat verkiezen boven vaste dienst, gaan vormgevers en webdesigners hard op hun bek als ze net beginnen of uberhaubt staande willen blijven. De "zelfredzaamheid" en "ondernemers zijn de ruggengraat van de samenleving" rethoriek en fabeltjes zijn ons op school en in de media jarenlang aangepraat, en nu trappen ze je ook nog onderuit als je er in meeging.

ZZPér is tegenwoordig een veredelde term voor een dagloner uit de 19e eeuw; met zn alle aan de fabrieksport staat en elleboog dauwen, en constant bewijzen dat jij de goedkoopste en de snelste bent. ZZPérs vormen de grootste groep "working-poor" in dit land, en ze worden zoet gehouden met de ilussie dat ze "ondernemer" zijn in stropdas. Vaak is freelancers inhuren voor klanten voordeliger ivm het ontwijken van sociale premie's, die dan bij de freelancer verhaald moeten worden. Dit werdt echter nog door de aftrek tegengehouden, maar nu we de volle pond moeten betalen worden we dubbel belast; geen recht op de sociale rechten van een werknemer als WW/Pensioen/ziektewet/vakantiedagen, en dan ook nog eens een gigantische inkomens belasting.

Als dit een manier is om de werkelijke werkloosheids cijfers te maskeren, hebben ze met een ding geen rekening gehouden; het feit dat straks er honderden fallisementen worden aangevraagt met langlopende persoonlijke schulden. Naast de hypotheekschulden gaat dit ook een gigantische klap worden voor banken en wordt de spiraal van miserie alleen maar verergerd..

Dus Samsom & Rutte, make up your mind. Haal de centen waar het zit, bij de veroorzakers. Bombadeer de koopkracht niet veder de middeleeuwen in, anders creeër je een nog groter leger van goed opgeleiden werklozen die een appeltje met jullie te schillen hebben.