De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven

Anoniem

/ #638 Reactie VVD / Eric ZIengs

2013-08-29 15:24

Reactie VVD / Eric ZIengs (e.ziengs@tweedekamer.nl) naar aanleiding van een email hierover,

Geachte heer

Hartelijk dank voor uw bericht aan Erik Ziengs.

Hieronder deel ik graag de reactie van Helma Neppérus en Erik Ziengs op de kabinetsplannen met u:

Ruimte voor de ZZP'er

Nederland telt steeds meer mensen die werkzaam zijn onder de noemer ‘zelfstandige zonder personeel’ (zzp). Deze groep ondernemers zijn van onschatbare waarde voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Zij nemen zelf verantwoordelijkheid voor hun inkomen en durven risico te nemen met de wil om uit te groeien tot een succesvolle onderneming. Het aantal zzp’ers is in tien jaar tijd gegroeid met 200.000, waarmee de groep ondernemers er nu bijna 800.000 telt.

Ondernemerschap is het fundament van de Nederlandse economie. Om zelfstandig ondernemerschap te stimuleren zijn er regelingen ingevoerd die ondernemen moet stimuleren en faciliteren. Die faciliteiten zijn in de loop der jaren ook steeds meer verruimd. Zo dragen ondernemers en dus ook zzp’ers vaak enkele duizenden euro minder belasting af dan een werknemer en komen ze, omdat hun inkomen door de aftrekposten lager is dan bij een werknemer, sneller in aanmerking voor huur-en zorgtoeslag.

In het regeerakkoord is afgesproken om met ingang van 2015 de toegenomen verschillen tussen ondernemers en zzp’ers aan de ene kant en werknemers aan de andere kant te verkleinen. Daarnaast moet ook meer worden opgetreden tegen schijnconstructies, waar het bij een zzp'er feitelijk om een verkapt werknemerschap gaat. De schijnconstructies gaan ten koste van de échte zzp'er.

Bij monde van Kamerleden Helma Neppérus en Erik Ziengs heeft de VVD in een vroegtijdig stadium aandacht gevraagd voor de genoemde passage uit het regeerakkoord. De VVD heeft daarom gevraagd om komende Prinsjesdag al duidelijkheid te krijgen over welke richting het Kabinet op wil. Dan kan een evenwichtige discussie plaatsvinden over de regelgeving die voor 2015 moet gaan gelden.

De VVD heeft ondernemerschap sinds jaar en dag hoog in het vaandel staan en beschouwt zzp’ers dan ook als ondernemers. Ondernemers die bewust kiezen om te ondernemen met bijkomende vrijheden en risico’s. Het geeft hen de mogelijkheid en zelfstandigheid om zelf tarieven te bepalen en winst te maken. Maar, in het regeerakkoord is afgesproken om beperkingen aan te brengen. Daarnaast past het niet om allerlei schijnconstructies op te tuigen waarbij het zijn van een zzp’er een verkapt dienstverband behelst, om zo de fiscale lusten te krijgen, maar niet de lasten te dragen.

Ik hoop dat u hiermee uit de voeten kunt.
-----------------------------------------------------------------------------------
Mijn reactie daarop:

Ik heb hier opmerkingen bij:
Wij, mijn vrouw en ik, hebben ons bedrijf (Reclame fotografie - VOF) in 1993 opgericht (komend uit een WW uitkering) en jaar in jaar uit groeiende omzet- en winstcijfers laten noteren. Laat onverlet dat de positie van de ZZP-er (of eenmanszaak of VOF) slecht was (en is) in geval van ziekte, arbeidsongeschiktheid, zwangerschap en pensioenopbouw.

Mijn opmerkingen in deze:
- Door het accent te leggen op het voorkomen van schijnconstructies en fraude bestrijding loop je kans dat de ZZP-er (of eenmanszaak of VOF) gestigmatiseerd wordt.

- ZZP-ers zijn slecht georganiseerd zodat ze een 'makkelijke' groep zijn om maatregelen aan op te leggen. Naar het Malieveld? Kost tijd en omzet.

- Voor ondernemers die al langer bestaan in 1 keer deze regeling aanpassen zou, zeker in deze tijd, zeer ongewenste effecten hebben. Toename van de werkloosheid lijkt voor de hand liggend.

- De zelfstandigheid om eigen tarieven aan houden is schijn, wij leveren diensten aan bijvoorbeeld Sanoma en Albert Heijn. Zij bepalen de prijs waarvoor geleverd wordt. Ook dicteren deze partijen eigen leveringsvoorwaarden die inbreuk maken op het auteursrecht van de maker. Is dit een probleem? Wordt je niet meer gevraagd. Heeft weinig met zelfstandigheid te maken.

Het zou de VVD sieren als zij deze effecten meeweegt.
-----------------------------------------------------------------