De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven

Mari T.

/ #684 Re: Re: Re: Re: etc. etc. etc..

2013-08-29 20:14

#25: - Re: Re: Knuppel in hoenderhok.

Ik lees de discussies veelal tussen een, zo door zichzelf genoemde, 'loonslaaf' en een zelfstandige. Deze reactie zou op meedere bercihten van toepassing kunnen zijn.

In mijn ogen ontstaat hier naast een discussie over het al dan niet terecht zijn het neerleggen van de 'prijs' bij de kleine zelfstandige ten voordeel van de 'loonslaaf, ook een concurrentie tussen deze twee groepen.
Ik snap heel goed dat geen van beiden zieligheid moet worden toegeschreven.
Het gaat voor mijn gevoel in deze discussie meer over concurrentie tussen deze twee gropen dan over de vraag hoe de pijn van de bezuinigingen eerlijk zou moeten worden neergelegd.

Ik heb eens wat rondgesnuffeld over de aanleiding de zelfstandigenaftrek in te voeren.
Wat me vooral opviel is de wens van het toenmalige kabinet (1984 en eerder) de kleine zelfstandige te stimuleren. De kleine zelfstandige werd toen gezien als de motor achter de economie. Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat dit een positef gevolg heeft gehad. Nog niet zo lang geleden heb ik vanuit politiek Den Haag heel posieve uitlatingen gehoord / gelezen over de rol van de 'flexibele arbeiders'.

In een afstudeer scriptie van de heer Akansu uit Dordrecht wordt de aanleiding en het doel van de zelfstandigenaftrek duidelijk verwoord. Een zelfstandige, zeker als deze net start met de onderneming zal behalve de zorg voor eigen consumptie, ook zorg moeten dragen voor bedrijfsreserve en voor investeringen. Invooral de beginperiode staat de zorg voor bedrijfsreserve en soms investering behoorlijk onder druk en dan helpt de startersaftek zelfstandigenaftrek substantieel. Bij interesse, de scriptie is te lezen op http://arno.uvt.nl/show.cgi?fid=80914

Toen ik een hele poos geleden zelf werknemer was keek ik wel eens met enige jaloezie naar de ZZP-ers en rekende mezelf voor hoeveel inkomsten ze hadden. Ze verdienden bruto toch wel tot zes keer zoveel. Toch durfde ik toen niet de stap te maken.
Ik merk nu als zelfstandige dat deze jaloezie onderhuids leeft onder sommige werknemers met wie ik samenwerk. Het is de jaloezie over het grotere bruto inkomen. Ik heb sterk de indruk dat er daarbij weinig besef is, dat het inkomen van een ZZP-er na aftrek van belasting, bij een gezonde bedrijfsvoering heel wat anders is dan een netto persoonlijk inkomen, het is bedrijfsresultaat. Toen waren de tarieven toen beter dan nu, maar voor het principe maakt het geen verschil.
Ik ga tegenwoordig discussies hierover uit te weg als ik merk dat jaloezie erachter meespeelt.

Ik ben zelf sinds nog geen twee jaar een kleine zelfstandige. Ik had na een bezuinigingsronde van het bedrijf waar ik voor werrkte de beste kansen als zelfstandige en ik heb dáárom daarvoor gekozen. Ik wilde gewoon op een prettige manier mijn inkomen verdienen. Het ondernemerschap neem ik erbij, ik doe het gewoon om mijn brood te verdienen.
Het gaat me goed, ik heb vanaf het begin een goede omzet gedraaid en kan nu zeggen dat ik het een paar maanden kan volhouden zonder opdracht. Het gespaarde geld is niet vrij consumeerbaar, ik zorg voor mijn eigen sociale verzekering. Mijn boekhouder benadrukt regelmatig dat een bedrijf 'vlees op de botten' moet hebben om gezond te blijven. Hij heeft al heel wat bedrijven gezien en ik vermoed dat hij die waarwchuwing niet zomaar geeft.

Na veel rekenen en vergelijken maakt het in mijn ogen op langere termijn financieel gemiddeld niet zo veel uit of je nu zelfstandige bent of werknemer. Beiden hebben hun voors en tegens. Gemiddeld zal een goed draaiende ZZP-er op langere termijn wel ietsje meer overhouden, maar de verschillen zijn behoorlijk kleiner geworden. Voor dit verschil werkt een zelfstandige gemiddeld ook meer. Het verschik wordt kleiner, klanten willen nu eenmaal op het moment minder betalen voor een product en dat heeft consequenties. Niet alles is met innovaties op te vangen.

Ik vind dat rücksichtloss afschaffen van de zelfstandigenaftrek in het huidig economisch klimaat een verkeerd signaal van de overheid is. Bedrijven hebben het moeilijker en er vallen er veel om, ook onder kleine zelfstandigen. Afschaffen van de aftrek verlaagt de kansen om 'voor jezelf te beginnen'.  Het heeft mij mede geholpen de start van mijn bedrijf te maken.

Laten we hopen dat de regering wat meer rekening houdt met de kleine en vooral startende ondernemer. Het alternatief is bij een steeds groter wordende groep WW of bijstand. Dat moeten we niet willen, toch?