NEE tegen 600 asielzoekers in Kasteel Bijstervelt te Oirschot


Gast

/ #287

2015-04-05 10:16

Allereerst ben ik tegen de overvaltactiek van B&W. Zonder burgerparticipatie iets ondernemen strijkt altijd tegen de haren van de gemeenschap. Daarnaast zijn er betere locaties te vinden door het COA als ze dat willen. Om je als kleine gemeente open te stellen voor zo'n problematiek kan weliswaar sympathiek klinken maar doet onrecht aan de verhoudingen die daarmee gepaard gaan. De gedachte gaat dan zeker uit naar het geldelijk gewin wat achter deze motivatie zit om voor rond de 600 asielzoekers te huisvesting mogelijk te maken in het Klooster Groot Bijstervelt aan de Montfortlaan in Oirschot.
Daarnaast is het plan te grootschalig van omvang om onverantwoord maar een ballonnetje op te laten om daarna in te spelen op de reacties vanuit de samenleving.

Natuurlijk geldt hier ook de regel "Not-in-my-backyard" maar de overvaltactiek van B&W kan de steun van het volk niet dragen. Zeker niet voor degene die nu zijn woning te koop heeft staan of dat binnenkort van plan was in de directe of indirecte omgeving.
Enige compensatie in waardevermindering of andere onvoorziene omstandigheden die hiermee samenhangen zullen toch ook mee moeten worden genomen in de afweging. Het lijkt mij zo op het eerste gezicht dat daar geen rekening mee wordt gehouden. Daarnaast is een toename van criminaliteit ook een reële grond. Studies omtrent samenhangende criminaliteit boren de argumentaties van het COA en van de woordvoerders van de gemeente, als dat van een toename daarvan geen sprake zou zijn, de grond in.
Omwonenden zullen dan ook hun voorzorgsmaatregelen nemen of menen te moeten nemen. Psychische spanningen zullen toenemen als gevolg van de onrust. In de anders zo rustige omgeving zal veel onrust veroorzaken. Degene die dat niet erkennen kunnen dan zeker van opportunisme worden beticht.
Het kan niet zo zijn dat deze issues onder tafel worden geschoven om het plan maar te laten doorgaan. B&W zal zich terdege van dit soort bijgevolg bewust moeten zijn. Mocht dat niet het geval zijn dan geeft dat meteen de onbekwaamheid van deze bestuurders bloot.
Het zal bekend zijn dat welke wijk dan ook in Nederland met zo'n 600 bewoners zijn eigen problematiek kent. Een klein beetje inlevingsvermogen op de desbetreffende groep met allerlei psychische en sociale problemen, die asielzoekers met zich mee dragen, zal deze spanningen alleen al verhogen. Zeker met vragen en onzekerheid over hun toekomst de meegenomen trauma's en het uiteenrukken van familiebanden. Ook hun sociale en culturele verschillen met de huidige Oirschotse bewoners heeft natuurlijk zijn eigen spanningen.
Hoe men het ook wendt of keert. 600 asielzoekers (als het daarbij blijft) op zo'n kleine samenleving heeft ontegenzeglijk zijn problematieken en die moeten op hun merites worden waargenomen en beschouwd. Om zomaar te doen of er niks mee aan de hand is, zoals het COA en de gemeente het nu doen voorkomen, is een gotspe.