Laat de verzekeraars de Freestyle Libre vergoeden!


Gast

/ #921

2016-03-06 00:24

Ik maak nu al ruim 3 maanden gebruik van de Libre. Heeft mij veel rust gegeven bij mijn suiker management. Autorijden bijvoorbeeld, ik kan altijd kijken wat mijn suiker is, nooit meer stress dat ik te laag kan komen op een verkeerd moment. Verder is een ander zeer groot voordeel dat je geen simpele momentopnames hebt, ik heb nu volledig inzicht in het verloop van mijn bloedsuiker. En hier maak ik zeer veel gebruik van om de suikers zoveel mogelijk in een normaal en gezond, 4-8mmol/L, bereik te krijgen en houden. En dit lukt ook erg goed. Mijn suikers zijn simpelweg strakker ingesteld met minder op en neer geschommel. Verder heb ik ook bijna geen hypo's meer terwijl ik dus wel zeer strak ingesteld ben. 

Ik heb hier niet voor geleerd, maar het lijkt mij toch een reëele verwachting dat de kosten op lange termijn, qua complicaties en andere problemen, stress bijvoorbeeld, zullen dalen vergeleken met nu. Dit is een revolutionair product. Het bestond al, in de vorm van de, letterlijk, twee keer zo dure cgm systemen, die door hun hoge kosten nooit standaard vergoed werden. Maar dit is een zoveel goedkoper product. Met bijna dezelfde functionaliteit, de Libre presteert op zijn minst goed qua precisie. Verder maak ik momenteel nog maar gebruik van 100 teststrips, ipv. de max van 400, per drie maanden. Ik voel mij veel vrijer in mijn leven, het voelt niet alleen zo, het is ook zo. Ik kan ontbijten, en direct daarna autorijden, mijn suiker kan ik zonder enige moeite in de gaten houden. Ik kan fietsen, sporten, en nooit hoef ik na te denken over wanneer ik het volgende meetmoment moet hebben, want er is een max van 4 a 5 metingen per dag. Nu dus niet. Het is zoveel beter. Dit is geen gimmick, een net wat beter iets dan wat nu al op de markt is. Deze Freestyle Libre is echt een sprong vooruit als het gaat om diabetes management. Er zijn echt zeer grote voordelen, vergeleken met het vingerprikken, ZEER GROTE voordelen. 

Waar het nu voor mij op neer komt is, ik betaal nu zelf dus jaarlijks 60*24=€1440 per jaar. Met wat verzend kosten er dan nog bij, en weer wat aftrek van de belasting. Hoe dan ook, een grote kostenpost voor mij persoonlijk. Maar tegelijkertijd maak ik minder gebruik van hulpmiddelen en zal ik ongetwijfeld in de toekomst een voordeel hebben als het om mijn eigen gezondheid gaat, ook weer een kostenbesparing, ongetwijfeld. Maar tot nog toe, op het Zilveren Kruis na(waar ik jammergenoeg niet verzekerd ben), is geen enkele zorgverzekeraar hier, publiekelijk, mee bezig. Dit moet veranderen! Dit kan men niet links laten liggen. Voor de actieve manager van zijn of haar eigen diabetes is dit een apparaat met een ontelbare meerwaarde vergeleken met het oude vingerprikken.