Stop de sanctie op het her-examen voor de WRM Praktijkbegeleiding

Jet

/ #160 voorbeeldbrief

2012-06-03 16:38

WOONPLAATS, DATUM

Minister M. Schulz van Haegen – Maas Geesteranus
Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Postbus 20901
2500 EX DEN HAAG

Betreft: aanpassing WRM praktijkbegeleiding rij-instructeurs

Geachte Mevrouw de Minister,

Diep teleurgesteld las ik uw brief van 20 april 2012 aan de Voorzitter van de Tweede kamer der Staten-generaal betreffende het verzoek van het CNV tot aanpassing van een AMVB inzake de Wet Rij-onderricht Motorrijtuigen betreffende de praktijkbegeleiding voor rijinstructeurs. In deze brief wil ik graag mijn teleurstelling en aan u uitleggen en mijn angst met u delen.

U stelt dat een instructeur die ongeschikt is bevonden niet maanden mag doorrijden. Dat is natuurlijk juist, maar wanneer is iemand ongeschikt?
Dit examen beoordeelt op geen enkele manier de geschiktheid van de instructeur. Het gaat om een vastgesteld protocol, welke volgens strenge regels door de instructeur uit het hoofd moet worden geleerd, en dient te worden opgezegd tijdens dit examen. Een toneelstuk dus. Als er één zin wordt vergeten is de instructeur gezakt. Indien u als leerling zo'n examen-les zou ondergaan, dan merkt u wat er gebeurt: er wordt ongeveer de helft van de tijd stil gestaan en gepraat, in plaats van gereden. Dit doet natuurlijk geen enkele instructeur, en geen leerling wil zo veel geld betalen voor zo'n lesuur. Een leerling wil rijden, niet stilstaan en luisteren. Dit examen lijkt in niets op de normale gang van zaken.

Ben je dus een slecht instructeur als je dit toneelstuk niet kunt opvoeren, als je zo'n lap tekst om een uur vol te praten niet meer exact uit je hoofd leren? Dit is geen eerlijke meting. Enerzijds door de opzet, die in niets lijkt op de werkelijkheid en daarom dus zo moeilijk is aan te leren, en anderzijds doordat je door de zenuwen vanwege de enorme gevolgen in de war raakt. Mijns inziens krijg ik door deze opzet geen eerlijke kans om door te kunnen gaan met mijn bedrijf en dus mijn leven.

Bij welk ander beroep wordt bijscholing zo extreem gesanctioneerd? Waarom is het niet voldoende dat een opfriscursus verplicht wordt gesteld, net als de bijschool-dagen voor de theorie? Het werk van een rijinstructeur wordt al “gecontroleerd” door de examinatoren van het CBR die de leerling-examens afnemen. Een slecht instructeur zou dan toch een slagingspercentage van 0 moeten hebben?

De gevolgen van eventueel falen zijn gigantisch. Er is dan niet voldoende inkomen meer om van te leven. De maatschappij wordt opgezadeld met een afhankelijk persoon, terwijl deze nu in staat is voor zichzelf te zorgen. Om nog maar te zwijgen over de emotionele schade. Hoe is dit in deze tijd van financiële crisis en werkloosheid uit te leggen?

Ik verzoek u daarom vriendelijk, doch heel dringend toch nog dit jaar dit examen met onredelijke consequenties af te schaffen. Bijscholen moet, maar dit examen maakt dat wij nu al wakker liggen van de zorgen, en met ons vele goede rijinstructeurs die onterecht hun inkomen en daardoor hun leven in rook op zien gaan. MAAK ALSTUBLIEFT NIET ONNODIG LEVENS VAN HARDWERKENDE MENSEN KAPOT!! Het is toch al zo moeilijk in deze crisistijd om aan het werk te blijven.

Hopende op een positieve reactie van uw kant verblijf ik, hoogachtend,