Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet

Cultuur

/ #302

2012-12-10 09:38

M.i. zijn er 2 aspecten in dit debat: kostenbeheersing en cultuurbevordering.
Voor mij primeert cultuurbevordering. Zelf muziek maken (en dus eerst leren) i.pl.v. enkel muziek te beluisteren, is te vergelijken met zelf sporten i.pl.v. enkel wedstrijden te bekijken op TV. Bovendien, hoe kan Vlaanderen muziekcultuur produceren zonder de basis te leren?
Voor mensen die muziek als vak willen kiezen is er de kunsthumaniora en het conservatorium. Prima.
Voor mensen die actief muziek willen beoefenen- als hobbyof meer dan dat - is er enkel de muziekacademie. Nederland benijdt ons om ons systeem, o.a. omdat het betaalbaar is.
Het argument dat muziekopleiding in het buitenland (mn. Nederland) duurder is, is een drogreden. Je kan altijd wel landen vinden waar iets duurder is, om een argumentatie te staven.
Waar het in eerste instantie om gaat is of Vlaanderen echt in (muziek)cultuur geinteresseerd is en het dus wil bevorderen. Het sociale aspect van academies is trouwnes ook niet te verwaarlozen. Naast de muziek (of andere kunsten) is het mede dit wat veel mensen aantrekt. In een maatschappij waar direct sociaal contact steeds verder verschraalt, is ook dit dus niet te onderschatten. Beter preventief blijven investeren in kunstonderwijs dan kunstmatige socialiseringsinitiatieven te moeten opzetten.
Wat kostenbeheersing betreft: uiteraard moeten er keuzes gemaakt worden en is niet alles mogelijk. Maar er zijn op korte tijd al verhogingen van het inschrijvingsgeld geweest: ten eerste zijn (i.m.o. terecht) een tweetal jaren geleden de cultuurcheques afgeschaft, wat een de facto verhoging was. Daarnaast is het inschrijvingsgeld recnt ook al verhoogd.
Nu een quasi-verdubbeling invoeren, en bovendien binnen een periode van 1 jaar, is vrijwel hetzelfde als zeggen: cultuurbevordering interesseert de Vlaamse regering niet -het gaat enkel om de centen.
Volgens mij zal het aantal inschrijvingen drastisch dalen, zullen banen in gevaar komen, en zal het cultuurniveau en de cultuurdeelname zakken.
Is dat echt wat U wil bereiken?