Navid Sharifi moet blijven!

Ben

/ #250 Belgisch Kafkaiaans beleid.

2013-09-30 10:54

(Knack: "Navid Sharifi vluchtte in 2008 uit Iran nadat hij bij een familievete een man levensgevaarlijk verwondde. Het slachtoffer verloor een nier en zit sindsdien in een rolstoel. Het gaat om een bloedvete in de schoonfamilie van zijn broer".) Als hij een misdaad (waarvoor hij blijkbaar niet voor de rechtbank in Iran moet verschijnen) heeft begaan in Iran lijkt het me logisch dat hij dus niet naar Afghanistan moet gestuurd worden. Da's dan weer het belachelijke Belgische Kafkaiaans beleid: op paspoort afkomstig van Afghanistan dus hop naar Afghanistan. Maar, asiel aanvragen omdat hij bang is voor de reacties op zijn acties door andere leden van de families door een bloedvete lijkt me geen valabele rede om iemand asiel toe te kennen. (Hoe erg het ook is en hoe perfect geintegreerd hij ondertussen is.) In een gevecht terecht geraken, iemand levenslang verwonden (vrijwillig of onvrijwillig) en vluchten uit angst voor de represailles naar een ander land om daar te schuilen is helaas geen asielrede. Mensen die vluchten omdat ze vrezen voor hun leven door politieke onderdrukking of oorlog zijn absoluut en zonder twijfel welkom.
Maar we moeten hier ook wel herkennen dat het asielbeleid ronduit op geen kloten trekt ... hoe is het mogelijk dat iemand telkens een negatief oordeel ontvangt en toch jaren in het land kan blijven, wonen, werken etc met alle sociale breuken en tranen als gevolg. Dat is op zijn minst al even onmenselijk als de beslissing om hem naar Afghanistan te sturen en niet naar Iran (waar hij wel familiale banden heeft ... ook al zijn ze blijkbaar niet van de beste).
Persoonlijk heb ik het wel moeilijk met het feit om hem nu te regulariseren omdat hij perfect is geïntegreerd in onze maatschappij, wat helemaal toe te juichen valt, maar terwijl hij eigenlijk gevlucht is omdat hij iemand levenslang heeft verwond ... moeilijke zaak. Ik kan helaas niet zeggen wat hier nu de juiste beslissing zou moeten zijn .... 1 ding is zeker: niet naar Afghanistan jullie idiote achterlijke ambtenaars !