Afschaffen verplichte eigen risico gezondheidszorg

BelginNederland

/ #1977 Re: Alleen het eigen risico?

2014-01-17 09:48

#5: het Burger Collectief - Alleen het eigen risico?

Dit klopt niet. De premie van de hoofdverzekering wordt al van het bruto-loon ingehouden bij de werkgever (inhouding sociale lasten voor zorg, ziekte, werkloosheid, pensioen). Wie meer verdient, betaalt meer. Principe van solidariteit.

Bij het Limburgse zikenfonds betaal je als alleenstaande bv. 13,50 euro per 3 maanden voor de aanvullende verzekering.

Daar komt bij dat je in België minimaal verzekerd bent voor ziekenhuisopnames. Zonder dure hospitalisatieverzekeringen, die veel mensen niet kunnen betalen , raken mensen zwaar in de schulden door de ziekenhuis factuur.

Verder is er nog een verplichte zorgverzekering van 25,00 euro per jaar voor de zorg aan hulpbehoevenden.

De premies hangen af van leeftijd en gezondheid, dus niet iedereen kan verzekerd worden, en al helemaal niet voor een bestaande aandoening.

Verder betaal je bij de huisarts, de apotheker,...  de volle mep, en er is altijd een eigen risico. Voor elke medische handeling of medicijn is er een eigen risico. Dat kan bij chronisch zieken erg oplopen.

Er is veel armoede onder de groep mensen die door ziekte veel zorg nodig heeft in België. Daarbij zijn de ziekteuitkeringen heel laag.

Daar komt bij dat Belgische artsen/verzorgers allerlei zich vaak niet aan de prijsafsraken houden en dat je bv bij een gynaecoloog 80,00 euro betaalt met een eigen risico van 60,00 euro i.p.v. 20 euro.

Ik spreek uit ervaring.

De zorg is wel beter dan in Nederland. Minder wachttijden en je wordt zelden als een nummer behandeld en vriendelijker behandeld.

Enkel de aller armsten in België betalen enkel het eigen risico bij de medische instellingen. Dat is vaak nog onbetaaalbaar voor die groep.

 

Dat de premie stijgt in Nederland wanneer het eigen risco daalt is reëel.

 

Met alle respect maar wat betreft België vergelijkt u appels met peren.