Geen schapen in wandelbos Groenendaal Heemstede


Gast

/ #4

2015-02-21 19:48

Mijn argument: Het gaat kennelijk om esdoornscheuten die bestaande vegetatie bedreigen. Waarom oplossingen overwegen die niet passen bij hoe dit gebied gebruikt wordt?
Losloopgebieden voor honden zijn schaars in de regio. Een gebied als Groenendaal is enig in zijn soort wat betreft zo'n losloopgebied: een oud binnenduin, een bijzonder stuk natuur waarvan het meeste inmiddels is verdwenen door (bollen)velden en bebouwing. Hoewel het losloopgedeelte niet zo groot is, is het gebied zeer divers zodat honden naar hartelust en ongestoord (geen fietsers bv) kunnen rondsnuffelen, rennen, klimmen, vies worden in modderpoelen, zwemmen, pootjebaden, spoorzoeken, zich verstoppen en met elkaar spelen. Er is geen ander bos dat zoveel te bieden heeft voor een hond! En daar maken honderden honden gebruik van per dag. Het is goed begaanbaar, ook als het baasje niet zo goed ter been is en daarbij is het omsloten zodat een hond nooit echt "kwijtraakt". Bovendien is het goed bereikbaar met zowel fiets als auto.
Als je met je hond dan ineens voor een dicht hek staat, wat is dan het dichtstbijzijnde losloopgebied? Kilometers verderop! Groene Weelde, te ver voor de fiets. Haarlemmerhout, niet genoeg parkeerruimte. Naaldenveld Aerdenhout, piepklein. Strand Zandvoort, parkeerkosten en te ver voor de fiets. Stukjes Kennemerduin Bentveld/Zandvoort/Overveen, weinig parkeerruimte en druk fietspad erlangs. Zwanenmeer Zandvoort, dat zou nog kunnen maar dat is erg ver op de fiets. Poldergebied tussen Vijfhuizen en Molenplas Haarlem, dan moet iedereen daar maar naartoe.... maar dat is geen bos, hoor! En het is niet omsloten dus zeker niet geschikt voor vele honden.
Elke hond heeft iedere dag een flinke wandeling nodig, aanlijnen is daarin geen optie omdat juist het rondsnuffelen en zelf ontdekken maakt waardoor de hond aan zijn trekken komt. Elke dag weer.