Geen schapen in wandelbos Groenendaal Heemstede

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Geen schapen in wandelbos Groenendaal Heemstede.


Gast

#1

2015-02-18 09:42

Een volstrekt belachelijk idee waar niet voldoende over is nagedacht
Hond

#2 Wat een gemekker!

2015-02-19 15:29

Mensen, t gaat om 1 kudde schapen die onder begeleiding t bos in gaat. Niet eens dagelijks, wekelijks, maar 2 keer in t jaar, een dag of 3. Ze lopen dus niet overal maar los rond (zoals u een hond zou kunnen tegenkomen), maar trekken als een kudde door t bos. Alle ruimte is er dus om even om te lopen. En als u het echt zo weerzinwekkend vindt, gaat u dan vooral die dagen (6!!! in t jaar) ergens anders uw hond uitlaten; u heeft dan nog 359 dagen over om schaapvrij in het bos te recreeren. Bovendien is het voordeliger om een paar dagen schapen in te zetten dan mensen...dus als u echt geen schapen wilt, misschien kunt u zich beter massaal aanmelden bij de gemeent om te komen helpen in het bos, of laat de gemeente dan maar toegang vragen aan iedereen die zo'n moeite heeft met een stel schapen. 

 

Olaf

#3 Re: Wat een gemekker!

2015-02-20 12:23

#2: Hond - Wat een gemekker! 

 Als je, soms afhankelijk bent van een uitlaatcentrale, raakt dit die centrale en jou extra want die hebben weinig andere opties. De Groene weelde, overigens Haarlemmermeer, heeft een wachtlijst. Er is ook een anti-hondensfeer ontstaan die, voor zo ver ik kan nagaan, nauwelijks op feiten berust.


Gast

#4

2015-02-21 19:48

Mijn argument: Het gaat kennelijk om esdoornscheuten die bestaande vegetatie bedreigen. Waarom oplossingen overwegen die niet passen bij hoe dit gebied gebruikt wordt?
Losloopgebieden voor honden zijn schaars in de regio. Een gebied als Groenendaal is enig in zijn soort wat betreft zo'n losloopgebied: een oud binnenduin, een bijzonder stuk natuur waarvan het meeste inmiddels is verdwenen door (bollen)velden en bebouwing. Hoewel het losloopgedeelte niet zo groot is, is het gebied zeer divers zodat honden naar hartelust en ongestoord (geen fietsers bv) kunnen rondsnuffelen, rennen, klimmen, vies worden in modderpoelen, zwemmen, pootjebaden, spoorzoeken, zich verstoppen en met elkaar spelen. Er is geen ander bos dat zoveel te bieden heeft voor een hond! En daar maken honderden honden gebruik van per dag. Het is goed begaanbaar, ook als het baasje niet zo goed ter been is en daarbij is het omsloten zodat een hond nooit echt "kwijtraakt". Bovendien is het goed bereikbaar met zowel fiets als auto.
Als je met je hond dan ineens voor een dicht hek staat, wat is dan het dichtstbijzijnde losloopgebied? Kilometers verderop! Groene Weelde, te ver voor de fiets. Haarlemmerhout, niet genoeg parkeerruimte. Naaldenveld Aerdenhout, piepklein. Strand Zandvoort, parkeerkosten en te ver voor de fiets. Stukjes Kennemerduin Bentveld/Zandvoort/Overveen, weinig parkeerruimte en druk fietspad erlangs. Zwanenmeer Zandvoort, dat zou nog kunnen maar dat is erg ver op de fiets. Poldergebied tussen Vijfhuizen en Molenplas Haarlem, dan moet iedereen daar maar naartoe.... maar dat is geen bos, hoor! En het is niet omsloten dus zeker niet geschikt voor vele honden.
Elke hond heeft iedere dag een flinke wandeling nodig, aanlijnen is daarin geen optie omdat juist het rondsnuffelen en zelf ontdekken maakt waardoor de hond aan zijn trekken komt. Elke dag weer.



Gast

#5 Re: Wat een gemekker!

2015-02-21 20:00

#2: Hond - Wat een gemekker! 

Prima hoor, als mijn hond lekker los mag blijven lopen dan heb ik (en ook mijn hond) geen probleem met die kudde.

Maar waarschijnlijk wordt er een aanlijnplicht ingesteld. Want je kunt niet riskeren dat een schaap aangevallen wordt. 

Verder heb ik nergens gelezen dat de kudde onder begeleiding in het bos loopt. Dat gebeurt elders ook niet (Caprera).

Die zes dagen brengen veel mensen zes maal een probleem, onderschat dat niet. Bovendien gaat het om een proef dus er kunnen uiteindelijk veel meer dagen toegekend worden aan dit begrazingsproject.


Gast

#6

2015-02-23 13:34

Wij lopen al jaren in het honden bos zoals iedereen het ook wel noemt.
Het zal dan ook een vieze tegen valler zijn als dit project door zou gaan.
Vind dat de schapen aan de andere kant kunnen,daar waar géén honden mogen ,
of anders het andere gedeelte vrij geven voor ons als honden bezitters en onze honden!
Hond

#7

2015-02-23 19:25

Het plan, zie website gemeente:

Het inzetten van een schaapskudde om de esdoornopslag te bestrijden is een proefneming waarvan niet bij voorbaat vast we stellen is wat het resultaat zal zijn. In de gemeente Bloemendaal worden goede resultaten geboekt met de schaapskudde en de begrazing door schapen, omdat dit minder tijdrovend zou zijn dan andere methodes om de esdoornopslag te bestrijden. De schapen eten daarnaast ook bramen en brandnetels. Schapen ploegen met hun hoeven de aarde ook meer om dan runderen, wat een positief effect heeft op de bodemsamenstelling. Bovendien kan de komst en aanwezigheid van de schapen ook een grote recreatieve en educatieve waarde voor kinderen en volwassenen.

De proef met het schapenbeheer zal in 2015 beperkt blijven tot ca. 1 week. Hiervan zullen de schapen ongeveer 2 dagen in het noordelijk deel (hondenlosloopgebied) lopen. Er komt een kudde van ongeveer 100 schapen. De aanvoer en afvoer van de schapen zal waarschijnlijk lopend over de weg gebeuren. Dit is natuurlijk een mooi persmoment. Ook worden basisscholen geïnformeerd in welke week de schapen in het bos zijn, zodat ze kunnen komen kijken. Ongewenste hoeveelheden schapenkeutels op de wandelpaden zullen door de gemeente worden verwijderd.

Om problemen te voorkomen is het toch het meest wenselijk om een deel tijdelijk af te sluiten voor honden. Het plan is om 1 dag het deel ten noorden van de Adriënnelaan af te sluiten voor honden en 1 dag het deel tussen de Adriënnelaan en de Sparrenlaan. Hierdoor is er altijd een deel van het bos waar de honden wel los mogen lopen. Het afsluiten zal gebeuren met rood/wit lint en informatieborden. (we hebben geen grote stukken gaashekwerk tot onze beschikking). Bij de entrees wordt uiteraard ook duidelijk gecommuniceerd.

Een andere optie is om de honden verplicht aan te lijnen in de periode dat de schapen in het noordelijk deel zijn. De verwachting is echter dat niet iedereen zich hieraan zal houden. Honden aangelijnd is toch lastig, omdat er wel heel veel honden in het Groenendaalse bos. Daarnaast zijn de honden en hondenbezitters nog niet gewend aan de schapen.

Afhankelijk van het resultaat in 2015 worden de schapen structureel 1 of 2 keer per jaar voor een periode van ca. 1 week in het bos ingezet. In overleg met de gebruikers van het bos (Adviesgroep) wordt na dit jaar gekeken hoe de inzet van de schapen is ervaren en wordt bepaald wat de inzet voor het volgend jaar wordt. Ook wordt het honden aanlijnen of een deel tijdelijk helemaal afsluiten besproken.

 


Gast

#8

2015-02-25 15:52

Prima petitie, maar ik teken ook voor het welzijn van de schapen.
Max Brauws

#9 korte versus lange termijn

2015-02-26 09:31

Door de intensieve recreatie vanaf 1913 (aankoop als wandelbos) is Groenendaal flink uitgewoond. Dat is ten koste gegaan van de natuur. Met het ecologisch beheer zie je nu een voorzichtig herstel. Goed dat dit wordt doorgezet. Voor verder herstel kan de aanpak met de schapen goed werken. Dus gewoon proberen en dan evalueren. En als dat dan betekent dat tijdelijk er even niet gelopen met de hond kan worden in een deel van het bos, dan is dat bos dat toch wel waard, hondenliefhebbers? Of houdt u meer van uw hond dan van Groenendaal? Privebelang versus algemeen belang? Korte termijn versus lange termijn?

 

tmoetniegekkerworden

#10

2015-02-26 17:03

Groenendaal het hondenbos voor alle uitlaatservices! Laat uw hond even lekker loslopen in het bos dan heeft u even tijd voor mail en telefoon

Gast

#11

2015-02-27 15:41

Bij de ondertekenaars van de petitie zijn veel mensen van buiten Heemstede. Terwijl Groenendaal een wandelbos is van de gemeente dat wordt onderhouden met lokaal geheven belasting (dus: van Heemstedenaren). Tijd voor een nieuwe stelling: alle honden van buiten het dorp Groenendaal uit! Dan is het er rustiger, kan het bos nog beter herstellen en worden de schapen niet lastig gevallen als ze in die paar weken alle esdoornscheuten wegvreten.


Gast

#12

2015-02-27 15:52

Ken je eens lekker je hond los laten rennen moeten er weer schapen komen . Weg daarmee

Gast

#13

2015-03-01 05:42

De schapen zijn niet nodig echt een onzin verhaal in het bos horen geen schapen ze worden ziek in het bos.
Schapen horen op een weiland.
Net zoals er geen Windmolens in e zee horen te staan.

Groetjes uit Zandvoort

Gast

#14

2015-03-02 00:10

Vreet Groenendaal
niet kaal...!

Gast

#15

2015-03-03 15:38

Onze hondjes lopen daar zo graag los en spelen zo fijn met andere hondjes.Al zolang ik daar kom is dit mogelijk...waarom veranderen
Klaas

#16

2015-03-04 06:43

Als je peuters elke dag van het jaar een snoepje geeft en dan op eens drie dagen niet is het gekrijs niet aan te horen. Gelukkig zijn we hier allemaal volwassennen die best 2 keer per jaar even ergens anders met hun hond heen willen gaan. 


Gast

#17

2015-03-04 12:19

Schapen in het Groenedaalse bos, wat een belachelijk idee. Het moet niet gekker worden. In dit ieniemienebos lopen al Hooglanders (ook niet fijn). Het is nagenoeg de enige plek waar de hond heerlijk los kan lopen.(het andere stuk bos is al jaren geleden van honden- en wandelliefhebbers afgenomen).
Van 2 dagen per jaar het bos dicht, naar 4 naar 6 en ga zo maar door. Daar ben ik bang voor. En stel je toch eens voor, de kudde schapen over de Glipperdreef of Herenweg leiden????? Hier is Heemstede echt niet geschikt voor.

Gast

#18

2015-03-04 13:32

Ik vind het uitstekend dat er tegen het besluit om schapen toe te laten in wandelbos Groenendaal in wordt gegaan.Ala hondenbezitter wordt je gewoon weggejaagd, maar je mag wel hondenbelasting betalen, waarvoor? om de gemeente4kas te spekken?

Gast

#19

2015-03-05 13:40

ik zou het erg jammer vinden als de schapen in het honden losloop wandelgebied komen.
er zijn hier in de buurt weinig mogelijkheden waar de honden los en veilig lekker kunnen rennen en spelen.

Gast

#20

2015-03-07 14:31

Het is de enige plaats waar onze hond zich op zijn gemak voelt en lekker kan lopen. Het is een fijne plek met veelal sociale mensen en honden.
Mochten ze dit sluiten is dit eeuwig zonde....

Gast

#21

2015-03-07 21:19

Er zijn al genoeg dingen voor schapen en honden moeten ook goed rennen enzo dus het veld moet blijven
Olaf

#22 Re: korte versus lange termijn

2015-03-08 14:34

#9: Max Brauws - korte versus lange termijn 

 Voor een meer gespreide belasting zou het mooi zijn als het Zuidbos ook open gaat voor honden. Wordt het gelijk minder eng. Veel mensen zonder honden vinden dat en hardlopers en mensen met en zonder kinderen kiezen daarom voor het Noordbos. De verhouding bezoekers ligt ongever 1:100.

Olaf

#23 Re:

2015-03-08 14:36

#11: Gast -  

 Heemstede profiteert ook van buurgemeentes en het lijkt mij redelijk dat we ook wat terugdoen.De reactie van Heemstede alleen voor Heemstedenaren begrijp ik niet.


Gast

#24 Re: Re:

2015-03-09 17:27

#23: Olaf - Re:  

 blijkbaar denken de buurgemeenten van Heemstede daar anders over


Gast

#25 Re:

2015-03-11 14:38

#11: Gast -  

 Tjonge jonge wat een waardeloze stelling #11 Gast..... is gewoon een discriminerende stelling.