Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte

Johann van der Veere

/ #1188 Re: ‘Wat kunnen we doen om die moskee tegen te houden?’

2011-10-26 19:25

#1176: -  

 Quote: CDA fractievoorzitter Klaasjan de Jong vindt ons maar schreeuwers, in de Zoetermeer bijlage van dinsdag 25 okt. j.l.

‘Wat kunnen we doen om die moskee tegen te houden?’

abcdef

De bewoners van Seghwaert die op 13 oktober naar de informatieavond over de bouw van een moskee op de Roggeakker kwamen, hadden maar één vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de moskee er niet komt?’.

Er was eigenlijk geen enkele interesse in de informatie. Het is de bedoeling dat er een moskee-gebouw komt van bescheiden afmetingen (24 x 28 meter), maar dat er sprake zal zijn van een ‘megamoskee’ was voor veel mensen al vooraf volkomen duidelijk.

Dat er in de bouwplannen helemaal géén minaret is voorzien, en het niet de bedoeling is om oproepen tot gebed te doen – er komt géén geluidsinstallatie aan de buitenkant – was voor de omwonenden niet relevant, dat ze overlast zullen krijgen en dat hun huizen in waarde zullen dalen stond al buiten kijf voordat de wethouder zijn eerste zin had kunnen uitspreken.

Met verbazing en eigenlijk ook wel schaamte heeft de fractie van Leefbaar Zoetermeer naar de gebeurtenissen gekeken en geluisterd. Dat mensen zorgen zouden hebben hadden we heus wel verwacht. Dat er vele vragen zouden zijn ook. Zélf hebben we ook nog heel veel vragen. Bijvoorbeeld over het parkeren. Er is op de beoogde locatie een aantal parkeerplaatsen maar of dat aantal met de nog bij te bouwen 13 extra genoeg is, weten wij ook nog niet. Daar zullen wij de wethouder nog zeker goed naar vragen!

http://www.leefbaar-zoetermeer.eu/wp-content/uploads/2011/10/Moskee-avond1-600x3...

Wat ging hier aan vooraf:

In het bestemmingsplan voor de locatie aan de Roggeakker is geregeld dat er maatschappelijke voorzieningen zoals een kerk of moskee gebouwd mogen worden. Het ICZ (Islamitisch Centrum Zoetermeer) heeft gevraagd of ze op die locatie een moskee mogen bouwen. Het college van burgemeester en wethouders moet zo’n aanvraag bekijken en nagaan of:

-    het ICZ genoeg geld heeft om de bouwplannen te realiseren,
-    het past in het bestemmingsplan,
-    de welstandscommissie geen bezwaren heeft tegen het uiterlijk van de moskee,
-    de bestuursleden te goeder trouw zijn (wordt nagevraagd bij de AIVD),
-    of het kan qua verkeer en parkeren,
en nog zo wat van die eisen.

Als de aanvrager van zo’n bouwplan aan al het bovenstaande voldoet, dan kan het college niet weigeren. Daarom heten wethouders ook wethouders: ze moeten zorgen dat alles volgens de wet gebeurt.

Omwonenden van zo’n bouwplan kunnen bij de vergunningaanvraag bezwaren indienen: bijvoorbeeld omdat ze denken dat het met parkeren niet goed gaat. Dat kan straks voor deze moskee ook.
Zodra de vergunning wordt aangevraagd staat dat op de website van de gemeente.

Mensen die denken dat hun huis minder waard wordt, kunnen dat ook aangeven. Als dat (volgens de gemeente of later volgens de rechter) klopt, hebben ze recht op planschade. Dit is dus wat er gewoon ‘volgens het (wet-) boekje moet gebeuren.

Maar het ging tijdens deze informatieavond niet echt om de hoogte van het gebouw, de bomen die gekapt moeten worden, of de zorgen voor de veiligheid van de gebruikers van de moskee: het ging eigenlijk om regelrechte angst voor moslims. Niemand zei het met zoveel woorden, maar de agressie die uit sommige bijdragen klonk, en de verkapte bedreigingen ‘wij roepen het ICZ op deze plannen niet door te zetten, want de irritatie van de mensen uit de wijk kan gevolgen hebben, en we hebben een extreem rechtse groepering in de buurt’ sprak boekdelen.

Leefbaar Zoetermeer is behoorlijk geschrokken van deze toon. Voor het eerst in alle jaren dat wij informatieavonden in Zoetermeer meemaken, durfde niemand een ‘tegengeluid’ te laten horen. Hoewel we mensen zagen die met hun hoofd schudden over zoveel angst en islam-haat, dorst niemand aan te geven dat een islamitisch centrum ook kansen biedt. Kansen om de islamitische Zoetermeerders – voor het grootste deel geboren Nederlanders – een eigen plek(-je) te geven in onze stad. Kansen voor de moslim gemeenschap om vanuit hun eigen centrum maatschappelijke ontwikkelingen en integratie te stimuleren.

De moskee in Meerzicht heeft nog nooit een probleem opgeleverd, maar is zelf nogal eens slachtoffer van vandalisme. Voor leefbaar Zoetermeer is er geen enkele aanleiding om te vooronderstellen dat de moskee in Seghwaert wél problemen zal geven.

Het lijkt ons een goed idee om aan de omwonenden te vragen om een begeleidingscommissie te vormen die namens hen gesprekspartner wordt voor het ICZ, zodat ze met elkaar in gesprek komen en blijven over alles wat er rondom die moskee gebeurt.

Tot slot nog twee opmerkingen:

Wij zijn zeker geen enthousiaste fans van wethouder Frank Speel, maar we hadden wel respect voor de standvastigheid waarmee hij op deze informatieavond de mensen antwoord gaf.

De Jehovah’s Getuigen – waarschijnlijk de toekomstige buren van de moskee – bekijken we in het vervolg met heel andere ogen: we hadden van een club die naastenliefde predikt een hele andere opstelling verwacht. Waar de ambtelijke organisatie met verbijstering luisterden naar hun klacht dat zij niet waren uitgenodigd (hetgeen een gigaleugen bleek) waren wij verbijsterd over de meer dan intolerante opstelling van deze ‘kerk’.

Leefbaar Zoetermeer zal het proces kritisch volgen en het college bevragen over zaken zoals de parkeermogelijkheden, wij zullen de vinger aan de pols houden met betrekking tot eventuele overlast, maar wij gaan er oprecht vanuit dat er ook genoeg mensen in Seghwaert wonen die niet op voorhand onze mede-Zoetermeers hun eigen plek in de stad misgunnen.

Marijke van der Meer

(Marijke van der Meer is gemeenteraadslid voor Leefbaar Zoetermeer, voorheen was zij VVD-raadslid)

Bron: http://www.leefbaar-zoetermeer.eu/actueel/%e2%80%98wat-kunnen-we-doen-om-die-moskee-tegen-te-houden%e2%80%99/