Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte


Gast

#1176

2011-10-25 19:12

CDA fractievoorzitter Klaasjan de Jong vindt ons maar schreeuwers, in de Zoetermeer bijlage van dinsdag 25 okt.j.l.Gek he als je een maand van te voren leest dat de grond binnen een maand aangekocht gaat worden.Dat zijn de emoties en verontwaardigingen, ze doen maar daar op dat gemeentehuis dat heb je aan de Noord Aa gezien en nu weer hier.Het is te gek voor woorden dat wij dan als schreeuwers worden aangezien.
Gast

#1177

2011-10-25 21:01

Ha verdeeldheid in het college over de bouw van de moskee. Wordt MEN eindelijk wakker?

Gast

#1178

2011-10-25 21:17

Leuk speelveldje voor kinderen vindt u ook niet meneer Klaasjan de Jong? ( foto in het AD van 25 okt.) Als het aan u ligt niet dus. ' Geef de moskee een eerlijke kans' is het enige wat het CDA onder uw aanvoering kan roepen. Dat is pas zeer zorgwekkend. U praat alleen maar over een moskee. Geef de Jehova's die graag willen uitbreiden en er al jaren hun kerk hebben een eerlijke kans. Maar die gunt U geen extra ruimte. Is dit christelijk? Ook weleens gehoord over twee geloven op een kussen (hier een stuk grond) daar slaapt de duivel tussen? En dan het parkeerprobleem voor de bewoners als ze uit hun werk komen. De 13 extra plaatsen is een lachertje. Als de plannen toch doorgezet worden weet ik nog wel iemand die zijn huis aan de Akkerdreef graag met uw huis wil ruilen....lekker op een rustig pleintje, beide auto's vlak voor de deur, tuin aan het water. Dan kan U meneer de Jong zelf toezicht gaan houden aan de Roggeakker. Het CDA is een partij geworden van list en bedrog en zal nimmer meer een stem van mij krijgen.
Johann van der Veere

#1179 Re:

2011-10-25 21:40

#1178: -  

Quote:  Als de plannen toch doorgezet worden weet ik nog wel iemand die zijn huis aan de Akkerdreef graag met uw huis wil ruilen....lekker op een rustig pleintje, beide auto's vlak voor de deur, tuin aan het water.

Of met 'wethouder' Hans Haring op de Voorweg waar in vroeger dagen de Boerderij was gevestigd.....


Gast

#1180 nieuwe plaats voor moskee

2011-10-25 23:35

weet een goede plaats voor de moskee.
naast koetjes en kalfjes daar is nog een veel grotere kavel te koop / te huur

Gast

#1181 Moskee Arnhem beveiligd na incident

2011-10-26 00:20

hier zijn de bewoners van de wijk segwaert ook bang voor dat dit straks ons ook tewachten staat.
http://www.gelderlander.nl/voorpagina/arnhem/9738347/Moskee-Arnhem-beveiligd-na-incident.ece

ze mogen van mijn best een moskee bouwen maar ga alstublieft naar een betere locatie kijken. dit is een vraag aan IZC

Anoniem

#1182 Re:

2011-10-26 10:13

#1176: -

Je kan beter een schreeuwer zijn dan een huichelaar zoals het CDA!

Johann van der Veere

#1183 Re: Verdeeldheid binnen het college over bouw Moskee Seghwaert!

2011-10-26 11:44

#1177: Gast -  

 Verdeeldheid binnen het college over bouw Moskee Seghwaert!

Lees: http://www.zoetermeernieuws.nl/2011/10/verdeeldheid-binnen-het-college-over.html#comments


Gast

#1184 Re: Re: Verdeeldheid binnen het college over bouw Moskee Seghwaert!

2011-10-26 13:47

#1183: Johann van der Veere - Re: Verdeeldheid binnen het college over bouw Moskee Seghwaert!  

 Gelezen! Ik hoop dat er meer partijen inzien dat er MEER zwaarwegende belangen bestaan dan ALLEEN MAAR GELOOF. Waarom hebben we anders nog gestemd als we niet vertegenwoordigd worden? 

Johann van der Veere

#1185 Re: nieuwe plaats voor moskee

2011-10-26 14:09

#1180: - nieuwe plaats voor moskee  

 

Ga er eens kijken………

Aanstaande zaterdag staat de PvdA met een ‘UW ZORG = ONZE ZORG’ stand in de Dorpsstraat.

Wellicht valt de moskee daar ook onder.


Gast

#1186 Re: Re: nieuwe plaats voor moskee

2011-10-26 15:21

#1185: Johann van der Veere - Re: nieuwe plaats voor moskee

zullen ze uitgerekend die dag wel weer wat anders hebben. ben bang dat er vanaf nu wel verstoppertje zal worden gespeeld.

Mahendre Veltman
Gast

#1187 Re: Makkelijk

2011-10-26 17:50

#4: Piet - Makkelijk

Ben het geeel met u eens Piet. Het past niet in Zoetermeer vind ik, ook niet in Nederland. Maarja ben niet zo extreem dat ik dat wil verbieden. Snap alleen niet waarom het altijd in zo'n opzichtig gebouw moet. Mijn halve familie is hindoestaans en zij doen hun gebedsdiensten gewoon in een random zaaltje wat ze afhuren. (ben zelf atheïst overigens)

Johann van der Veere

#1188 Re: ‘Wat kunnen we doen om die moskee tegen te houden?’

2011-10-26 19:25

#1176: -  

 Quote: CDA fractievoorzitter Klaasjan de Jong vindt ons maar schreeuwers, in de Zoetermeer bijlage van dinsdag 25 okt. j.l.

‘Wat kunnen we doen om die moskee tegen te houden?’

abcdef

De bewoners van Seghwaert die op 13 oktober naar de informatieavond over de bouw van een moskee op de Roggeakker kwamen, hadden maar één vraag: ‘Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de moskee er niet komt?’.

Er was eigenlijk geen enkele interesse in de informatie. Het is de bedoeling dat er een moskee-gebouw komt van bescheiden afmetingen (24 x 28 meter), maar dat er sprake zal zijn van een ‘megamoskee’ was voor veel mensen al vooraf volkomen duidelijk.

Dat er in de bouwplannen helemaal géén minaret is voorzien, en het niet de bedoeling is om oproepen tot gebed te doen – er komt géén geluidsinstallatie aan de buitenkant – was voor de omwonenden niet relevant, dat ze overlast zullen krijgen en dat hun huizen in waarde zullen dalen stond al buiten kijf voordat de wethouder zijn eerste zin had kunnen uitspreken.

Met verbazing en eigenlijk ook wel schaamte heeft de fractie van Leefbaar Zoetermeer naar de gebeurtenissen gekeken en geluisterd. Dat mensen zorgen zouden hebben hadden we heus wel verwacht. Dat er vele vragen zouden zijn ook. Zélf hebben we ook nog heel veel vragen. Bijvoorbeeld over het parkeren. Er is op de beoogde locatie een aantal parkeerplaatsen maar of dat aantal met de nog bij te bouwen 13 extra genoeg is, weten wij ook nog niet. Daar zullen wij de wethouder nog zeker goed naar vragen!

http://www.leefbaar-zoetermeer.eu/wp-content/uploads/2011/10/Moskee-avond1-600x3...

Wat ging hier aan vooraf:

In het bestemmingsplan voor de locatie aan de Roggeakker is geregeld dat er maatschappelijke voorzieningen zoals een kerk of moskee gebouwd mogen worden. Het ICZ (Islamitisch Centrum Zoetermeer) heeft gevraagd of ze op die locatie een moskee mogen bouwen. Het college van burgemeester en wethouders moet zo’n aanvraag bekijken en nagaan of:

-    het ICZ genoeg geld heeft om de bouwplannen te realiseren,
-    het past in het bestemmingsplan,
-    de welstandscommissie geen bezwaren heeft tegen het uiterlijk van de moskee,
-    de bestuursleden te goeder trouw zijn (wordt nagevraagd bij de AIVD),
-    of het kan qua verkeer en parkeren,
en nog zo wat van die eisen.

Als de aanvrager van zo’n bouwplan aan al het bovenstaande voldoet, dan kan het college niet weigeren. Daarom heten wethouders ook wethouders: ze moeten zorgen dat alles volgens de wet gebeurt.

Omwonenden van zo’n bouwplan kunnen bij de vergunningaanvraag bezwaren indienen: bijvoorbeeld omdat ze denken dat het met parkeren niet goed gaat. Dat kan straks voor deze moskee ook.
Zodra de vergunning wordt aangevraagd staat dat op de website van de gemeente.

Mensen die denken dat hun huis minder waard wordt, kunnen dat ook aangeven. Als dat (volgens de gemeente of later volgens de rechter) klopt, hebben ze recht op planschade. Dit is dus wat er gewoon ‘volgens het (wet-) boekje moet gebeuren.

Maar het ging tijdens deze informatieavond niet echt om de hoogte van het gebouw, de bomen die gekapt moeten worden, of de zorgen voor de veiligheid van de gebruikers van de moskee: het ging eigenlijk om regelrechte angst voor moslims. Niemand zei het met zoveel woorden, maar de agressie die uit sommige bijdragen klonk, en de verkapte bedreigingen ‘wij roepen het ICZ op deze plannen niet door te zetten, want de irritatie van de mensen uit de wijk kan gevolgen hebben, en we hebben een extreem rechtse groepering in de buurt’ sprak boekdelen.

Leefbaar Zoetermeer is behoorlijk geschrokken van deze toon. Voor het eerst in alle jaren dat wij informatieavonden in Zoetermeer meemaken, durfde niemand een ‘tegengeluid’ te laten horen. Hoewel we mensen zagen die met hun hoofd schudden over zoveel angst en islam-haat, dorst niemand aan te geven dat een islamitisch centrum ook kansen biedt. Kansen om de islamitische Zoetermeerders – voor het grootste deel geboren Nederlanders – een eigen plek(-je) te geven in onze stad. Kansen voor de moslim gemeenschap om vanuit hun eigen centrum maatschappelijke ontwikkelingen en integratie te stimuleren.

De moskee in Meerzicht heeft nog nooit een probleem opgeleverd, maar is zelf nogal eens slachtoffer van vandalisme. Voor leefbaar Zoetermeer is er geen enkele aanleiding om te vooronderstellen dat de moskee in Seghwaert wél problemen zal geven.

Het lijkt ons een goed idee om aan de omwonenden te vragen om een begeleidingscommissie te vormen die namens hen gesprekspartner wordt voor het ICZ, zodat ze met elkaar in gesprek komen en blijven over alles wat er rondom die moskee gebeurt.

Tot slot nog twee opmerkingen:

Wij zijn zeker geen enthousiaste fans van wethouder Frank Speel, maar we hadden wel respect voor de standvastigheid waarmee hij op deze informatieavond de mensen antwoord gaf.

De Jehovah’s Getuigen – waarschijnlijk de toekomstige buren van de moskee – bekijken we in het vervolg met heel andere ogen: we hadden van een club die naastenliefde predikt een hele andere opstelling verwacht. Waar de ambtelijke organisatie met verbijstering luisterden naar hun klacht dat zij niet waren uitgenodigd (hetgeen een gigaleugen bleek) waren wij verbijsterd over de meer dan intolerante opstelling van deze ‘kerk’.

Leefbaar Zoetermeer zal het proces kritisch volgen en het college bevragen over zaken zoals de parkeermogelijkheden, wij zullen de vinger aan de pols houden met betrekking tot eventuele overlast, maar wij gaan er oprecht vanuit dat er ook genoeg mensen in Seghwaert wonen die niet op voorhand onze mede-Zoetermeers hun eigen plek in de stad misgunnen.

Marijke van der Meer

(Marijke van der Meer is gemeenteraadslid voor Leefbaar Zoetermeer, voorheen was zij VVD-raadslid)

Bron: http://www.leefbaar-zoetermeer.eu/actueel/%e2%80%98wat-kunnen-we-doen-om-die-moskee-tegen-te-houden%e2%80%99/


Gast

#1189 Re: Re: ‘Wat kunnen we doen om die moskee tegen te houden?’

2011-10-26 21:44

#1188: Johann van der Veere - Re: ‘Wat kunnen we doen om die moskee tegen te houden?’

Nou Marijke,

Misschien moet je je eerst even wat beter inlezen en verdiepen in de bezwaren van de bewoners. Ik denk dat nu toch wel duidelijk is dat er niemand problemen heeft of bang is van moslims, maar dat de angst gericht is op de confrontatie van extremisten. Ik bedoel dan extreme voor- en tegenhangers. Ik denk dat als je de krantenkoppen leest, dat deze angst zeer gegrond is.

 


Gast

#1191 Recente berichten PvdA actief betrokken met Zoetermeerders

2011-10-26 22:05

Piet

#1192 Re: Re: Makkelijk

2011-10-26 22:12

#1187: Mahendre Veltman - Re: Makkelijk

Uw halve familie is hindoestaans. Dan weet u ook wel dat er in Oosterheem aan de Javalaan een Hindoe tempel komt met een stuk of 7 torentjes inclusief een grote glazen koepel. In die tempel mogen wel 1000 mensen komen....maar zover ik het kan zien zie ik geen enkele parkeerplaats voor deze tempel..... Hier hoor ik eigenlijk niemand over....


Gast

#1193 Re: Recente berichten PvdA actief betrokken met Zoetermeerders

2011-10-26 22:39

#1191: - Recente berichten PvdA actief betrokken met Zoetermeerders 

er staat: om betrokken burger te betrekken en te overtuigen.

overtuigen???????????????????????????


Gast

#1194 Toespraak commissievergadering

2011-10-26 22:41

Lees toespraak commissievergadering op zoetermeernieuws

Bedankt SIP
Seghwaert

#1195 Re: Toespraak commissievergadering

2011-10-26 23:12

#1194: - Toespraak commissievergadering

Zeker BEDANKT SIP Mijn complimenten! Wat een goed en duidelijk stuk. Veel SUCCES!

Johann van der Veere

#1196 Re: Re: Recente berichten PvdA actief betrokken met Zoetermeerders

2011-10-26 23:35

#1193: - Re: Recente berichten PvdA actief betrokken met Zoetermeerders 

 

GroenLinks Zoetermeer is voor multiculturele samenleving

Donderdag 13 oktober 2011

GroenLinks gelooft in godsdienstvrijheid en gelijke behandeling van iedereen. Op dit moment speelt er een discussie in Zoetermeer over de komst van een moskee in Seghwaert (Roggeakker). Voor GroenLinks is dit geen probleem, aangezien wij vinden dat in de multiculturele samenleving waarin wij leven, iedereen zijn of haar godsdienst mag hebben en een gebedshuis mag inrichten om aan dat geloof uiting te geven.

 Voorts is Zoetermeer een kleurrijke stad met meer dan 100.000 inwoners, en is er voor moslims niet veel ruimte om hun geloof te uiten. Wij zijn op dit moment dus niet tegen de komst van de moskee in Seghwaert.

 Overigens maakt GroenLinks zich zoals altijd wel hard voor voldoende groen in de wijken. En zal er rekening gehouden moeten worden met de eventuele parkeerdruk.

 De GroenLinks-fractie

http://zoetermeer.groenlinks.nl/node/73499

Johann van der Veere

#1197 Re: Toespraak commissievergadering

2011-10-26 23:45

#1194: - Toespraak commissievergadering 

 

Nieuws

25 okt 2011 | Seghwaert In Protest

http://zoetermeer.trotsopnederland.com/cache/images/2051ab2874341924bdb597b1ca1a...

Geachte raadsleden,

Ik vertegenwoordig de groep SIP, Seghwaert In Protest.
SIP is ontstaan toen wij plots te horen kregen van de plannen voor de te bouwen Moskee aan de Roggeakker in Zoetermeer.

Wij vertegenwoordigen een steeds groter wordende groep mensen van alle achtergronden, culturen en geloven. Dus ook bewoners met een Islamitische achtergrond. Het zijn veelal modale gezinnen en starters. Allemaal mensen die niet zitten te wachten op een grote publiekstrekker in dit gedeelte van de wijk.

De bewoners die met de gemeente participeerde in het Wijk Ontwikkel Plan, waren met stomheid geslagen.

Waarom wel meepraten over speeltuintjes, maar niet over de komst van een moskee?

De communicatie vanuit de gemeente is bijzonder slecht.
Een kleine groep bewoners kreeg een ongeadresseerde brief in de bus voor de eerste bijeenkomst. Voor de tweede bijeenkomst hebben we de brief nog steeds te goed.

Op deze bijeenkomsten konden we kennis komen maken met onze nieuwe buren. Tot op de dag van vandaag heeft Frank Speel ervoor gekozen de stichtingen ICZ en Unitas niet voor te stellen aan de bewoners, waardoor er nog steeds een hoop vragen over blijven.

Hoeveel leden hebben deze stichtingen? Wie zijn deze groep mensen? Waar wonen deze mensen? Welke activiteiten willen ze hier plannen? Wie is de Imam? Waarom heeft de AIVD nu geen bezwaren meer? Waarom worden ICZ en Unitas nog steeds niet erbij betrokken? Waarom wordt er gekozen voor deze moeilijke weg van integratie in de wijk?

Tijdens de bijeenkomsten werd duidelijk gemaakt dat er, als bewoner, geen enkele manier is om dit te beïnvloeden. De boosheid vanuit de zaal kwam uit het gevoel van onmacht en was, misschien onterecht, gericht op de boodschapper.

Hoe kan een handje vol bestuurders een keuze maken die alle huishoudens van Seghwaert dusdanig beïnvloed? 

Leven wij nog wel in een democratie?

Waaruit bestaat onze onrust?

Voorop gesteld dat wij van mening zijn dat, nogmaals, elke grote publiekstrekker op deze locatie voor grote problemen zal zorgen. We zijn bang voor toenemende verkeersdrukte en de daarbij behorende parkeerproblemen, alsmede meer groepen hangjongeren, wat mogelijk de criminaliteit verhoogt.
Enkele van deze problemen zijn nu al meer dan gemiddeld in onze wijk aanwezig, dus deze bezorgdheid is zeer gegrond. Onze wijk is tenslotte de dichtstbevolkte wijk van Zoetermeer.

De komst van een moskee echter, brengt nog een ander kaliber problemen mee zich mee.
Iedereen denkt allereerst aan de krantenkoppen van de Moskee in Meerzicht:

• aanslag met Molotovcocktail Moskee in Zoetermeer.
• Stenen door ruit Moskee in Zoetermeer
• Moskee in Zoetermeer beklad met graffiti
• Wederom Brandstichting Moskee Zoetermeer
• Moskee in Zoetermeer beklad met antisemitische leuzen

 Een gemeente die aangeeft veiligheid te kunnen garanderen is naïef. Dit zelfde hebben een aantal andere gemeenten waarschijnlijk ook aan hun inwoners beloofd, maar ook deze kranten koppen liegen er niet om.

• Molotovcocktails moskee Haarlem
• Bekladding, ingegooide ruiten, brandbommen, moskee Zeist
• Molotovcocktail moskee Huizen
• Varkenskop gegooid in moskee Ede
• Brand gesticht in moskee Arnhem
• Moskee Groningen besmeurd met bloed, ingewanden en zwijnenkop
• Ridderkerkse moskee keer op keer beklad
• Vrouwen bij moskee met bier bekogeld
• Moskee in Dordrecht beschoten

Verschillende bronnen geven aan dat er een grote Ultra Rechtse gemeenschap vertegenwoordigd is in onze wijk.

Deze situatie veroorzaakt een nog meer ‘VerRechtsing’ van de wijk.


Dit ziet u ook als u de forums erop naleest. Deze ‘VerRechtsing’ is beangstigend voor alle partijen!
Voor de bewoners, de moskeebezoekers en voor de politiek. Dit wil toch niemand!

Wat staat ons te wachten?

Moeten wij accepteren dat onze kinderen straks op zo’n slagveld moeten spelen, of moeten we ze binnenopsluiten? Moeten wij accepteren dat we onze auto niet meer kwijt kunnen? Moeten mij accepteren dat de wegen en kruisingen nog gevaarlijker worden? Moeten wij accepteren dat onze huizen in waarde dalen? Kunnen we nog wel weg of zitten we gevangen in ons eigen huis? De huizenkopers blijven nu al weg sinds bekend gemaakt is dat er plannen zijn voor een moskee. Hierdoor zal de huizenmarkt ter plaatse nog meer onder druk komen te staan.
De bewoners zullen hier met grote schulden komen te zitten.

Of moeten we afwachten en hopen dat het goed komt? Wat zou u doen?

Er zijn natuurlijk ook goede voorbeelden, wat zelden in de media terug te vinden is. Natuurlijk bestaat er ook onrust onder de Moskeebezoekers. Ook dat kunnen we in diverse artikelen teruglezen o.a. over de Moskee in Meerzicht. Duidelijk mag zijn dat de moslimgemeenschap niet vraagt om dit soort problemen. Maar er is een verhoogde kans dat het hier zal gaan gebeuren. Het gevoel van veiligheid voor zowel bewoners als moskeebezoekers is daarna kompleet verdwenen!

De politie in Zoetermeer beseft dat er nu al een verhoogd risico is. We tellen elke dag meerdere politie auto’s, busjes en bikers die door onze straten surveilleren. Ook tijdens de bewonersbijeenkomsten was veel politie en ME op de been. Dit versterkt ons gevoel van dreigend gevaar.

Wil een gemeente dit haar bewoners aandoen???

Onze conclusie en wens is:

De keuze die de gemeente hiermee heeft gemaakt is een geforceerde manier van integreren en wekt alleen maar gevoel van onmacht, angst en agressie op. Er is geen draagvlak. Hierdoor is de kans te groot dat dit (onnodig) zal gaan escaleren. Door deze confrontatie zal er een steeds grotere kloof ontstaan i.p.v. begrip voor elkaar.

Wij begrijpen heel goed dat de Moslimgemeenschap in Zoetermeer een gebedsruimte wil hebben.
Een oplossing zou kunnen zijn om samen met deze Moslimgemeenschap een meer open locatie te kiezen OF een locatie waar meer draagvlak is. Zoetermeer groeit. Waarom reserveert de gemeente niet in dat ontwikkelingsplan een stuk grond met als bestemming: een Moskee? Iedereen kan dan zelf kiezen of ze er gaan bouwen of wonen. Dat is pas democratie!!! En DAN kunnen we tot een samenleving komen waar iedereen tevreden in is.

Wij verwachten van ONS gemeentebestuur een passende oplossing, met de juiste keuzes voor ALLE betrokkenen. Alleen dat zal de multiculturele samenleving een stap vooruit kunnen helpen, in plaats van drie stappen achteruit. Het is de gemeente vooralsnog niet gelukt om de onrust bij ons weg te nemen. Sterker nog, de onrust en daarmee het aantal sympathisanten van SIP groeit met de dag.

Wij als bezorgde bewoners, vertegenwoordigd in SIP, vragen u met klem onze bezorgdheid te delen. U kunt de bewoners toch niet in de kou laten staan? Wees eerlijk tegen jezelf… dit had u toch ook niet gewild. Als U hier geen oplossing voor zoekt zijn WIJ bereid om verdere stappen te ondernemen van de Landelijke Politiek, Media…tot aan de Raad van Staten. Dit heeft bij enkele gemeenten al wel tot succes geleid.

Ik dank u voor uw aandacht,

SIP

(er rust geen verantwoordelijkheid op de tekst bij Trots)

http://zoetermeer.trotsopnederland.com/index.php?pageID=3&messageID=2809


Gast

#1198

2011-10-27 10:27

Voor alle politieke partijen niks tegen een moskee MAAR NIET IN EEN WOONWIJK .En zijn genoeg ander plekken in zoetermeer waar het wel kan als als er geen plan voor is vraag minister Donner hij verandert in een week .En laat me niet niet lachen dat de meeste partijen geschrokken zijn van de reactie ze hebben een jaar de tijd gehad om alle antwoorden te bedenken .En alle partijen wil ik een raad geven had je eerst ingeleefd wat er gebeurt in een wijk misschien een tip voor de volgende keer . Het gaan niet om discrimineren nee om woongenot veiligheid samenleving en toekomst . Voor iedereen . oplossing geen moskee op deze plek


Gast

#1199

2011-10-27 12:12

Er is ruimte genoeg aan de Galvanistraat. Is die troep en bouwval daar ook in 1 keer opgeruimd.

Gast

#1200

2011-10-27 12:27

Het lijkt me duidelijk dat de bouw niet kan doorgaan vanwege het grote imagoverlies dat de gemeenteraad van Zoetermeer drijgt op te lopen. Het imago is al niet al te best door alle invorderingen van uitkeringen om de lulligste dingen. Er zou al 11 jaar een bos komen tussen Zoetermeer en Benthuizen.Er staat alleen maar onkruid. De gemeente zou zich eens wat meer moeten richten op zaken die al veel te lang zijn blijven liggen en zich wat socialer moeten opstellen naar de inwoners. En dan doel ik niet op een rondje door een wijk fietsen om te laten zien hoe 'betrokken' de gemeente is.