Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte

Johann van der Veere

/ #1206 Re:

2011-10-27 17:08

#1176: -  

 Quote: CDA fractievoorzitter Klaasjan de Jong vindt ons maar schreeuwers, in de Zoetermeer bijlage van dinsdag 25 okt.j.l. Het is te gek voor woorden dat wij dan als schreeuwers worden aangezien.

Bewoners Seghwaert

Bijna 14% van de inwoners van Zoetermeer woont in Seghwaert met 16.665 inwoners (01-01-2010). Gemiddelde leeftijd is 38 jaar (ZM 39 jr.). Bevolkingsprognoses laten zien dat zowel Seghwaert als Zoetermeer zullen vergrijzen. In Seghwaert-zw zal dit sterker plaatsvinden dan in Seghwaert-no. Seghwaert heeft een iets groter aandeel autochtonen dan het stedelijk gemiddelde. Seghwaert-zw heeft met 12% het kleinste aandeel niet westerse allochtonen (nwa). (ZM 17% nwa). Het inkomen per huishouden is in Seghwaert iets hoger dan het stedelijk gemiddelde. In Seghwaert-zw is het inkomen iets hoger dan in Seghwaert-no. In Seghwaert ligt het aandeel niet werkende werkzoekende rond het stedelijk gemiddelde (net iets lager). Segwaert-no heeft een kleiner aandeel hoogopgeleiden en een hoger aandeel inwoners met een middenhoog opleidingsniveau. Seghwaert-zw komt vrijwel overeen met het stedelijk gemiddelde. De huishoudensamenstelling in Seghwaert is ongeveer gelijk als het stedelijk gemiddelde. Waarbij ongeveer 40% huishoudens met kinderen zijn.

Stedenbouwkundige opzet

Seghwaert is een buurt in het Noord-Oosten van Zoetermeer. Het maakt onderdeel uit van de wijk Noordhove Seghwaert. Deze wijkdelen bestaan uit heel veel subbuurtjes (bloemkoolroosjes). Seghwaert is gelijkmatig van opzet en heeft, globaal gezien, in alle hoeken ongeveer hetzelfde patroon en hetzelfde aanzien. Het buurtwegenstelsel voert met flauwe lussen door de wijk, zonder veel makkelijk herkenbare kruisingen of opvallende gebouwen. Zeventig procent van de woningen in Seghwaert is laagbouw, de rest is zogenaamde ‘gestapelde laagbouw’, woongebouwen van drie of vier lagen, vaak bestaand uit maisonnettes. In de rest van Zoetermeer is er gemiddeld een stuk minder laagbouw. Seghwaert heeft 5 ‘grotere’ groengebieden.

Wonen

Totale woningvoorraad:  

7146 Verhouding koop/huur

Seghwaert-zw: 56%/ 44%

Seghwaert-no: 50%/ 50%

Zoetermeer: 53%/ 47% Aantal huurwoningen per corporatie:

o DGW: 1005

o Vestia: 1309

o Vidomes: 401

De gemiddelde WOZ-waarde in Seghwaert ligt ongeveer €20.000 onder het stedelijk gemiddelde (ZM: €213.017) Seghwaert heeft meer eengezinswoningen (SW 70%/ ZM 59%) en minder meergezinswoningen dan het stedelijk gemiddelde; Voornamelijk Seghwaert–no heeft veel eengezinswoningen.

Werkgelegenheid

In Seghwaert zijn de meeste banen in de gezondheids- en welzijnszorg. Ook de groot- en detailhandel; reparatie van auto’s en het onderwijs zijn grotere werkgevers in de wijk.

Kort overzicht van voorzieningen:

Gezondheidscentrum Seghwaert met o.a.: apotheek, consultatiebureau, opvoedcentrum, huisartsen, tandartsen, lopodistenpraktijk 2 winkelcentra Brede School Diverse sportvoorzieningen en -verenigingen Twee Randstadrail halten Kwadraad, Stichting Mooi, Vierstroom Wijk en Agent Samen (WAS)

Mening bewoners uit peilingen

Rapportcijfer veiligheid: 7,3 (ZM: 7,4) Kwaliteit Onderhoud in directe leefomgeving: Seghwaert-zw: 6,6/ Seghwaert-no 6,2 (ZM 6,6) Bewoners van Seghwaert-zw hun buurt positiever beoordelen dan de bewoners van Seghwaert-no als het gaat om de omgang met buurtgenoten. In Seghwaert-zw is de betrokkenheid met de buurt en buurtgenoten iets groter dan bij Seghwaert-no.

Aanleiding Wijkbeeld

Dit Wijkbeeld is opgesteld als een 0-meting ten behoeve van het Wijkontwikkelingsplan (WOP) voor Seghwaert. Een wijkontwikkelingsplan biedt een toekomstvisie/ontwikkelingsrichting voor een langer termijn (lees: 10 tot 15 jaar). In het WOP worden verschillende soorten vraagstukken behandeld rondom de volgende thema’s: sociaal (leefbaarheid en veiligheid), wonen, werk en de fysieke staat van de wijk. Het WOP wordt opgesteld als samenwerking tussen woningbouwcorporaties en de Gemeente Zoetermeer. Tevens zullen burgers en actieve partijen in de wijk worden betrokken bij de totstandkoming van het WOP.

Deze 0-meting (het Wijkbeeld) geeft aandachtspunten voor het WOP aan en kan tevens benut worden als ‘indicatorenbron’ om ontwikkelingen in de toekomst waar te nemen.

Inhoud van het wijkbeeld

Dit wijkbeeld is een selectief overzicht van (statistische) gegevens en onderzoeken. Hierbij is vooral gebruik gemaakt van statistisch materiaal van de afdeling Onderzoek en Statistiek van de gemeente Zoetermeer, maar er zijn eveneens andere bronnen benut zoals van het VROM, CBS en Atlas voor gemeenten (de bron wordt steeds vermeld).

Het wijkbeeld biedt enkel een overzicht van de onderzoeksresultaten en feitelijke gegevens. Hierbij wordt geen waardeoordeel uitgesproken. Dergelijke interpretaties van de bevindingen worden pas besproken tijdens het werken aan het wijkontwikkelingsplan. In het wijkbeeld staan wel ‘subjectieve scores’ van bewoners, deze zijn afgeleid uit onderzoeken waarbij gevraagd is naar hun beleving van de buurt.

Vergelijking Seghwaert met het stedelijk gemiddelde en een vergelijking met de G50

In dit wijkbeeld wordt Seghwaert afgezet tegen het stedelijk gemiddelde. Eveneens is er, waar mogelijk, een vergelijking gemaakt tussen Seghwaert Zuidwest en Seghwaert-noordoost (waarbij de Randstad Rail de grens aangeeft).

Tevens is dit wijkbeeld voorzien van een bijlage (bijlage 2) waar Zoetermeer wordt vergeleken met de 49 andere grootste gemeenten van Nederland (G50)1. De bijlage biedt een vergelijking op basis van een ranglijst. Dit geeft een indicatie van hoe Zoetermeer scoort ten opzichte van andere grote gemeenten van Nederland. Deze ranglijst kan benut worden om de statistische gegevens van Seghwaert en de vergelijking met het stedelijk gemiddelde nog beter op waarde te schatten.

Aldus de wijkreportage van de gemeente Zoetermeer casu quo wethouders.

Lees het complete rapport via:

http://zoetermeer.notudoc.nl/cgi-bin/showdoc.cgi/action=view/id=185125/type=pdf/Wijkbeeld_Seghwaert.pdf