Geen draagkracht in Zoetermeer voor bouw nieuwe gebedsruimte

Redt Seghwaert!

/ #1304 We maken best een kans...

2011-11-04 11:35

We maken de beste kans als SIP zich (uit naam van alle bewoners) inderdaad beroept op gronden van onvoldoende draagkracht van de omgeving en de bewoners. (Onvermijdelijke geluidsoverlast zowel tijdens als na de bouw, onvoldoende parkeermogelijkheden, het gebouw komt te dicht tegen de bestaande bebouwing/woningen aan te staan, toestroom van grote hoeveelheden mensen waarop de infrastructuur niet is gebaseerd)

De verwachte overlast (geluidsoverlast, parkeertekort, verstoorde toegankelijkheid van de wijk enz. ) is, zowel tijdens de bouw als na het in gebruik nemen van het pand, groter dan gemiddeld. De door bouwwerkzaamhedenen veroorzaakte geluidoverlast, toegangbeperking en ruimtebeperking door opgeslagen bouwmaterialen en waarschijnlijk verstoorde toegang tot de woonwijk vanwege de aan en afvoer van bouwmaterialen enz, zullen door de huidige bewoners, die tot nu toe gewend zijn om in een zeer rustig stukje groen te wonen, als zeer storend worden ervaren. Ook na de bouw zal de omgeving altijd onrustig blijven. Activiteiten gericht op gote groepen mensen brengen altijd geluiden met zich mee die zo goed als zeker als onwenselijk zullen worden ervaren door de huidige bewoners. Daarbij zal het gebrek aan parkeergelegenheid de directe omgeving zodanig belasten dat er parkeertekort onstaat, waardoor de bewoners in dit gebied veel verder weg een parkeerplaats zullen moeten zoeken omdat de parkeerplaatsten in de directe omgeving bezet zullen gaan worden door bezoekers van de Moskee. De bewoners zullen hiervan onredelijke hinder ondervinden.

Er is onvoldoende zekerheid dat de marokkaanse gemeenschap het geld heeft om zowel de grond te kopen als ook daadwerkelijk de bouw van deze Moskee te realiseren. Daarin kunnen problemen worden voorzien zoals een beroep op de gemeente om subsidies of bijstand, vertragingen in de bouw omdat er onvoldoende geld beschikbaar is enz. De Marokkaanse gemeenschap moet zelf het totale bouwproces bekostigen (van de aankoop van de grond tot de afwerking van het gebouw en de omgeving). Als hier niet aantoonbaar de finaciële middelen voor zijn (nu en niet op termijn door het oproepen van de Islamitische gemeenschap om geld bijeen te krijgen) dan kan de bouw van een Moskee, waar dan ook, niet doorgaan. Immers als een particulier (bedrijf) een pand wil bouwen of een andere stroming van een geloof een kerk wil bouwen dan moet het ook zelf aantoonbaar over de finciéle middelen beschikken.

De infrastructuur in de directe omgeving biedt onvoldoende draagkracht voor de grote toestroom mensen die deze Moskee zullen bezoeken. Meerdere malen per dag zullen er grote aantallen mensen deze Moskee bezoeken. Daardoor zal de infrastructuur zodanig moeten worden aangepast dat deze geschikt zal zijn voor een grotere toestroom van mensen en het inpassen van voldoende parkeergelegenheid. Hiervoor is binnen dit huidige bezuinigingstijdperk geen geld, zeker niet als men deze kosten vooraf kan besparen door een andere locatie voor de Moskee te kiezen.

Het beroep moet gericht worden op concrete en objectieve zaken en onderbouwd worden met concreet aantoonbare tegenargumenten. Gevoelens van bewoners en subjectieve tegenargumenten zijn helaas in een besluitvorming als deze zelden een reden om een besluit als dit terug te draaien. Daarom is het nuttig om een puntenlijst op te stellen met uitsluitend objectieve bezwaren (zichtbaar, aantoonbaar, rederlijkerwijs te verwachten gevolgenen en ervaringen uit het verleden) en die aan de raad te presenteren op 7 november.