Aanlijn- en muilkorfplicht en fokverbod gevaarlijke honden.

Teddy

/ #480 Re:

2019-09-27 09:40

#5: Mirelle -  

Het is een illusie om te denken dat je door goede opvoeding, socialisatie en overwicht het gedrag van een hond in alle situaties kunt voorspellen of zelfs beïnvloeden/bepalen. Er is altijd een zekere onvoorspelbaarheid. Dat heeft niks met gehoorzaamheid te maken. Een hond kan bijvoorbeeld altijd ergens van schrikken of menen dat hij in gevaar is (ongeacht of dat terecht is of niet). Bovendien heeft ieder ras bepaalde eigenschappen, instincten en die kunnen op ieder moment getriggerd worden. Dat is dan sterker dan opvoeding en gehoorzaamheid.

Bovendien is het niet zo zwart wit dat een hond óf vals óf lief is. Een lieve, gehoorzame hond kan ook een keer agressief reageren. Er hoeft maar één keer iets onverwachts getriggerd te worden en dan valt elke hond aan.

En vechthonden zijn nou eenmaal voor deze eigenschappen gefokt. Dat we ze nu als lieve gezinshonden zien, doet niets af aan hun aard. Het gevaar zit hem juist in de lieve, gehoorzame honden die onverwacht een keer doorslaan. Ze zijn zo sterk, richten enorme schade aan en zijn niet te stoppen.

Het meest maak ik me zorgen om baasjes die blijven geloven dat opvoeding een  aanval voorkomt. Mij hond is lief voor mijn gezin dus hij doet zo iets niet. Hij heeft nog nooit gebeten... Precies NOG niet maar dat heeft geen garantie voor de toekomst. In principe zijn het tijdbommen. Misschien gebeurt er nooit wat, maar het kan altijd gebeuren...

 

Het risico is een combinatie van de kans dát het misgaat en de gevolgen áls het mis gaat en daarom vormen deze dieren een hoog risico. En welke risico's je zelf wilt lopen, bepaal je zelf, maar nu worden ook andere mensen en dieren ongewild en onbewust in gevaar gebracht.