Behoud van godsdienstig en humanistisch vormingsonderwijs


Gast

/ #62

2013-06-04 17:48

Hoe is het mogelijk dat in een land als Nederland, waarin mensen vanuit zoveel verschillende levensovertuigingen met elkaar samenleven, de ouders van kinderen in het openbaar basisonderwijs de mogelijkheid ( bij wet vastgelegd) zou worden ontnomen om, in deze belangrijke vormende periode in het leven van hun kind waarin persoonlijke levensvragen gesteld en onderzocht mogen worden, te kunnen kiezen voor levensbeschouwelijk onderwijs.
Het gaat in het ( basis) onderwijs niet alleen om kennisdoelen. Ook levensvragen mogen gesteld en onderzocht worden om tot een persoonlijke levensvisie te komen.
Daar is het levensbeschouwelijk onderwijs in gespecialiseerd.
Het gaat hier om basisvorming en dat komt uiteindelijk de samenleving als geheel ten goede. Het gaat dus ook over burgerschapsvorming in de volle betekenis van dit woord. Burgerschap, vanuit een persoonlijke levensovertuiging gebaseerd op menselijke waardigheid,en vorming.
Als vroegere basisschool leerkracht en huidige hvo leerkracht weet ik dat dit levensbeschouwelijk en ervaringsgericht onderwijs anders geen plek meer heeft binnen het basisonderwijs. Wat een vervlakking.
Binnen het vak levensbeschouwing wordt gewerkt vanuit een specifieke, ervaringsgericht lesopbouw en de leerkrachten en docenten die deze lessen geven zijn hiervoor speciaal opgeleid.
Dus teken deze petitie en voorkom hiermee dat de mogelijkheid om te kiezen voor deze waardevolle levensbeschouwelijke lessen binnen het basis onderwijs zou verdwijnen.

Hanna ten Zijthoff
leerkracht hvo