LEERKRACHTEN ZONDER WERKZEKERHEID


Gast

/ #24

2016-10-09 12:21

Zelf ben ik ondertussen aan mijn derde schooljaar toe als kleuterjuf. Je studeert af en bent klaar om met hart en ziel te gaan zorgen voor kleutertjes, hen dingen bij te brengen, creatief aan de slag te gaan. Maar de realiteit ziet er helaas anders uit dan de verwachtingen die je hebt nadat je je diploma in handen krijgt.

Ik heb ondertussen al gewerkt in het buitengewoon onderwijs, in alle graden van het lager onderwijs en als zorgjuf in het lager- en kleuteronderwijs. Maar écht gewerkt als kleuterjuf? Neen, dat nog niet... En dat vind ik echt ontzettend jammer. Ik had altijd wel werk, al was het dan maar pakweg in oktober of november, en al was het dan maar halftijds of minder. 'Ik heb wel werk', dacht ik toen. Als beginnende leerkracht ben je blij met alles wat je aangeboden krijgt en neem je die jobs dan ook met beide handen aan. Zeker als je een huis af te betalen hebt, wat bij mij ook het geval is. Laat staan als je zelf kindjes hebt.

Vorig schooljaar stond ik op drie verschillende scholen. En op 2 van de 3 scholen vulde ik de lege gaten op. Een zeer ondankbare job, achteraf bekeken. Ik heb de twee afgelopen schooljaren met veel liefde gewerkt, ook al was het dan niet altijd wat ik ervan verwachtte. Maar nu, na twee schooljaren mijn uiterste best te hebben gedaan in verschillende scholengemeenschappen, heb ik geen werk. Korte vervangingen in het lager onderwijs, ja. Maar écht werk, een job waarvoor je 3 jaar lang naar school bent geweest en zo graag wil doen, dat zit er voorlopig nog niet in.

Ik vind het heel jammer dat ook bij mij, ook al is dit nog maar mijn derde jaar in het onderwijs, al heel wat twijfels de kop op steken. Zeker bij het lezen van dit alles, vrees ik ervoor dat de situatie er niet beter op zal worden en dat ik binnen 10 jaar nog steeds in hetzelfde schuitje zal zitten. Ik wil nog niet opgeven, ik wil mezelf blijven bewijzen, ik wil tonen dat ik echt wil werken, flexibel ben en noem maar op. Maar hoe lang houdt een mens dit vol? 

Chapeau voor iedereen die al zo lang schippert van hier naar daar. Je moet het maar doen... Ik hoop alvast dat er ooit verbetering komt, voor alle juffen en meesters.