Red Lokaal 01 Antwerpen in naam van de beeldende kunst!

Quoted post


Gast

#4

2012-02-20 17:44

Lokaal 01 is één van die plekken die eerder als een gas in de lucht van het kunstenlandschap fungeren dan dat het een oogmerk op de landkaart is. Een plek bij uitstek voor wereldvreemde papieren dossierkunst. Voor kunst die enkel leeft in het subsidieaanvraagdossier en vervolgens met mondjesmaat maar vooral met niet teveel branie op hoogstens één avond en dat enkele schrale keren per jaar getoond wordt. Een plek die de beeldende kunst in de voorbije jaren vooral een papiersmaak heeft gegeven en door navelstarige netwerkerij de band met een publiek, laat staan een publieke opinie compleet verloren is.
Dus ja, misschien is het wel tijd om eens te bekijken hoe nodig Lokaal 01 wel is en hoe nodig de betrokkenen bij Lokaal 01 het vinden dat Lokaal 01 blijft bestaan. Ik ben benieuwd om te zien of Lokaal 01 blijft bestaan omdat de initiatiefnemers het een noodzaak vinden, of dat het daarentegen zoals wel vaker een initiatief is dat vooral is ingegeven door de mogelijkheid om het te financieren door een subsidiedossier in te dienen en dan vier jaar op rozen te zitten.

Reacties

Andreas Peeters

#7 Re:

2012-02-20 18:58:54

#4: - Het accent ligt bij Lokaal 01_Antwerpen inderdaad eerder op het begeleiden en ondersteunen van jonge kunstenaars die werken aan een eigen project, dan op het promoten van hun product. Een werkperiode van ongeveer een maand wordt gevolgd door een publiek gesprek en een tentoonstelling van één week. Voor iemand kan exposeren bij een  galerij die een 'oogmerk op de landkaart' is, zijn plekken als deze waar jonge kunstenaars een maand lang onderzoek kunnen doen zonder dat ze daar atelierhuur voor moeten betalen of dat ze verplicht zijn een af product te tonen, enorm belangrijk in het kunstlandschap. Overigens zijn er genoeg voorbeelden van kunstenaars die voor of na een doortocht bij Lokaal O1 geëxposeerd hebben buiten het gesubsidieerde circuit. Hoe een ruimte als deze zou moeten bestaan zonder subsidies is mij onduidelijk. Als de overheid kunstopleidingen ondersteunt lijkt het me logisch dat ze ook deze initiatieven ondersteunt zodat afgestudeerde kunstenaars een weg kunnen zoeken binnen het veld. Tenzij u van mening bent dat kunstscholen kant en klare kunstenaars moeten afleveren. Het grote aantal dossiers waar Lokaal 01 elk jaar een keuze uit moet maken is een indicatie dat de werkruimte en begeleiding die ze bieden voor jonge kunstenaars nodig is.