1varkensgeluid.nu

Quoted post

BK

#8 Verversing

2012-11-25 16:12

Best Jos, de varkenshouderij heeft genoeg ingeleverd ten opzichte van andere sectoren! Een paar voorbeelden: Ammoniak wordt voor een onevenredig groot deel door de varkenshouderij teruggedrongen,
antibiotica hetzelfde verhaal, mbt mestproblematiek en verwerking gaat de varkenshouder ook het grootste deel betalen. Allemaal leuk en aardig maar als de varkenshouders er in slagen om mestkosten/problemen te reduceren hebben we het goed voor elkaar. Als je kijkt wat de varkenshouderij de laatste 10 jaar heeft weten te realiseren dan wordt het tijd dat de vruchten ervan geplukt mogen worden. M.a.w. we zijn klaar met ons opofferen en problemen oplossen voor andere sectoren! Nu nog een jonge(re) belangen vertegenwoordiging van de sector en het komt goed. De cooperatieve en bijv. zlto gedachten van het verleden gaan ons in de toekomst niet vooruit helpen. Wij jonge varkensboeren zijn een stootje gewend en weten heel goed wat ze willen, we zijn echte ondernemers. We hebben geen predikanten nodig die ons een kant in willen duwen, wij hebben een belangenbehartiger nodig die luistert naar de toekomstige generatie en daarvoor strijdt. Deze generatie is zich heel goed bewust wat er eventueel nog beter kan/moet in de sector maar alles op zijn tijd.

Reacties


Gast

#13 Re: Verversing

2012-11-28 19:42:23

#8: BK - Verversing

beste Bk, dmv de melkquotering heeft de melkveehouderij 1 miljoen koeien ingeleverd, die zijn uiteraard meer gaan produceren per koe maar hoeveel zeugen zouden wij in NL nu hebben indien de biggenproductie van 1983 de maat zou zijn geweest? Vwb mest geld dat diegene die een overschot heeft het grootste deel gaat betalen. Het is niet de schuld van de melkveehouderij dat zoveel varkenshouders zo weinig grond in gebruik hebben. Voor ammoniak heb je een punt, maar ook de melkveehouderij moet daar nu aan geloven. Antibiotica is het omgekeerde aan de hand:   melkveehouders moeten  reduceren in antibiotica omdat de intensieve veehouderij de laatste jaren veel te royaal is geweest. Ik merk als voorzitter  in een afdeling die in de top 5 staat vwb dieraantallen intensief , bijna dagelijks dat de cooperatieve gedachte keihard nodig is wil deze sector uberhaupt nog ontwikkelingsruimte krijgen in onze provincie. Echte ondernemers lossen hun zaakjes op. Zetten het mestoverschot af zoals het hoort, lozen geen spuiwater, en zorgen dat hun luchtwasser werkt. En dan kan ik daar ook voor strijden. mvrgr. JV.