Zeg nee tegen de kap van de populieren aan de Industrieweg!

Zeg nee tegen de kap van de populieren aan de Industrieweg! / Mededelingen / 250 handtekeningen en een stuk in de Gelderlander / Opmerkingen


Gast

#1

2018-01-11 11:59

Goed nieuws! Aan alle ondertekenaars: helpt u met een eurootje voor de populieren?
https://voorjebuurt.nl/nl/projects/populieren

Gast

#2

2018-01-12 20:24

Beste ondertekenaars!

Goed nieuws! De gemeente heeft laten weten voorlopig van de kap van 62 Italiaanse populieren aan de Industrieweg af te zien. Ze gaan eerst het bezwaarschrift afhandelen en zullen niet eerder dan 6 weken na een besluist gaan kappen. Omdat niet in het broedseizoen gekapt mag worden, betekent dit naar alle waarschijnlijkheid dat de bomen er sowieso deze zomer nog staan!

Groet, Michiel de Wit

Gast

#3

2018-01-16 20:32

Beste buur,

Vandaag is er overleg geweest tussen de gemeente en ons, de voorstanders van het behoud van de populieren aan de Industrieweg. Boomexpert Thomas Rijniers van Treade.nl was bij het gesprek als deskundige aanwezig. Wijkbeheerder Sanne Teuwsen voerde het 3-koppig commité van de gemeente aan.

Doel van het gesprek was om alle feiten op een rijtje te krijgen en standpunten uit te wisselen. In het begin was het nog wat zoeken, maar gaanderweg het gesprek kwamen er toch wat positieve dingen bovendrijven.

De gemeente heeft de plannen duidelijk uiteengezet en ook aangegeven wat er met de populieren zal gebeuren. Dat wil zeggen: voorlopig blijven ze staan. De kap is tot nader order afgeblazen en zal op zijn vroegst dit najaar of zelfs pas volgend jaar weer aan de orde komen. Dat geeft tijd voor overleg en om samen aan alternatieve plannen te werken.

Positief om te vermelden is dat er binnenkort 12 nieuwe, volwassen bomen in het parkje zullen worden geplant. Dit staat los van wat er verder met de populieren zal gebeuren.

De volgende stap voor ons is om in overleg met de werkgroep Groen van Dorpsbelang Hees te treden en te zorgen dat de bijna 400 ondertekenaars van de petitie tegen de kap een stem krijgen en hun mening wordt meegewogen in de plannen van de gemeente.

Kortom: weer een flinke stap voorwaarts!

Groet,

Michiel de Wit

Anonymous

#4

2018-01-29 20:14

Goedenavond!

Hier weer een update. Inmiddels zijn er 400 handtekeningen. Dat is echt heel fijn! Aanstaande donderdag is er een hoorzitting bij de gemeente over het bezwaar tegen de kap. Daar zullen de 400 handtekeningen zeker indruk maken!

Vandaag is er vanuit de gemeente Nijmegen een statusupdate gekomen naar aanleiding van het gesprek met de wijkbeheerder twee weken geleden. De update loopt ook vooruit op de hoorzitting van aanstaande donderdag.

De wijkbeheerder gaf aan dat er diverse studies zijn verricht. Het is fijn om te horen dat er zo serieus met de zaak wordt omgesprongen. Helaas is de uitkomst van alle studies wel steeds negatief voor de bomen.

Het verleggen van het fietspad wordt als onwenselijk of zelfs onuitvoerbaar bestempeld. De fietsers zouden vanaf de weg niet te zien zijn, waardoor er mogelijk een onveilige situatie ontstaat. Ook zou een bestemmingsplanwijziging nodig zijn.

De mogelijkheid om in de loop van een aantal jaar de bomen geleidelijk te kappen is onderzocht, maar een boomexpert heeft het afgeraden. De vrees is dat bij gedeeltelijke kap de overgebleven bomen meer wind zullen vangen en zo gemakkelijker zouden kunnen omvallen.

Er is verder onderzocht of de kap van de bomen zou zorgen voor meer fijnstof of geluidsoverlast. Volgens deskundigen zou kap geen verschil moeten opleveren.

Enfin, geen al te gunstige berichten, behalve dan dat er nu wel wordt gesproken. Aanstaande donderdag dient er een hoorzitting op het bezwaar tegen de kap. Boomexpert Thomas Rijners zal ons daarbij vergezellen.

Nogmaals dank voor alle steun. Ik houd u op de hoogte!

Groet, Michiel de Wit