De Zelfstandigenaftrek Moet Blijven

denker

/ #228 visie?

2013-08-13 10:25

Ik wil wel eens een goede vergelijking zien tussen werknemers en zzp-ers en uitgesplitst naar inkomensniveau. Ik ben ben bijna 25 jaar in loondienst geweest en nu zzp-er. Ik weet niet of je als zzp-er zoveel meer netto overhoud. Je hebt naast je betaalde uren ook veel onbetaalde uren voor acquisitie en administratie. Daarnaast natuurlijk kosten voor zaken die voor een werknemer in de arbeidsvoorwaarden zitten, plus het risico op geen inkomen of uitkering als er geen werk is.

De maatschappij verandert in een rap tempo. Dat vraagt om een nieuwe visie: hoe moet de bv Nederland sociaal, maatschappelijk en economisch omgaan met die veranderende omstandigheden? Een visie ontwikkel je niet door als een boekhouder naar alleen de staatsfinanciën te kijken. In elk geval vragen veranderende omstandigheden om flexibiliteit. De aanwas van zzp-ers geeft aan dat al veel mensen zich hiervan bewust zijn: het echte "nieuwe werken". Een maatschappelijke ontwikkeling die aangeeft dat er een groep mensen is die geen behoefte heeft aan de onbetaalbaar gebleken verzorgingsstaat. Ja, er moet een sociaal vangnet zijn, maar geef mensen de ruimte om zelf keuzes te maken en zich te ontwikkelen en in te spelen op de in een hoog tempo komende veranderingen. Top aan de bovenkant de inkomens van bestuurders af. Daar zitten onverdedigbare hoge inkomens. Ook dat is inmiddels een breed gedragen mening. Als top-bestuurder heb je ook de verantwoordelijkheid om moreel leiding te geven en te laten zien dat je niet alles doet om het geld. Het leven heeft meer te bieden dan materiële welvaart!

Kortom, kom eerst met een visie en een onderbouwing vanuit een sociaal, maatschappelijk en economisch perspectief. Als afgeleidde daarvan zou dan fiscale maatregelen kunnen treffen, als we daarvan uiteindelijk allemaal beter van worden. Nu als losse maatregel is het ongeloofwaardig en voelt het aan als plukken waar je plukken kan(denkt te kunnen). Dat is kortzichtig en dat is bedoeld met deze petitie.