Afschaffen Vlaamse expertisenetwerken onderwijs

Ervaren docent

/ #16 Tja

2015-01-12 21:37

Ikzelf ben zeer goed vertrouwd met de expertise netwerken geweest (en nog met de)  lerarenopleidingen. De minister moet besparen dat is haar top prioriteit. 

Deze expertise netwerken waren niet slecht. Soms een beetje uit de hoogte en te ver van de praktijk. Soms kon men beter samenwerken tussen de netwerken heen. Ze misten ook een sterke uitstraling en goede marketing. 

Wat er echter nodig is continuiteit. Een netwerk opstarten is geen sinecure. De ENW's hebben heel wat netwerrken uitgebouwd en expertenlijsten. Nu gaat heel veel expertise verloren, maar ook een bestaand weefsel. Dom dus...

Veel lerarenopleidingen doen hetzelfde en werken niet sterk genoeg samen. Denk aan taalbeleid, diversiteit, ICT, toelatingsproef, afstandsonderwijs. Misschien moest er één onafhankelijk expertise netwerk blijven dat de concrete vragen vanuit lerarenopleidingen bundelt. Dit zou gekaderd kunnen worden binnen VELON. 

Misschien moet VELON zoveel mogelijk informatie opnemen... en had de minister dat platform kunnen aanspreken om enkele taken over te nemen?

Is hier met het badwater ook het kind weggegooid?