Behoud de Fierensblokken


Gast

/ #1

2015-01-15 10:45

via een positief signaal wil ik meewerken voor het behoud van minstens het hoofdgebouw. En sta open voor veel voorstellen voor integratie van het gebouw in een nieuw concept, als er respect wordt getoond voor de oorspronkelijke architectuur, maar het niet ziet als een museum. Het gebouw moet actief gebruikt worden, kan waar nodig met de nodige omzichtigheid aangepast worden zodat het een tweede glansvolle leven kan krijgen. We hebben zoveel talentvolle architecten die met dit gebouw een pareltje kunnen creëren.

Mijn wens is dat vermeden wordt dat er zielloze, doodse nieuwbouwblokken kommen, zoals er al zoveel staan in de buurt. Het gebouw staat op een belangrijk scharnierpunt tussen de levendige Nationale straat, de MODEBUURT en de sociale woonwijk erachter (met zijn helaas trieste gebouwen).

ik vind het ook belangrijk dat de grote Fierensblok voor de modebuurt een meerwaarde moet zijn, waarbij kleinere modeontwerpers er een atelier of  winkel  kunnen beslaan, en waar ook de kunstgalerijen nog een plek hebben. Er kan zo een fantastische kruisbestuiving tussen verschillende creatieve disciplines ontstaan, en zo de overgang Volkstraat (die serieus opgekomen is) met de Nationale straat van enige niveau voorzien. De fantastische binnentuin kan ook heraangelegd worden, waarbij de binnentuin een link kan zijn naar alle gelijkvloerse winkels, ateliers, kantoren. Het geboouw heeft op die manier een fanctie waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Als zo een project geslaagd wordt uitgewerkt , kan dit voor toeristen, ontwerpers, achitectuurliefhebbers  een extra troef zijn om onze stad te bezoeken.

Geslaagde gelijkaardige initiatieven zijn ook in vele grote Europese steden terug te vinden, de zogenaamde creatieve Hub.