Verdubbeling inschrijvingsgeld DKO: Nee! Brief aan Minister Smet

darkjeric

/ #137

2012-12-04 16:34

Dat het DKO de overheid handenvol geld kost (en dat daarvan maar 8% gefinancierd wordt uit het inschrijfgeld) is al jaren een bekend gegeven. De verdubbeling van het inschrijfgeld zal daar echter niet veel aan veranderen, dan wordt er nog altijd 'maar' 16% uit het inschrijfgeld gepuurd.

Echter moeten we ook even nadenken over het 'waarom' van een betaalbaar EN goedkoop DKO. In buurlanden is op de normale dagscholen veel meer aandacht voor muziek en muziekonderricht (kijk naar Duitsland, waar muziek ook in de normale middelbare scholen een verplicht vak is!). Dit is in Vlaanderen absoluut niet het geval, dus een toegankelijk DKO is gewoon een absolute must als we ooit nog iets willen betekenen op artistiek gebied.

Dus: Gaat de hervorming door zoals nu gepland, wordt het DKO veel minder toegankelijk en zullen heel wat kinderen EN volwassenen minder cultureel ontwikkeld zijn. Als daartegenover zou staan dat er opnieuw meer aandacht komt voor (degelijk) muziekonderricht als verplicht vak in het normaal dagonderwijs kan dit nog enigszins worden opgevangen, maar ook daarvan zullen de kosten oplopen tot wellicht een stuk boven wat het DKO nu kost.

Alles wat over deze hervorming al geweten is wijst op één ding: Het DKO (of nog meer: culturele en artistieke ontwikkeling) is te duur en de overheid wil niet investeren in hoogopgeleide burgers (want 'hoogopgeleid' impliceert ook een zekere culturele kennis!) maar wil boven alles goede eindejaarscijfers presenteren. Is dat dan misschien de echte taak van politieke leiders?