Rekentoets VO desastreus voor kenniseconomie

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Rekentoets VO desastreus voor kenniseconomie.


Gast

#26

2014-10-26 18:32

Goede aktie maar trek het inleidende verhaal wat breder (algemener) en maak het petitie-standpunt en aan wie het gestuurd gaat worden duidelijker. Bijv. "De minister van Onderwijs" (Enz).

Gast

#27

2014-10-27 12:56

Als onze staatsecretaris aangeeft dat we leerlingen niet moeten afrekenen op het vak met het laagste niveau, maar leerlingen moeten stimuleren te exceleren op de vakken waar zij goed in zijn en voor de andere vakken ook het vak op dat niveau halen dat bij hen past, zal hij daarvoor ook de nodige beleidsruimte voor moeten vrij maken. Zolang leerlingen de verschillende vakken niet op een verschillend nieveau op hun diploma kunnen laten bijschrijven, waarbij het vervolgonderwijs vervolgens het diploma op waarde schat, blijven we in kringetjes lopen. Lijkt mij een schone taak voor mevrouw Bussemakers en dhr. Dekker weggelegd. Recht doen aantalenten is ook recht doen aanverschillen.

Gast

#28 Re: Wel wiskunde, geen rekentoets? Onzin

2014-10-27 15:04

#25: Onzin - Wel wiskunde, geen rekentoets? Onzin 

 Kinderen met dyscalculie hebben wel een basis rekenen. En met rekenmachine redden ze zich verder prima. En iedereen die VMBO doet of Havo en dyscalculie heeft kan de rekentoets niet maken en krijgt dus geen diploma. Alleen praktijkonderwijs is haalbaar . Er wordt alleen gekeken naar wat kinderen niet kunnen rekenen dus en dat alle andere vakken voldoende zijn telt niet meer mee?


Gast

#29

2014-10-27 19:49

Het kan niet zo zijn dat mensen met dyscalculie door het niet kunnen halen van een rekentoets gediskwalificeerd worden van bepaalde typen onderwijs. En daarmee belet worden carrière te maken (in beroepen waar je niet of nauwelijks hoeft te rekenen). En er zijn op hoog niveau carrièremogelijkheden genoeg waarin dit mogelijk is. Zoals advocaat. Laat het onderwijs zich er in vredesnaam op richten mensen te stimuleren in waar ze wèl goed in zijn en hen dan ook de handvatten reiken zich daarin volledig te kunnen ontplooiien ipv dit soort barrières op te werpen. Een rekentoets kan vast wel een prima hulpmiddel zijn voor hen die toelating willen tot bijv. een economische opleiding, maar zal overbodig zijn voor mensen met andere plannen. Dus maak het onderwijs opbouwend voor elke leerling ipv afbrekend!

Gast

#30

2014-10-28 08:18

Vanwege een automatiseringsprobleem heb ik wiskunde laten vallen op de MAVO (dat kon destijds nog). Daarna MBO en HBO gedaan. (zonder wiskunde en rekenen). Dat had in deze tijd niet gekund! Geef de jongeren van nu met een klein gebrek een kans! Kijk naar wat ze wel kunnen! Iedereen heeft een talent.
Onzin II

#31 Re: Re: Wel wiskunde, geen rekentoets? Onzin

2014-10-28 11:36

#28: - Re: Wel wiskunde, geen rekentoets? Onzin 

Ik snap u niet: als die basis rekenen er toch wel is, zoals u schrijft, dan kan die toch ook getoetst worden? Er zijn bij de Rekentoets zelfs speciale voorzieningen voor leerlingen met dyscalculie. Kunnen rekenen is overigens absoluut niet hetzelfde als kunnen rekenen met een rekenmachine.

Als voor Nederlands, Engels of Wiskunde minder dan een 5 wordt gescoord dan zakt een leerling voor die schoolsoort. Vanaf 2015/2016 geldt dat ook voor Rekenen. Dit zijn de belangrijkste vakken voor de toekomst en voor een vwo-diploma mag dat toch wel gevraagd worden? Vwo-ers zijn notabene de mensen die op de universiteit verder gaan studeren. Een advocaat die niet kan rekenen? Daar zou ik nooit voor kiezen. 

Ouders zullen in het belang van hun zoon echt iets anders moeten bedenken. Niet alles wat ouders goed voor hun kroost achten is daar ook goed voor.


Gast

#32

2014-10-28 20:26

Natuurlijk onderteken ik deze petitie! Ik heb ook ernstige dyscalculie en zit met zelfde probleem als Clinge.

Gast

#33 Re: Re: Re: Wel wiskunde, geen rekentoets? Onzin

2014-10-29 07:33

#31: Onzin II - Re: Re: Wel wiskunde, geen rekentoets? Onzin 

 Waarom zou een advocaat niet mogen rekenen met een rekenmachine.

De aangepaste rekentoets voor kinderen met dyscalculie is veel te moeilijk hij is vast niet gemaakt door iemand met verstand van dyscalculie.

De basis kan zeker getoets worden maar is niet goed genoeg voor een MBO opleiding laat staan voor een hogere opleiding.

Mijn dochter rekent op 1Fniveau dat is het niveau wat je hebt eind groep 8.

Wiskunde is geen probleem talen gaan prima ze is creatief en haar portfolio is geweldig ze doet dit jaar examen Mavo maar kan een MBO opleiding mediavormgeving wel vergeten.

Niet omdat ze geen talent heeft, niet omdat ze het iq niet heeft voor een MBO opleiding maar omdat haar reken niveau te laag is. Er is ook helemaal geen alternatief voor haar. Als de normen voor een Mavo diploma verhoogt worden of voor een MBO opleiding en ze kan dat door haar rekenkzwakte niet meer dan heeft ze gewoon pech en moet een niveau zakken.

Maar dat kan dus niet, elke MBO opleiding vraag minstens 2Fwat ze dus niet haalt.

Een opleiding als mediavormgeving die prima aansluit op haar Mavo vraagt zelfs 3F reken niveau dat is Havo 5 niveau.Waarom moet iemand die van Mavo komt op Havo 5 niveau kunnen rekenen?

Voor mijn dochter en vele kinderen met haar betekent dit dat we in januari gaan kijken naar MBO opleidingen waarvan ze nu al weet dat ze die op alle vakken goed gaat halen maar door die toets na 4 jaar geen diploma gaat krijgen lekker motiverend.

 


Gast

#34

2014-10-29 11:58

wij hebben te weinig les gehad voor rekenen. Nederlands krijgen wij al de helft van ons leven, engels al 5 jaar en rekenen vanaf nu maar ongeveer 2 jaar dat kan toch niet!
Onzin

#35 maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-10-29 16:29

Nuttig te zien wat al gedaan is voor leerlingen met dyscalculie:

Dossier

Iedereen kan in principe nu de rekentoets halen op zijn of haar niveau. Dat is alleen al nuttig, omdat je anders gauw bedonderd wordt in deze informatiemaatschappij, je zo weerbaarder te maken.

Een advocaat die op de rekenmachine zijn berekeningen doet, die wil ik echt niet. Dan kan ik net zo goed een computer als advocaat nemen.


Gast

#36

2014-10-29 17:48

Ik vind het uitermate belachelijk dat je goed moet kunnen rekenen om kans te maken op een goed diploma. Maar wacht, ik kan heel goed rekenen, ik kan alleen niet goed taal mixen met rekenen en een som vinden in een moeilijke en lange tekst. Iedereen heeft zijn eigen talenten, toen ik de toets maakte dacht ik dat het een late 1 April grap was..Dit moet echt anders, vooral de vragen klopte echt voor geen meter!

Gast

#37

2014-10-29 21:49


de rekentoets kan niet verplicht blijven voor kinderen met dyscalcolie

Gast

#38 Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-10-30 06:55

#35: Onzin - maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

 wat een onzin 80% van de verpleegkundige die nu in de praktijk werken scoren onvoldoende voor de rekentoets . Ga je nu ook niet meer naar het ziekenhuis? 

 

Onzin III

#39 Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-10-30 09:35

#38: - Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Uw cijfers kloppen niet. Bovendien zijn er gelukkig voor verpleegkundigen in opleiding inmiddels aparte rekentoetsen.

Ik ga inderdaad niet naar een ziekenhuis waarvan het personeel niet kan rekenen! Het maakt namelijk wel uit of je 0,15 cl of 15 liter in je aderen krijgt ingespoten ;-)

Onzin IV

#40 Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-10-30 09:39


Gast

#41

2014-10-30 09:49

Ook ik zal door mijn dyscalculie mijn diploma nooit kunnen halen...wat nu?? Raisa

Gast

#42

2014-10-30 10:36

Als moeder van een 18 jarige slimme meid die inderdaad niet verder komt door ernstige dyscalculie dan niveau 3 MBO steun ik deze petitie van harte.

Gast

#43

2014-10-30 11:01

Mijn dochter zou HAVO examen kunnen doen over een paar jaar, maar niet als ze met haar discalculie verklaring toch een rekentoets moet doen!

Gast

#44 Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-10-30 11:45

#39: Onzin III - Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Dyscalculie is geen kwestie van niet kunnen rekenen , kunnen alle mensen met dyslexie volgens u ook niet lezen?

 

En het verschil tussen 0,15 cl of 15 liter ziet iemand met dyscalculie ook wel . U praat erg venederend over mensen met dyscalculie zonder dat u eigenlijk weet wat het precies inhoud om dyscalculie te hebben.Ik heb liever een verpleegkundige die kan luisteren naast me staan en die inlevingsvermogen heeft en geduld en dat ze dan een berekening met een rekenmachine maakt vind ik niet erg . Alsof verpleegkundige de hele dag aan het rekenen zijn.Er komt nog zoveel meer bij kijken.

 

Ik heb mijn dochter geleerd dat het niet erg is om in 1 vak zwakker te zijn en dat ze moet kijken naar de dingen die ze wel kan . Ik heb mijn dochter geleerd dat ze goed is zoals ze is en er met wat extra hulp best kan komen en dat er ook voor haar een toekomst is.

Maar nu zegt de overheid iets anders , die zegt dat je geen toekomst hebt als je zwak bent in rekenen die zegt dat je gestraft moet worden ook al heb je havo niveau op je talen en mavo niveau op alle andere vakken voor jou geen diploma omdat je zwak bent in rekenen.

 

 


Gast

#45

2014-10-30 11:48

Heel goed, deze petitie, niet alleen is het voor het VO desastreus maar ook voor MBO leerlingen.

Gast

#46

2014-10-30 11:50

Ik vraag me af hoe het straks gaat met de kinderen die van een praktijkschool gaan om een MBO niveau 1 opleiding te gaan volgen. Die zullen toch ook heel veel moeite krijgen met de 2 F toets?

Tegen de rekentoets

#47

2014-10-30 19:32

#45: -  

 Daar zijn we het mee eens! Vanmiddag tijdens de opname van het praatprogramma Week-eind http://www.podium.tv/nl/agenda/program/6/weekeind ook het voorbeeld aangehaald van de creatieve dame, die haar MBO-diploma van een media opleiding waarschijnlijk wel kan vergeten omdat ze niet kan rekenen. Vrijdag 31-10 wordt het programma uitgezonden. Hopelijk ontstaat daardoor wat meer begrip voor mensen die niet (goed) kunnen rekenen, zodat niet iedereen het meer 'onzin' vindt. De toets slaat de plank echt mis!

Onzin V

#48 Re: Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen

2014-10-31 19:17

#44: - Re: Re: Re: maatregelen tbv dyscalculie leerlingen 

Ik heb niet de indruk dat ik hiervoor 'vernederend' heb gepraat over mensen met dyscalculie. Ik stel alleen dat je geen vwo-diploma kunt halen als je de rekentoets niet kunt maken (cijfer < 5), wat daar ook de oorzaak van is. Dat lijkt me niet meer dan terecht. Dan maar een niveautje lager en een eenvoudiger rekentoets (2F). Waarom worden leerlingen door hun ouders zo gepusht om hoger te reiken dan ze aankunnen? Voor leerlingen met dyscalculie zijn er bovendien allerlei extra maatregelen genomen om hen toch te laten slagen.

In het verleden was er geen rekentoets, voor niemand niet. Wat dan gebeurt kon je vandaag zien: de Belastingdienst gaat naheffen. Zonder rekenkennis kunt u bedonderd worden waar u bij staat, bent u willoos slachtoffer van producenten. Mét bent u weerbaarder. Kunnen rekenen is geen luxe, waar je zonder kunt. In deze maatschasppij is het een must!

Ik zie dus uit naar de komst van de rekentoets, al zal die qua inhoud, vorm en organisatie nog wel aangepast moeten worden. Pas volgend jaar doet de rekentoets mee in de zak/slaagregeling. En dan nog: je kunt met een 5 gewoon door!


Gast

#49

2014-10-31 23:18

Mijn dochter zit nu in de 3e van de tl plus klas.
Vorig jaar zat ze in de havo/tl klas, ze presteerde op havo niveau en de inzet was havo. Echter ze heeft dyscalculie. Ze heeft 2 jaar lang erg hard gewerkt om haar handicap te beperken tot een 5 op wiskunde m.b.v. bijlessen. Na verschillende gesprekken en tot vervelends toe aan moeten horen dat ze een echte havo leerling is durfde de school het niet aan, want de wiskunde/natuurkunde en scheikunde op havo niveau...? En als wiskunde verplicht wordt? Ze moest dus naar een andere school en doet nu tl.
Dit kind zal nooit een vak kiezen waarbij je erg veel moet rekenen.
Er zijn ook bij ons heel wat tranen gevallen en mijn dochter zag het als een vernedering en falen.
Zij wilde niet meer naar school, dag motivatie!
En hoe erg is het om als puber te zien dat al je vriendinnen naar de havo gaan met minder hoge cijfers dan jij. Ik heb mijn dochter geleerd dat ze moet focussen op haar talenten en die heeft ze genoeg. Volgend jaar moet ze examen doen, ik ben bang dat ze door de rekentoets weinig kansen heeft. Veel mensen begrijpen niet echt wat dyscalculie is. Je vraagt een invalide ook niet om uit de rolstoel te stappen en een stuk te lopen. Dit betekent niet dat iemand niet intelligent is.
Ik hoop dat deze petitie daar iets aan kan veranderen.
Ps. Ik snap het invoeren van die hele toets niet. Is het niet de omgekeerde wereld? moet je niet eerst op het basisonderwijs gaan kijken hoe het met het rekenonderwijs gesteld is en vanuit daar de verbeteringen doorvoeren naar boven?


Gast

#50 Re: : VWO-Clinge

2014-10-31 23:50

#22: John - : VWO-Clinge 

 Wat een denigrerende reactie zeg!

Dit zijn precies de reacties waar kinderen met dyscalculie tegen aanlopen. En dat doet de eigenwaarde van een kind geen goed. Ik begrijp dat niet iedereen echt op de hoogte is van de betekenis en inhoud van deze handicap, maar wellicht is het slim om je daarvan op de hoogte te stellen voordat je reageert.

Als leerkracht weet ik dat het goed werkt om juist hoge verwachtingen te hebben d.w.z. dat een leerling die goed presteert op bv. de talen juist uitgedaagt moet worden. Dit helpt ze om zichzelf verder te bekwamen en naar een hoger plan te tillen. Als een leerling door dyscalculie van havo/vwo op tl of kb terechtkomt betekent dit dat je onder je niveau werkt en het is bewezen dat je dan juist slechter gaat presteren i.p.v. beter.