Wij steunen het Dierenasiel Gent

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie Wij steunen het Dierenasiel Gent.

Anke Dewilde
De auteur van deze petitie

#1 Mijn ervaringen met Dierenasiel Gent

2015-12-29 22:03

Graag zou ik mijn ervaringen met het Dierenasiel Gent met jullie delen:
Als buurtbewoner ga ik regelmatig wandelen met een hond uit het asiel. Ja, die lieverds hebben daar wat weinig plaats en daarom draven er iedere dag vrijwilligers op om vrijwillige wandelaars te registeren en de honden van en naar hun kooi te brengen. Iéder dier mag wandelen, niet enkel de schattigste dieren met een hoge aaibaarheidsfactor, maar ook de minder mooie dieren, als een mega-schattig dier al gewandeld heeft, krijgt een ander dier voorrang, ook de wildebras, de bangerik, het lelijke jonge eendje,.... Na de wandeling wordt steevast gevraagd hoe het was, hoe het dier reageerde, hoe het was in de omgang met andere mensen,… Dat wordt dan netjes genoteerd, zodat men weet of men de hond kan meegeven aan mensen met kinderen, wat het karakter is in de “vrije wereld” en zo verder. Zo kunnen ook potentiële adoptie-ouders geïnformeerd worden over het karakter van hun adoptiekandidaat.
Op een dag vroeg men me of ik geen zin had om een zwangere kat te verzorgen thuis. Neen, dieren worden niet zomaar afgemaakt, zelfs niet als dat betekent dat het in leven houden van die éne poes binnenkort leidt tot 5 poezen die allemaal zorgen, dokterskosten en een zoektocht naar adoptieouders met zich meebrengen. Nadat ik uitgebreid info kreeg over hoe ik de poes en haar jongen moest verzorgen én nadat ik via een contract beloofd had er héél goed voor te zorgen, namen we de mama mee naar huis. Ze beviel bij ons van vier kleintjes. Elke dag moesten we het gewicht noteren, van zodra er iets niét normaal leek (evolutie gewicht, vacht, stoelgang…) mochten we het asiel bellen (zelfs buiten de werkuren), bij de minste twijfel mochten we naar de dierenarts (wat terugbetaald werd door het asiel), om de paar weken moesten we even langs het asiel voor de ontworming en/of vaccinatie,... De poezen mochten 12 weken bij ons blijven, want het asiel wilde hen niét vroeger plaatsen, poesjes hebben zo lang mogelijk nood aan moederliefde en die wilde men hen niet ontnemen. Zelfs al hebben kandidaat-adoptie-ouders liever een poesje van 8 weken, het belang van de poezen gaat voor alles bij het Dierenasiel Gent.
Steevast zijn ze in het Dierenasiel Gent op zoek naar pleeggezinnen, voor zwangere poezen, voor te vroeg verlaten kittens, voor zieke poezen, voor verwilderde katten,… Omdat ze weten dat liefde en rust het beste medicijn is. Omdat ze weten dat ge(her)socialiseerde katten gemakkelijker geadopteerd worden.
En weet je, als ze écht geen pleeggezin vinden, dan neemt de verantwoordelijke van het asiel ze zélf mee naar huis, privé, vrijwillig, op eigen kosten. Regelmatig zitten daar meer dan 25 poezen. Ze offert er haar weekends en avonden voor op, te-vroeg-geboren kittens voedt ze ’s nachts met de papfles, om te twee uur, vrijwillig, omdat iéder die recht heeft op een leven. En regelmatig zie ik haar hart bloeden en haar tranen stromen als ze er eentje ondanks alle inspanningen niet heeft kunnen redden.
Weet je, mijn hart bloedt als ik lees wat mensen die het Dierenasiel niet kennen schrijven. Tranen springen in mijn ogen als ik bedenk hoe ontzettend oneerlijk het is dat iemand er in slaagt dingen zodanig te manipuleren dat iedereen het gelooft.
Dit verdient het Dierenasiel Gent écht niet. Dit verdienen die dieren écht niet!
Echt waar, als ik ooit een dier naar een asiel zou moeten brengen, dan doe ik het zonder een seconde te aarzelen naar het Dierenasiel Gent.

Aan dierenmishandeling moet iets gedaan worden, zonder meer. Maar wat ik zie, door de ogen van mijn ervaringen als buurtbewoner die regelmatig in het asiel passeert, is iets anders.
Het asiel is héél open, je kan als bezoeker 6 dagen op 7 in alle ruimtes komen en ziet dus ook permanent de medewerkers en vrijwilligers aan het werk.
Dit is wat ik zie:
Er is een “ziekenboeg” voor poezen, waar de vreselijk zieke poezen binnengebracht worden en (in tegenstelling tot in vele andere asielen waar de dieren afgemaakt worden om geld te sparen) medicatie krijgen en waar mogelijk geplaatst worden in pleeggezinnen om het genezingsproces te versnellen. In het filmpje worden zieke katten getoond, maar die worden zelden ziek in het asiel (want de hygiëne is er héél, héél strikt, poezen mogen niet geaaid worden en als je overweegt een dier te adopteren en dat toch éérst wil aaien, dan moet je je handen ontsmetten), ze worden ziek binnengebracht (en daar geholpen).
De honden krijgen een halsband aan om te gaan wandelen. In het filmpje suggereert men dat een man een hond slaat, maar dat beeld is gefilmd van op zijn rug en ik interpreteer de beelden vanuit wat ik wekelijks zie: een man doet een onstuimige, blije hond een halsband om zodat hij kan gaan wandelen. Ook het andere beeld zie ik vaak: om een halsband aan te doen, moet de medewerker in het hok binnen. In de hondenschool wordt aangeleerd dat je een (overenthousiaste) springende hond van je af kan duwen door je knie te heffen (anders riskeer je om in de handen gebeten te worden). Als je goed kijkt, zie je dan ook dat die man helemaal niet schopt maar de hond met de knie van zich wegduwt.
Heb je in het filmpje ook die scène gezien dat de man die de zwarte, stervende kitten op het deksel legt van een kooi met daarin twee (levende, wilde) katten dat kitten nog eventjes kietelt in het nekje alvorens het verhoogde deksel dicht te doen? Ik kreeg er tranen van in mijn ogen…
Tot slot herken ik op de beelden ook de riool-afvoer van het asiel. Men suggereert dat alle hokken vuil zijn (maar als de honden gefilmd worden, dan zie je dat alle hokken kraaknet zijn..) en plaatst daar een beeld bij van de riool die buiten loopt, tussen de hokken. Je ziet dat er een deur van een hok open staat, dat gebeurt tijdens het poetsen… En tijdens het poetsen gaat alle stoelgang naar die buitenriool, maar die buitenriool wordt in het filmpje gepresenteerd als “vloer van een hok”.
Dit zijn de dingen die ik als buitenstaander zie én kan verklaren.
Maar natuurlijk kunnen de mensen van het asiel u nog véél meer en concretere informatie geven, dat kan via hun facebook-pagina zag ik!


Gast

#2

2015-12-30 08:35

Ik ben persoonlijk al enkele keren op bezoek geweest en nog nooit iets gemerkt van dieren mishandeling enz. Ook heb ik vorig jaar mijn poes daar geadopteerd en ook daar geen enkele klachten over. Het poesje is nog altijd in uitstekende gezondheid.

Gast

#3

2015-12-30 08:47

We hebben een superlieve en gezonde poes via het Dierenasiel sinds deze zomer!

Gast

#4

2015-12-30 08:49

omdat ik wee dat dierenasiel gent heel erg zijn best doet. En ik vind ook dat social media te ver gaan met het veroordelen van iedereen...het is TE gemakkelijk om op deze manier mensen door het slijk te halen en organisaties die het goed doen neer te halen.

Gast

#5

2015-12-30 08:51

Omdat ik enkel positieve ervaringen met het asiel heb mogen ervaren en niks geloof van de beschuldigingen.

Gast

#6

2015-12-30 09:00

De mensen doen daar heel hard hun best en moeten roeien met de riemen die ze hebben!

Gast

#7

2015-12-30 09:10

Omdat ik werking van dierenasiel ken.. Top wat ze allemaal doen..

Gast

#8

2015-12-30 09:34

Na er zelf als vrijwilliger gewerkt te hebben weet ik dat de beelden in het filmpje uit de context getrokken zijn.

Gast

#9 Re: Mijn ervaringen met Dierenasiel Gent

2015-12-30 09:37

#1: Anke Dewilde - Mijn ervaringen met Dierenasiel Gent 

Prachtige reactie die een goed en realistisch beeld geeft van hoe het er echt aan toe gaat!

Zo jammer dat er zoveel mensen zijn die zonder meer alle aantijgingen geloven en het filmpje en de uitleg erbij geloven. Gelukkig zijn er ook veel nonbelievers!

Aan de mensen van het asiel : veel moed gewenst! Jullie kunnen 's avonds tenminste nog in de spiegel kijken, dat kan die "dame" van de poezenboot, die de heisa gestart is, echt niet. 


Gast

#10

2015-12-30 10:18

Ik steun het dierenasiel van Gent. DANKU voor de inzet, liefde en toewijding!

Gast

#11

2015-12-30 10:29

Dierenasiel Gent is onze steun absoluut waard, wij geloven in hun en laten ons niet misleiden door gemanipuleerde filmopnames en grove leugens. Als je echt wilt weten hoe daar gewerkt wordt en welke goede zorgen de dieren krijgen ga zelf kijken en praat met de mensen die er dagelijks klaarstaan voor de dieren.

Gast

#12

2015-12-30 10:45

Vaak breng ik een bezoek aan het dierenasiel te Gent. Duidelijk is mij dat de dieren daar zo goed mogelijk verzorgd worden. Helaas is het onmogelijk om elk dier een plaats te geven en moet er bijgevolg ruimte vrijgemaakt worden. Dieren die niet meer gered kunnen worden, omdat ze te ziek zijn of ernstig gekwetst, komt helaas een ander lot tegemoet. Desondanks de commotie, weet iedereen dat dit pijnloos gebeurt en dat er bijgevolg geen reden is tot paniek, noch woede.
Elke dag opnieuw zijn een hoop mensen in de weer om de beesten te voederen, te verzorgen. Hun mooiste initiatief is dat waar je met de honden kan gaan wandelen. Wat een luxe voor die beesten dat ze hun poten in wat gras kunnen zetten en kunnen genieten van menselijk gezelschap. Op die manier maakt het eventueel toekomstige baasje ook kennis met zijn nieuwe vlooienbol.
Helaas heeft met geprofiteerd van de openheid van het asiel, iedereen kan er binnen en buiten stappen.

Gast

#13

2015-12-30 10:56

In februari 2015 begon ik als vrijwilliger te werken bij het Gentse dierenasiel. Het begon bij één dag in de week, maar al gauw werd dat meer, en intenser, en met meer plezier. En ik ben niet alleen: er werken nog tientallen andere vrijwilligers, die zich dag en (soms letterlijk) nacht inzetten voor de Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming VZW.

De afgelopen weken is er een lastercampagne van start gegaan, met dank aan de Gentse Poezenboot. Dat de gruwelsituaties die in hun filmpje als dagelijkse gang van zaken afgeschilderd worden niet stroken met de waarheid is vanzelfsprekend. Iedereen die er zin in heeft is welkom in het dierenasiel en kan een rondleiding krijgen: wij hebben niets te verbergen. De beelden zijn gemanipuleerd, in scène gezet, en uit hun context getrokken. Ik raad iedereen dan ook aan om kritisch om te springen met het beeldmateriaal.

Ik ben een belachelijke grote dierenvriend, en heb al bij verschillende mensen uit mijn omgeving de oren van de kop gezaagd over het asiel, en hoe graag ik daar werk. Moest ik daar dierenmishandeling hebben waargenomen, was ik vertrokken en nooit meer teruggekeerd.

 


Gast

#14

2015-12-30 11:00

Ik neem alle heisa rond het asiel met een groot korreltje zout. Sommige beelden zijn makkelijk manipuleerbaar en anders interpreteerdbaar als je niet de contaxt kent. Jammer voor het asiel, die zo mooi werk doet, dat het op die manier publiciteit krijgt. Ze doen zo'n goed werk.. soms moeten mensen leren verder te kijken dan hun neus lang is, voor er oordelen worden gemaakt.

Keep up the good work.

Gast

#15

2015-12-30 11:18

Wat er ook gebeurd met zieke dieren weet ik niet maar ik denk wel dat er voor de andere dieren zo goed als kan voor gezorgd wordt.

Gast

#16

2015-12-30 11:33

Ik heb meegetekend omdat ik een kennis heb die in het dierenasiel vrijwillig heeft gewerkt en die persoon zelf zo was aangedaan van de slechte commentaar en zelf vind ik chapeau wat jullie allemaal doen voor deze dieren. Wie zou het anders doen? Doe zo verder en ik hoop dat jullie het asiel mogen maken aan de watersportbaan.
Grtz

Gast

#17

2015-12-30 11:42

Ik heb in het verleden al honden van jullie geadopteerd en was heel tevreden over de verzorging . Als ik mijn zonen kan overtuigen wordt de volgende hond ook eentje van bij jullie
Veel succes!
Inneke
Gast

#18

2015-12-30 11:50

Onaanvaardbaar dat deze mensen het asiel zo proberen zwart te maken. De mensen zetten zich voor honderd procent in om achtergelaten of verwaarloosde dieren op te vangen en te verzorgen. Zonder deze mensen worden deze dieren aan hun lot over gelaten. Is dat dan beter. Respect voor iedereen die deze dieren willen helpen. Jullie hebben een groot hart ;)

 


Gast

#19

2015-12-30 11:57

Met beperkte middelen toch proberen om de dieren zo goed mogelijk te verzorgen, zoals elk asiel denkt, Ze zouden niet nodig hoeven zijn als iedereen hun huisdier als lid van het gezin zien.

Gast

#20

2015-12-30 11:59

Het dierenasiel Gent doet echt zijn best voor de opvang van dieren zowel ziek als niet ziek

Gast

#21

2015-12-30 12:16

Nooit iets anders gezien zoals het moet

Gast

#22

2015-12-30 12:20

Voor de zoveelste keer vind mevrouw Schuddinck het nodig om rel te schoppen. Deze keer was het de beurt aan het asiel van Gent. Ze zou beter voor haar eigen deur vegen.

Gast

#23

2015-12-30 12:42

... omdat wij onze hond geadopteerd hebben in het Gentse dierenasiel en er nergens iets op aan te merken was. We sprongen daarna af en toe binnen, om beetje te steunen en ook dan: niets negatiefs. "Men moet roeien met de riemen die men heeft" en het blijft een verouderd gebouw etc, maar desondanks: onze steun hebben jullie.

Gast

#24

2015-12-30 12:47

Ikzelf ken reeds verschillende jaren het asiel door in het begin als vrijwilliger te gaan wandelen met de honden en later door er zelf één te adopteren die al mijn aandacht nodig had.
Nu mijn lieve schat er ondertussen reeds meer dan 1 jaar niet meer is ben ik enkele maanden geleden terug beginnen wandelen met de honden (groot en klein, schattig en minder schattig).
Ik heb geen enkele negatieve ervaring met de werking van het asiel, laat staan met de vrijwilligers die zich dag in dag uit ten volle geven voor al deze dieren, zowel de verzorgers van de honden als de verzorgers van de poezen en dit komt recht uit hun hart.
Ik kan alleen maar volledig achter wat ik lees in de petitie staan.
Het Dierenasiel Gent is een oud gebouw en de hokken zijn niet optimaal, maar aan elk dier wordt er evenveel aandacht en toewijding besteed.


Gast

#25

2015-12-30 13:16

Omdat ik zelf in het Asiel ben geweest, en met eigen ogen heb gezien dat er geen wantoestanden waren. Groetjes Frederik Sopaheluwakan (kattengroep facebookbeheerder)