geen AZC in Geldermalsen

Neem contact op met de schrijver van de petitie

Dit discussie-onderwerp is automatisch gecreëerd voor petitie geen AZC in Geldermalsen.


Gast

#1076

2015-12-19 15:27

Angst voor vluchtelingen blijkt onterecht

COLUMN - In plaats van goed management heeft de hele politiek inzake de vluchtelingen alleen maar paniek gezaaid. Onterecht, blijkt achteraf. Ondertussen maakt ze met vluchtelingen dezelfde fouten als met de gastarbeiders, maar dan tien keer zo erg. 

Geldermalsen afgelopen woensdag, gisteren een racistische aanslag op een Somalisch gezin, waarbij naast met vuurwerkbommen ook met posters van Wilders werd gestrooid, vandaag een bezetting van een moskee: de bruine horde roert zich heftig de afgelopen dagen in Nederland. Opgestookt door Wilders, zeggen velen. Zeker, maar natuurlijk net zo goed door andere politici, zoals Zijlstra, Buma en Dijsselbloem, die met droge ogen beweerden dat de vluchtelingen (en niet hun eigen beleid) een bedreiging vormen voor de verzorgingsstaat.

Voor wie dat laatste fabeltje nog gelooft het volgende rekenvoorbeeld: ook als de huidige instroom van 50.000 asielzoekers per jaar aan zou houden, een aantal dat ten eerste zwaar vertekend is en ten tweede nooit zo lang aan zal houden, én al deze mensen zouden in een uitkering terecht komen, wat ook al niet zo is, dan nog zou het meer dan een eeuw duren voordat het aantal mensen die een uitkering ontvangen zouden zijn verdubbeld.

Op voorwaarde dat de werkloosheid een eeuw lang even hoog blijft en we ook even stoppen met vergrijzen dan. 

Ondertussen wrijft de rest van Nederland zijn ogen in verbazing uit. Het blijkt nu uit onderzoek van I&O Research dat twee derde van de Nederlanders vooraf al geen probleem heeft met een asielzoekerscentrum in de eigen gemeente. Dat is ondanks dat de helft van de Nederlanders wel veel overlast van zo’n centrum verwacht. Een angst die vervolgens niet uit blijkt te komen: slechts 15 procent ervaart daadwerkelijk overlast. De groep mensen die het uiteindelijk juist leuk blijkt te vinden als zo’n centrum er eenmaal is, is bijna twee keer zo groot als de klagers. Het zijn ook twee keer meer mensen die het voordeel er uiteindelijk wel in zien, dan die dit van tevoren verwacht hadden (25% om 12,5%).

Dus: als u nu bang bent voor de komende asielzoekers, dan is er meer dan twee derde kans dat u een maand nadat het centrum naast uw deur gezet wordt, zélf zegt dat uw angst ongegrond was. Er is zelfs een goede kans dat u er bij nader inziet juist het voordeel van inziet. Als dat centrum in uw buurt er al komt dan: bij de meeste Nederlanders gebeurt dat natuurlijk uiteindelijk niet.

Maar… de grote bek krijgt de meeste aandacht. Al het schreeuwvolk dat zegt dat de politiek niet naar de mensen luistert: het luistert alleen maar naar zichzelf. Ze is gelukkig niet in de meerderheid. Ze maakt alleen maar heel veel kabaal, en is nu tot geweld overgegaan.

Uiteindelijk blijkt dat het redelijker is om bang te zijn van dit soort medelanders dan degenen die hier nieuw aankomen: QED. Taak voor politie en justitie lijkt mij. Maar daarmee zijn we er niet. De politiek heeft ook wat goed te maken. Van Wilders verwacht ik niets. Maar van Zijlstra, Buma en Dijsselbloem zouden, zeker na de incidenten van de laatste weken en dagen, eigenlijk excuses verwacht* moeten worden. Sorry mensen, we hebben bewust paniek gezaaid. We hebben u voorgelogen.

En daarbij zouden ze moeten toegeven: het huidige beleid van ‘sobere opvang’ in grote kampementen, dat werkt niet. Niet alleen kweekt het mensen die langer afhankelijk zijn van steun, het wekt ook angst en woede op bij de bevolking, zeker als het gepaard gaat met loze bangmakerij.

50.000 mensen per jaar opvangen omdat je ze uiteindelijk maar moeilijk kan verzuipen in de middellandse zee:  het kan. Maar niet door voor een dubbeltje op de eerste rij proberen te zitten. Want goedkoop is duurkoop. Kazernes met veldbedden en het verbod te werken, afgelegen kampementen, dat past niet in het Nederland van de eenentwintigste eeuw. Als je dat toch herintroduceert in onze samenleving, dan is dat schreeuwen om moeilijkheden.

En die moeilijkheden komen niet door links beleid. Het is juist het rechtse machteloze antwoord op de asielzoekersinstroom die de tegenstellingen vergroot. Met de gastarbeiders hebben we het niet goed gedaan. Daar is iedereen het erover eens. Juist doordat we ervan uitgingen dat zij hier maar tijdelijk bleven, juist doordat we ons niet sterk maakten voor hun rechten en voorzieningen, hebben we hier een moeizaam geïntegreerde groep gekweekt die over het algemeen nog steeds aan de onderkant van de arbeidsmarkt bungelt. Een onderklasse met een etnisch tintje, met alle problemen van dien. We zijn met de vluchtelingen precies dezelfde fout aan het maken, maar dan erger.

Het alternatief? Kleinschalige opvang, gelijke spreiding over alle gemeenten, het recht om te werken voor en tijdens de procedure, en budget om meteen Nederlands te leren, ongeacht de vraag of iemand terug wil of moet **. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat. Laat rationeel denkend Nederland dat nu eens net zo hard gaan eisen als dat schreeuwvolk dat nu internationaal ons land te kakken zet, als waren we een stelletje paniekerige slappelingen dat overstuur raakt van een handvol mensen in nood. Nederland kan zoveel beter dan dat.

* Deze verwachting is natuurlijk met enige cynische ondertoon uitgesproken, en uiteindelijk volkomen loos omdat onlangs PvdA en VVD zelfs een motie om aantallen asielzoekers meer transparant weer te geven hebben afgewezen: de waarheid mag niet boven tafel komen.

** De enige partijen die momenteel moties indienen voor delen van dit pakket zijn GroenLinks, SP, D66 en CU. 


Gast

#1077

2015-12-19 19:32

PVV-terreur

 

De NOS kwam vandaag met het heugelijk nieuws dat maar liefst 71% van de Nederlandse bevolking in principe positief staat tegenover een asielzoekerscentrum in de eigen gemeente. Dat was me een hele opluchting, mensen! Want dat betekent dat de ‘daar moet een piemel in’ blèrende en met vuurwerkbommen en bakstenen gooiende neanderthalers die de laatste tijd constant in het nieuws zijn toch niet ‘het Nederlandse volk’ zijn, zoals Geert Wilders altijd beweert, maar slechts een kleine minderheid daarvan. Ik zal je vertellen: ik was het vertrouwen in de bevolking van ons land al bijna helemaal kwijt. Sterker nog: ik had zowat een angststoornis ontwikkeld voor blanke mannen, zeker voor blanke mannen die plat praten, weinig of geen haar hebben en/of petjes of hoodies dragen en al helemaal voor blanke mannen die op straat De Telegraaf met zich meedragen. Maar toen ik dit nieuws las, voelde ik me zowaar weer een beetje trots op Nederl– ach, vergeet dat laatste maar.

Natuurlijk, ik kan rekenen. Dus ik had het kunnen weten, want 38 virtuele zetels is natuurlijk nog lang geen meerderheid en is bovendien virtueel, wat betekent dat het God-/Allahzijdank geen echte zetels zijn. Maar dat weten de PVV’ers natuurlijk niet en met die schijnbare tsunami aan PVV-aanhang, het feit dat die vrijwel onafgebroken in het nieuws is en de dagelijkse oproep tot verzet van haatpruik Geert Wilders zou je als argeloze vredelievende burger toch bijna gaan denken dat deze groep inderdaad een grote meerderheid vertegenwoordigt, en dan hou je je als andersdenkende veiligheidshalve maar een beetje op de vlakte, zeker als je leest wat die PVV-terroristen met je van plan zijn als ze eenmaal aan de macht zijn.

Want hoe De Telegraaf me ook probeerde wijs te maken dat die vluchtelingen de terroristen zijn en dat de PVV’ers die al vuurwerkbommen, stenen en dranghekken gooiend en dreigend met dood en verkrachting proberen te verhinderen dat die tsunami waarover Geert het heeft er komt, eigenlijk de good guys zijn; ik heb er nooit wat van geloofd, durf ik nu wel te zeggen. Ook toen de ons door Ronald Plasterk van de niet te vertrouwen (s)linkSSe PvdA geschonken omroep PowNed me probeerde wijs te maken dat vluchtelingen ballen van enorme omvang met zich meetorsen en hier middels een levensgevaarlijke oversteek per gammele boot naartoe zijn gekomen alleen voor seks met onze dochters en vrouwen, ben ik er niet ingetrapt. Want als je op tv ziet hoeveel bommen er op Syrië worden gegooid en als je die nare filmpjes van IS ziet en de gigantische ravage in de steden daar, kun je wel op je vingers nagaan dat die mensen niet voor de seks weggaan, maar omdat ze doodsbang zijn. Je moet wel een ongelooflijk hersenloze zombie zijn om iets anders te geloven. En je moet wel een ongelooflijke zieke maniak zijn om mensen iets anders te willen doen geloven.

Ik heb hier in mijn woonplaats met eigen ogen echte asielzoekers uit Syrië gezien, compleet met hoofddoekjes en baarden, en dat leken me heel normale, rustige mensen, heel anders dan die primitieve horde woestelingen die je laatst in Geldermalsen bezig zag met het verbouwen van een gemeentehuis en het molesteren van agenten.

Maar gelukkig, slechts 21% van de bevolking, éénvijfde dus, is hoe dan ook tegen een AZC in hun woonplaats en die 21% zijn natuurlijk niet allemaal PVV-terroristen zoals de piemeldreigers in Steenbergen, de aanslagplegers in Pannerden, Anna Pauwlona en Woerden, en het doodsdreigende reltuig in Geldermalsen.
Misschien moeten wij als grote vredelievende en hulpvaardige meerderheid maar eens wat meer kabaal maken tegen dat kleine groepje terroristische haatpiepers. We kunnen ze makkelijk aan.

 

 

ANTI AZC

#1078

2015-12-19 19:53

Dit linkse gelul van jullie neem er allemaal  10 in huis als het kan mannen dan worden jullie vrouwen ook is een keer lekker verwend


Gast

#1079 Re:

2015-12-19 21:19

#1078: ANTI AZC -  

 Domme praat van een zeer dom mens.


Gast

#1080

2015-12-19 21:27

En hopeloos slecht Nederlands.

Wanneer krijgen jullie eigenlijk je starterspakket Nederlandse inburgering?

Weet je wat grappig is? Tegen de tijd dat de asielzoekers hun status krijgen spreken die beter Nederlands dan die boerenhufters die niet verder komen dan hun vuisten te laten spreken.


Gast

#1081

2015-12-19 21:38

Stille meerderheid: asielzoekers zijn welkom


Gast

#1082

2015-12-19 21:39

 

 

MEERDERHEID

 

 

AZCNEE

#1083 Re:

2015-12-20 13:35

#1081: -  

 Yep...maar niet in Geldermalsen!

AZCNEE

#1084 Re:

2015-12-20 13:36

#1082: -  

 En het grappige is dat al die pro kneusjes een en hetzelfde zijn


Gast

#1085 Re: Re:

2015-12-20 15:06

#1083: AZCNEE - Re:  

 Daar kom je nog wel achter.


Gast

#1086

2015-12-21 14:24

De onterechte angst voor de vluchteling

Kees Alders: In plaats van goed management heeft de Nederlandse politiek alleen maar paniek gezaaid. Ondertussen maakt ze met vluchtelingen dezelfde fouten als met de gastarbeiders, maar dan tien keer zo erg

Afgelopen week waren de rellen in Geldermalsen, een paar dagen terug was er een racistische aanslag op een Somalisch gezin, waarbij naast met vuurwerkbommen ook met posters van Wilders werd gestrooid, en onlangs nog een bezetting van een moskee: de bruine horde roert zich heftig de afgelopen tijd in Nederland. Opgestookt door Wilders, zeggen velen. Dat klopt zeker, maar natuurlijk net zo goed opgestookt door andere politici, zoals Zijlstra, Buma en Dijsselbloem, die met droge ogen beweerden dat de vluchtelingen (en niet hun eigen beleid) een bedreiging vormen voor de verzorgingsstaat.

Voor wie dat laatste fabeltje nog gelooft het volgende rekenvoorbeeld: ook als de huidige instroom van 50.000 asielzoekers per jaar aan zou houden, een aantal dat ten eerste zwaar vertekend is en ten tweede nooit zo lang aan zal houden, én al deze mensen zouden in een uitkering terecht komen, wat ook al niet zo is, dan nog zou het meer dan een eeuw duren voordat het aantal mensen dat een uitkering ontvangt zou zijn verdubbeld. Op voorwaarde dat de werkloosheid een eeuw lang even hoog blijft en we ook even stoppen met vergrijzen dan.  

Verbazing
Ondertussen wrijft de rest van Nederland zijn ogen in verbazing uit. Het blijkt nu uit onderzoek van I&O Research dat twee derde van de Nederlanders vooraf al geen probleem heeft met een asielzoekerscentrum in de eigen gemeente. Dat is ondanks dat de helft van de Nederlanders wel veel overlast van zo'n centrum verwacht. Een angst die vervolgens niet uit blijkt te komen: slechts 15 procent ervaart daadwerkelijk overlast. De groep mensen die het uiteindelijk juist leuk blijkt te vinden als zo'n centrum er eenmaal is, is bijna twee keer zo groot als de groep van de klagers. Het zijn ook twee keer meer mensen die het voordeel er uiteindelijk wel in zien, dan die dit van tevoren verwacht hadden (25% om 12,5%).

Dus: als u nu bang bent voor de komende asielzoekers, dan is er meer dan twee derde kans dat u een maand nadat het centrum naast uw deur gezet wordt, zélf zegt dat uw angst ongegrond was. Er is zelfs een goede kans dat u er bij nader inzien juist het voordeel van inziet. Als dat centrum in uw buurt er al komt dan: bij de meeste Nederlanders gebeurt dat natuurlijk uiteindelijk niet. 

Maar... de grote bek krijgt de meeste aandacht. Al het schreeuwvolk dat zegt dat de politiek niet naar de mensen luistert: het luistert alleen maar naar zichzelf. Ze is gelukkig niet in de meerderheid. Ze maakt alleen maar heel veel kabaal, en is nu tot geweld overgegaan. Uiteindelijk blijkt dat het redelijker is om bang te zijn voor dit soort medelanders dan voor degenen die hier nieuw aankomen: QED. Taak voor politie en justitie lijkt mij. 

Excuses
Maar daarmee zijn we er niet. De politiek heeft ook wat goed te maken. Van Wilders verwacht ik niets. Maar Zijlstra, Buma en Dijsselbloem zouden, zeker na de incidenten van de laatste weken en dagen, hun excuses moeten maken. Sorry mensen, we hebben bewust paniek gezaaid. We hebben u voorgelogen. En daarbij zouden ze moeten toegeven: het huidige beleid van 'sobere opvang' in grote kampementen, dat werkt niet. Niet alleen kweekt het mensen die langer afhankelijk zijn van steun, het wekt ook angst en woede op bij de bevolking, zeker als het gepaard gaat met loze bangmakerij. 

50.000 mensen per jaar opvangen omdat je ze uiteindelijk maar moeilijk kan verzuipen in de middellandse zee: het kan. Maar niet door voor een dubbeltje op de eerste rij proberen te zitten. Want goedkoop is duurkoop. Kazernes met veldbedden en het verbod te werken, afgelegen kampementen, dat past niet in het Nederland van de eenentwintigste eeuw. Als je dat toch herintroduceert in onze samenleving, dan is dat schreeuwen om moeilijkheden. Op ultrakorte, maar ook op lange termijn.

En die moeilijkheden komen niet door links beleid. Het is juist het rechtse machteloze antwoord op de asielzoekersinstroom die de tegenstellingen vergroot. Met de gastarbeiders hebben we het niet goed gedaan. Daar is iedereen het erover eens. Juist doordat we ervan uitgingen dat zij hier maar tijdelijk bleven, juist doordat we ons niet sterk maakten voor hun rechten en voorzieningen, hebben we hier een moeizaam geïntegreerde groep gekweekt die over het algemeen nog steeds aan de onderkant van de arbeidsmarkt bungelt. Een onderklasse met een etnisch tintje, met alle problemen van dien. We zijn met de vluchtelingen precies dezelfde fout aan het maken, maar dan erger.

Alternatief
Het alternatief? Kleinschalige opvang, gelijke spreiding over alle gemeenten, maar dan wel meer regie voor de gemeenten zelf, het recht om te werken voor en tijdens de procedure, en budget om meteen Nederlands te leren, ongeacht de vraag of iemand terug wil of moet**. Het kost wat, maar dan krijg je ook wat. Uiteindelijk zijn we beter, en zelfs goedkoper uit. Laat rationeel denkend Nederland dit humaan en rendabel beleid nu eens net zo hard gaan eisen als dat schreeuwvolk, dat nu internationaal ons land te kakken zet, als waren we een stelletje paniekerige slappelingen dat overstuur raakt van een handvol mensen in nood. Nederland kan zoveel beter dan dat.

* Deze verwachting is natuurlijk met enige cynische ondertoon uitgesproken, en uiteindelijk volkomen loos omdat onlangs PvdA en VVD zelfs een motie om aantallen asielzoekers meer transparant weer te geven hebben afgewezen: de waarheid mag niet boven tafel komen.

** De enige partijen die momenteel moties indienen voor delen van dit pakket zijn GroenLinks, SP, D66 en CU. De rest loopt alleen maar te leuteren over opvang in de regio, alsof dat een oplossing is voor vluchtelingen die hier al lang zijn. 

 


Gast

#1087

2015-12-21 17:33

Fascisme op straat in Geldermalsen (2) Over verantwoordelijkheid en de rol van Wilders

 

maandag 21 december 2015

Het wordt alweer verontrustend rustig rondom de straatgevechten in Geldermalsen. Reden temeer om er juist verder over door te gaan. De fascistische dreiging die van de gebeurtenissen daar uitging, gaat niet weg door haar dood te zwijgen, te ontkennen of te bagatelliseren. Luid en duidelijk waarschuwen tegen het gevaar dat daar en elders de kop op heeft gestoken is wel het minste dat we kunnen doen. Deel twee van een serie.

Wat gebeurde er immers? Gemeente Geldermalsen wilde een groot asielzoekerscentrum (AZC) neerzetten. Tegenstanders hingen binnen de kortste keren de plaats vol met spandoeken ‘Nee tegen AZC’ en dergelijke. Op de avond van een gemeenteraadsvergadering hielden die tegenstanders een demonstratie waaraan zeker 800 maar mogelijk 2000 mensen deelnamen. Groepen deelnemers drongen op naar het gemeentehuis, braken door de afzettingen heen, gooiden met stenen, met vuurwerk, met een fiets. Deze knokploegen, want dat waren het, trachtten het gemeentehuis te bestormen, een gemeentehuis waarvan ruiten het moesten ontgelden. De vergadering werd onderbroken en voor die dag verder afgeblazen.

Dit was geen schreeuw van de onschuldige onbegrepen burger. Dit was geen pleidooi van buitengesloten mensen om gehoord te worden dat ‘begrip’ verdient. Deze menigten waren niet de straat op gegaan om mee te praten. Deze menigten waren de straat opgegaan om te laten weten en voelen dat ze geen AZC duldden in Geldermalsen. En met de agressie die van de knokploegen uitging maakten deelnemers duidelijk dat ze geen tegensspraak duldden ook, dat ze bereid waren om voorstanders een hardhandig lesje te kleren. Dit was een agressieve straatactie tegen vluchtelingen en tegen iedereen die vluchtelingen als gelijkwaardige mensen wil behandelen.

Dat de gemeente, door met grote haast een heel groot AZC te willen neerzetten, het wel erg makkelijk maakte voor tegenstanders om te scoren is waar. Maar het zijn die tegenstanders die tot de aanval overgingen. De gemeente de schuld geven voor de rellen is onzin, hoe afkeurenswaardig de wijze waarop Geldermalsen de zaak aanpakt ook is. Het lompe politiegeweld waarmee het gezag zich overeind trachtte te houden deugt evenmin als het racistische geweld zelf. Maar het waren de knokploegen vanuit de manifestatie zelf die de aanval openden en op een botsing aanstuurden. De knokploegen van racisten zochten een rel, en die kregen ze.

Nee, vast niet elke deelnemer was een fascist. Er zaten vast ook losgeslagen VVD-ers en verdwaalde SP-stemmers tussen, wie weet? Maar afkeer van vluchtelingenopvang is wat deze menigte bond. Afwijzing van vluchtelingen, afwijzing van solidariteit met vluchtelingen, en totale agressieve vijandigheid jegens iedereen die er anders over denkt kenmerkte wel degelijk de menigte als geheel. Dát, en niet de individuele voorkeuren van deze of gene deelnemer, maakte de gewelddadige manifestatie tot een uiting van fascisme. Miskenning van dat feit is misplaatst en gevaarlijk.

Dat de gemeente het met haar besluitvorming op topsnelheid, de tegenstanders in de kaart speelde, is duidelijk. Die konden immers nu jammeren dat ze erdoor overvallen werden en dergelijke. Je mag je echter afvragen of een langere aanloop tot minder agressieve reactie had geleid. Een deel van de woede was tamelijk spontaan, maar de actie als geheel was overduidelijk georganiseerd. Er zit organisatie achter dit knokploeggeweld. Meer tijd voor de besluitvorming betekent ook meer tijd voor fascistengroepjes als Identitair Verzet om de boel verder op te stoken en van fascistische ruggengraat te helpen voorzien. Op een foto bij een reportage van Omroep Gelderland  zag ik al een spandoek van Identitair Verzet. Dat je mensen die hun afkeer van vluchtelingen op agressieve toon van de daken schreeuwen, kunt geruststellen door meer tijd te nemen, is niet erg aannemelijk. De haast van de gemeente is niet bepaald netjes, ze krijgt erdoor de schijn tegen. Maar enig excuus voor de agressieve protesten is het niet. Die zijn en blijven inhoudelijk een totaal verwerpelijke uiting van uitsluiting en haat.

Verantwoordelijk voor dit fascistische geweld is allereerst die menigte zelf. Mensen zijn, hoe gemanipuleerd en opgestookt ook, geen pionnen van wie of wat dan ook. Niemand kan zich verschuilen achter situaties, omstandigheden, of achter anderen, hoe funest hun rol ook is. De menigte kwam in overgrote meerderheid uit de stad Geldermalsen, en alle 14 arrestanten eveneens. Dat is van belang omdat op de avond van de gevechten eerst wat anders werd beweerd. “Volgens buurtbewoners kwamen de relschoppers niet uit Geldermalsen, aldus de Volkskrant op 17 december.  Jaap van Deursen, journalist die verslag deed via RTL Nieuws, sprak met gemeenteraadsleden en geeft hun mening weer: “Dit is ook niets voor Geldermalsen. Het zijn jongens die van buiten komen om te rellen.”

Dat is een klassieke riedel van gezagsdragers: ‘moeilijkheden’ komen altijd door ‘agitatoren van buitenaf’, nooit vanuit ‘onze mensen’ die innig tevreden zouden zijn als maar niemand ze zou opjutten. Linkse actievoerders kennen dat verhaal maar al te goed. Nu wordt deze gezagsriedel een keertje ingezet tegen rechtse, racistische actievoerders. Dat maakt de riedel echter nog niet minder verkeerd. Eén: ondat het er niet toe doet waar mensen precies vandaan komen. Voor een goede zaak steun je elkaar over gemeentegrenzen heen, en voor een slechte zaak – zoals het protest in Geldermalsen – is steun ook vanuit de gemeenschap zelf verkeerd. Fascistische agitatie is een slechte zaak, niet omdat ze van buiten komt maar omdat ze fout is als zodanig. Twee: omdat het ook nog eens feitelijk onjuist is. “De veertien mensen die zijn aangehouden bij de rellen in Geldermalsen zijn inwoners van de Gelderse plaats.”,  bericht Nu.nl . Tot zover de ‘agitatoren van buitenaf’. Tot zover het geruststellende sprookje dat ‘onze mensen’ in Geldermalsen ‘zoiets nooit zouden doen’. Agressief fascisme in Geldermalsen groeit op eigen bodem. Het is geen import.

Dat agressieve fascisme dat zich ter plekke ontplooit, is een symptoom van iets veel groters. We zagen eerdere soortgelijke manifestaties van fascistische hatelijkheid in Steenbergen en elders. Dat mensen de straat op gaan en hun racistische haat kenbaar maken, dat doen ze zelf. Maar het verspreiden van racistische haat, het aanmoedigen van agressieve uitingen van die haat, dat wordt systematisch aangewakkerd door een gigantische megafoon. Die megafoon is in de hand van Geert Wilders en zijn PVV. Hij roept al maanden ‘Kom in verzet’ tegen de vestiging van AZC’s. Ook aan de vooravond van de vechtpartijen in Geldermalsen liet hij zich gelden met een tweet“Geen AZC in Geldermalsen!”

Dit soort gestook draagt bij aan de sfeer waarin tegenstanders van een AZC de straat op gaan en steeds driester optreden. Een enkele pro-forma-oproep vanuit de PVV dat ‘Kom in verzet’ niet met geweld kracht bijgezet mag worden, verandert daar aan niets. De vanuit de PVV opgestookte vijandschap jegens vluchtelingen, jegens vluchtelingenopvang en jegens iedereen die dat steunt of er zelfs maar begrip voor toont, is zélf agressief.

En de campagne van hatelijkheid loont nog ook. De grotere opvang die in Steenbergen gepland stond, is na een in spraakavond waar schreeuwend publiek een vrouw die voor opvang van vluchtelingen pleitte werd uitgejouwd en bedreigd, is van de baan. Er komt hooguit een veel kleinere opvang. Dat ziet er uit als een overwinning voor de georganiseerde racisten in Wilders’ kielzog.

De campagne van hatelijkheid scoort ook electoraal. In enkele maanden tijd – precies de maandan waarin campagnes tegen vluchtelingenopvang steeds engere vorm aannemen – groeide de PVV in peilingen naar maar liefst 38 zetels. Zeer recent was van een terugval sprake naar 33, nog altijd bijne twee keer zoveel als de zeventien huidige Kamerzetels. En de verklaring van peilbureau TNS is weinig geruststellend. Frontbench citeert  : “Leggen we de verschuivingen (…) nader onder de loep, dan wordt duidelijk dat de vluchtelingencrisis nog altijd een grote rol speelt – maar een beduidend minder grote rol dan twee maanden geleden. De ( relatieve!) terugval van de PVV lijkt samen te hangen met het enigszins luwen van deze discussie.”Minder publiciteit rond de opvang van vluchtelingen is, in deze analyse, minder steun voor de PVV. In een week waarin de publiciteit via Geldermalsen weer grote hoogten bereikt, valt een nieuwe groei van de PVV te verwachten. En ja hoor. Op 17 december – de dag van de geber urtenissen in geldermalsen, die dus nog niet meegenomen kunnen zijn – komt TIPSOS met een score van ‘slechts’ 30 PVV zetels. Op 20 december komt Maurice de Hond alweer met 39 zetels. Ik weet het, peilingen, onderling onvergelijkbaar, en het zijn geen uitslagen. Maar het laat zien uit welke (on)gure hoek de wind waait.

Aanzwellende kiezersaanhang is één vorm waarin de macht van Wilders’ politieke formatie zich ontplooit. Straatactie en straatgeweld – waarin uitlatingen van Wilders handen en voeten krijgen, en waarin PVV-sympathisanten zij aan zij staan met meer openlijke fasdcisten van Identitair Verzet en de NVU – is een andere vorm van diezelfde machtsontplooiing. De knokploegen van Geldermalsen hebben vast geen formele banden met de PVV (die immers maar één lid heeft…). Ze volgen vast geen letterlijke instructies van de Grote Leider. Maar ze maken wel deel uit van een opkomende, extreem-rechtse massabeweging. Een massabeweging met een steeds duidelijker fascistisch karakter, met gewelddadige bendes op de straten, en met Wilders aan het hoofd. Groot antifascistisch alarm is geen overbodige luxe.

(wordt vervolgd)

 


Gast

#1088

2015-12-22 17:28

Het jaar van de Gutmensch

Het afgelopen jaar hebben media, politiek en het volk ingezet op een vol offensief tegen allochtonen, moslims en vluchtelingen. We zagen hysterische verhalen in de pers, we zagen racistische beleidsmaatregelen, een minister die delirisch stemming maakte tegen moslims, we zagen bezorgde burgers brandschattend door de straten trekken en vluchtelingen belagen, om vervolgens bij Pauw te mogen vertellen hoe zielig ze zijn. Vorige week nog zagen we hoe ze een gemeentehuis belegerden, politici werden bedreigd, hun dochters werden bedreigd. Wie zich uitsprak voor een menselijke omgang met vluchtelingen, werd geïntimideerd en moest onderduiken.

Dit alles werd gebagatelliseerd en vergoelijkt in de media. Dezelfde media die de extreemrechtse racist Hans Janmaat rehabiliteerden. We zagen racistische rants en racistische cartoons in zelfs het keurige NRC Handelsblad. Toen een Amerikaanse journaliste daar iets van zei, werd ze vanuit Nederland overladen met racistische stront. Om je kapot te schamen.

Kankerkoppen afhakken

We zagen hoe Jan Roos, die zich in zijn vrije tijd graag in Nazi-uniform steekt en homo’s, allochtonen en critici bedreigt en die kinderen dreigt hun ‘kankerkoppen’ af te hakken met zijn kapmes, samen met de Roze Khmer heel Nederland op de been kreeg voor een referendum tegen een verdrag waar hij noch het gros van zijn aanhangers iets van begreep.

We zien inmiddels moslims uit hun huizen gesleept worden. Gewoon, omdat ze moslim zijn. We zien aanslagen op allochtone gezinnen. De haat komt uit alle hoeken en gaten, uit alle poriën. Ze is alomtegenwoordig en onontkoombaar.

Toch was 2015 volgens de Volkskrant het jaar van de Gutmensch.

Racistische reactionairen

‘Gutmensch’ is het label dat je door racistische reactionairen krijgt opgeplakt als je het niet zo’n goed idee vindt om vluchtelingen in zee te laten verzuipen of politici te bedreigen vanwege de komst van een asielzoekerscentrum. Eerst begonnen domrechtse blogs als Het Vrije Volk ermee, de PVV en De Telegraafnamen het over en nu lees je het woord zelfs veelvuldig in de kwaliteitskranten. Volgens de Volkskrant is de Gutmensch ‘mondiger en invloedrijker dan ooit.’

Goh, could have fooled me.

Je zou zeggen dat als de Gutmensch inderdaad zo invloedrijk is, de overheid kinderen niet bij hun ouders vandaan haalt omdat ze moslim zijn. Dat de ‘normale’ partijen in de Tweede Kamer eindelijk eens stelling namen tegen Wilders. Dat het eens afgelopen was met dat blackface-gedoe in een kinderprogramma. Dat de overheid iets ging doen aan de wérkelijke oorzaak van radicalisering onder moslims, namelijk uitsluiting en discriminatie, in plaats van de vervolging van moslims nog een tandje hoger te zetten.

Luidruchtig gajes

Maar nee, de Gutmensch kan roepen wat hij wil, hij kan zelfs in de meerderheid blijken te zijn, zijn invloed is nooit kleiner geweest. Niemand luistert naar hem. Iedereen heeft alleen maar oog en oor voor het luidruchtige gajes dat achter Wilders en types als Jan Roos aanloopt.

Ooit had de Gutmensch invloed. Misschien wel teveel. Dat was de tijd waarin je als racist werd weggezet als je ruzie kreeg met je Marokkaanse buurman. Niet zo heel lang geleden liep iedereen zich het vuur uit de sloffen om moslims niet voor het hoofd te stoten. Naakten werden van de muur gehaald, Rushdie uit de etalages gehaald, universiteiten censureerden hun wetenschappelijk medewerkers, cartoonisten werden van hun bed gelicht en in de cel gegooid.

Maar die tijd ligt inmiddels ver achter ons. Het zijn nu de fascisten die koste wat kost moeten worden beschermd tegen alles waar ze aanstoot aan nemen, en dat is nogal wat. Niet alleen mensen met een getinte huid of een exotisch geloof mogen niet meer, ook kunst en cultuur, wetenschap en coherente Nederlandse zinnen raken alras in de taboesfeer. Wie publiekelijk zegt dat hij overweegt bij de volgende verkiezingen niet op Wilders te stemmen, moet worden ontslagen en moet onder de brug slapen.

Gezond publiek debat

The village idiot rules, om met Iggy Pop te spreken. Maar volgens de Volkskrant is het dus het jaar van de Gutmensch. Dat staat in een nogal laf stuk waarin ook halfslachtig een soort van stelling genomen wordt tegen Jan Roos en zijn volksbeweging, en waarin Gutmensch wordt getypeerd als een label ‘waarmee je de tegenstander lekker buitenspel zet’, maar aan het eind van het stuk wordt er wel gewaarschuwd voor het kapotmaken van een ‘gezond publiek debat’ door de Gutmensch. 

Dit vooral op basis van het laatste seizoen van de Amerikaanse animatieserie South Park en een paar, vooral weer Amerikaanse, gevallen van doorgeschoten politieke correctheid. 

Jood doodgeschoten

Maar als een ‘gezond publiek debat’ behelst dat je de hoop uitspreekt dat er eens een Jood wordt doodgeschoten zodat de Gutmensch van zijn ‘moraalpaard dondert’ of de kinderen van een raadslid bedreigt of veertig minuten lang in de Tweede Kamer een Hitleriaanse haatspeech tegen vluchtelingen houdt zonder dat iemand ingrijpt, kan mij dat niet kapot genoeg gemaakt worden. 

Nederland is vooralsnog een far cry van de Amerikaanse universiteitscampussen. We doen hier nog aan blackface, for f*ck’s sake.

Leve de Gutmensch, maar 2015 was echt het jaar van de full-blown Nazi. Met de complimenten van de gelijkgeschakelde pers.

 


Gast

#1089

2015-12-23 10:50

"Onze" bugemeester lijkt het eindelijk te gaan begrijpen.

Hoewel er uiteraard nog steeds enkel over het aantal wordt gesproken en de absurde beslissingswijze. En er zal ongetwijfeld nog een vervolgdiscussie komen over aldan niet kleinschaligere opvang of een kleiner AZC, maar dat moeten we eerst nog afwachten. In ieder geval voorlopig goed nieuws en een 1e begin tot het weer tot de realiteit komen.

Alle tegenstanders een prettige Kerst toegewenst. De medestanders uiteraard ook.

Aan alle posters van de diverse linkse propaganda artikelen, wellicht kunnen jullie je voorloopig lekker weer op een ander "problemen" gaan concentreren zoals het verbieden van vuurwerk ofzo. Lekker op de site van Arno Bonte gaan posten als iemand ergens een rotje afsteekt ofzo. 


Gast

#1090

2015-12-23 11:05

Geen AZC in Geldermalsen

Er komt geen AZC in Geldermalsen, het College van B&W heeft het voorstel daartoe ingetrokken. Op Twitter heerst onder fascisten een juichstemming, en dat is nog terecht ook. Met lokale politici  omhooggevallen sigarenboeren die over de ruggengraat van een regenworm beschikken  is het natuurlijk ook makkelijk scoren. Een enorme publicitaire overwinning voor Wilders en zijn NVU/Voorpost Sturm Abteilungen. 

#geldermalsen Geldermalsen gefeliciteeerd! Kom op Nederland dit is een voorbeeld dat het volk haar invloed kan uitoefenen. #kominverzet

— War on islam is here (-at-stopimmigratie) December 23, 2015

 

#Geldermalsen gefeliciteerd met het behaalde succes, dit ruikt naar meer, meer, meer. Nee=Nee -at-COAnlOok in Enschedese gaan we verder. #AZC — retour afzender (-at-tothetrandje) December 23, 2015


Voor Geldermalsen dreigt nu de Art. 12-status, iets wat de gemeente met de komst van het AZC en de daaraan verbonden geldstroom van het Rijk juist heeft geprobeerd te voorkomen. Bij een Art. 12-status krijgt de gemeente extra geld uit het gemeentefonds, maar wordt ze in ruil daarvoor onder financiële curatele van het Rijk gesteld. In de praktijk betekent het dat de gemeente zwaar moet bezuinigen en haar belastinginkomsten dient te maximaliseren (hoge gemeentelijke belastingen en geen of minder kwijtscheldingen).

 


Gast

#1091 Re:

2015-12-23 11:25

#1090: -  

 Art. 12 voor Geldermalsen is geen nieuws onder de zon. Hebben ze in het verleden hier jarenlang al gehad. Incompetente lokale bestuurders zijn blijkbaar van alle tijden. 

Bij aantrekkende economie kan het verlies op deze  bouwgrond bovendien weer enigszins beperkt worden. Bovendien mogen onverantwoorde financiele beslissingen uit het  verleden geen reden zijn om dit te compenseren door een AZC te bouwen (of in dat kader iets anders dat veel geld opleverd maar waarvoor niet noodzakelijk draagvalk is).

Om in de toekomst niet weer in de geldproblemen te kpmen is allemaal niet zo ingewikkeld - niet meer geld uitgeven dan je volgens de begroting kan - geen te grootschalige c.q. megalomane plannen uivoeren die niet bij een kleine plattelandsgemeente passen (we zijn immers geen Manhattan aan de Linge)- en als iets te mooi lijkt om waar te zijn is het dit meestal ook (zie de bouwgrond).


Gast

#1092

2015-12-23 15:07

Edith Schippers heeft geen problemen met gewelddadige en tot etnische zuivering oproepende nazi’s

 

In het vod van Philippe Remarque staat een dag of twee nadat wannabe massamoordenaar en etnisch zuiveraar Geert Wilders middels zijn kleutertweet zijn zegen heeft gegeven aan het terroriseren van vluchtelingen, een interview met de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Edith Schippers van de PVV met leden.
Ik wil er even aan herinneren dat de PVV met leden lieden in haar midden heeft die begrip hebben voor massamoordenaar Anders Breivik, oproepen tot het bouwen van concentratiekampen en ghetto’s voor moslims en het prima vinden dat vluchtelingen à la de slachtoffers die aankwamen in Auschwitz en Treblinka beroofd worden van hun allerlaatste bezittingen zoals men dat in Denemarken voornemens is te doen.

In het volstrekt krtitiekloze en op het slijmerige af zijnde ‘interview’ (dat bij mij het beeld oproept dat zij niet zozeer bevraagd wordt over van alles en nog wat aan relevante zaken maar eerder gepitcht moet worden als mogelijk nieuwe premier. Geen woord bijvoorbeeld over hoe het kan dat steeds meer mensen hun zorgverzekering niet kunnen betalen, de ellende bij jeugdzorg of hoe geweldig het wel uitpakt dat Schippers haar zin heeft gekregen en mensen met geestelijke problemen maar naar de buurvrouw moeten gaan in plaats van dat ze professioneel geholpen worden) over de nazi’s:

‘Ik sluit de PVV niet uit. 

En verder:

Ik werk met iedereen samen. Ook met de PVV, iedere dag nog steeds heel plezierig

Tsja, ook collega Kamp zei destijds de samenwerking met de nazi’s heel plezierig te vinden.
Trouwens, je kunt tegenwoordig ook best met ‘iedereen’ samenwerken: iedereen is namelijk zo langzamerhand even bruin aan het worden als de nazi’s zelf: van genocide-lover Kees van der Staaij tot en met de racisten rimmende SP van Roemer en van Bommel.

En dan komt de opmerking:

Het is electoraal misschien handiger om nu naar rechts te hangen en het gat met de PVV te dichten, maar dat kunnen we ons niet veroorloven

Bron

Misschien kan Schippers, die trouwens een van de architecten was van het eerste bruine regime sinds Seyss-Inquart, eens aan haar moeder en de rest van Nederland uitleggen wat de laster van haar fractievoorzitter Zijlstra over dat vluchtelingen hier slechts komen voor borstvergrotingen en anusbleek dan wel is.
Of het misselijkmakende en vooral ook stupide geouwehoer van zombie Malik Azmani die een hek van 65000 kilometer wil om Europa en hoe zich dat dan verhoudt tot haar tirade in het onderhavige interview tegen de nazi’s die uit de EU willen en de grenzen dicht willen.

Dat alles kan zij niet uitleggen en daarom zal ik het even doen.
Edith Schippers is een van de oorzaken van het feit dat over een paar dagen getraumatiseerde kinderen (en ook volwassenen) in AZC’s in angst moeten zitten voor nazi-horden die voornemens zijn vuurwerkbommen te gaan gooien.
Waarom? Omdat Schippers nooit één keer het morele besef aan de dag gelegd heeft dat je met nazi’s die joelen dat er ‘tientallen miljoenen’ mensen uit Europa gedeporteerd moeten worden en dat er wel even ‘minder, minder, minder’ van dezen en genen ‘geregeld’ gaan worden niet ‘prettig samenwerkt,’ überhaupt niet samenwerkt maar dat je ze bestrijdt in plaats van voortdurend hun mensenverachtende ideeën of bagatelliseert of overneemt.
Want ‘nee’ zeggen tegen het fascisme past niet bij een Schippers die slechts gedreven wordt door de lokroep van de macht en daar volgens mij haar eigen moeder desnoods voor zou opofferen.
Het volkomen ontbreken van ook maar enig moreel besef bij haar wordt trouwens niet zozeer geïllustreerd wat mij betreft door haar opmerkingen over de gesubsidieerde eenmanszaak in haat en geweld maar door degene die zij bij de gelegenheid van het ‘interview’ even een veer in zijn achterste steekt: de massamoordverheerlijker en burgemeester van Rotterdam die in zijn stad samenwerkt met soortgelijk tuig als dat wat horig is aan Wilders en dat van mening is dat je mensen ook ‘te humaan’ kunt behandelen.
Kortom: dat mens deugt niet en de geschiedenis zal hard oordelen over haar rol bij de opkomst en de bestendiging van het fascisme in Nederland.
Alleen denk ik niet dat haar moeder dat nog zal meemaken.

 

 


Gast

#1093 Maar wie zijn oren potdicht houdt, die zal niet horen

2015-12-23 15:10

De mythe van de dichte grens

De grootste grap is dat het hele plan van dichte-grenzen-opvang-in-de-regio als nieuw gepresenteerd wordt, als iets dat nooit serieus is geprobeerd

Nog steeds gonst in Europa en Nederland de mythe van de dichte grens en opvang in de regio. Als de grenzen maar dicht gingen en de regio zijn verantwoordelijkheid nam, dan kwamen hier geen asielzoekers, dat klinkt logisch, toch? In Nederland wordt dit idee dan ook niet alleen door Wilders gevoed, maar ook door de VVD, door het kabinet, Buma praat erover mee, etc. Eigenlijk iedereen.

GroenLinks? Serieus?
Het kolderieke ondertussen is: iedereen loopt de ander ervan te beschuldigen de grenzen ‘wagenwijd open’  te willen zetten. Wilders verwijt het Zijlstra, Zijlstra verwijt het Rutte, Rutte verwijt het de PvdA en iedereen verwijt het GroenLinks, terwijl die laatste partij nooit aan het roer heeft gestaan en de laatste jaren niet veel meer heeft klaargespeeld dan een stel soldaten met een doos playmobil naar Afghanistan sturen en waarvan de leider nu alleen nog maar vage verhaaltjes over het economisme houdt die de kiezer schitterend blijkt te vinden maar waar hij zelf ook niets concreets uit kan afleiden. In praktijk pleit niemand voor het wagenwijd openzetten van de grenzen, zelfs GroenLinks niet. Ook Merkel pleit daar niet voor, maar iedereen geeft elkaar ervan de schuld. Terwijl natuurlijk niemand de schuld heeft. 

De grootste grap is namelijk dat het hele plan van dichte-grenzen-opvang-in-de-regio als nieuw gepresenteerd wordt, als iets dat nooit serieus is geprobeerd, terwijl het al meer dan twintig jaar van links tot rechts zonder al teveel weerstand de rode lijn van het vaderlandse en Europese beleid is geweest. Nederland ként al lang een beleid dat iemand die niet in echte politieke nood is uitgezet wordt. Daarin gáát men al decennialang op en zelfs over het randje. En wie uit economische motieven (een rechts eufemisme voor hongersnood) vlucht, die maakt al helemaal geen kans op toelating. Greencards hebben wij hier nog nooit van gehoord. De discussie ging steevast over iets minder soft of iets minder hard, maar fundamentele wijzigingen heeft niemand sinds de Cohenwet ooit voorgesteld. En er gaan daarbij al miljarden op aan kustbewaking van de EU. 

De regio dan?
Maar dan de nieuwste redenering: mensen die verder vluchten dan het veilige buurland, dat zijn economische vluchtelingen. Laat ik helder zijn: dat is natuurlijk in zekere zin waar. Het probleem is alleen dat je met zo een redenering staatsrechtelijk gezien niet zoveel kan. Die mensen die nu uit Syrië vluchten en waarvan half Nederland vindt dat ze in Turkije zouden moeten blijven, zijn ook in Turkije bepaald niet welkom. Daar in ‘de regio’ heeft men al iets van 95% van de vluchtelingenstroom op te vangen, en daar hebben ze het echt te druk mee om zich ook nog gaan te bekommeren om onze vijf procent. Sterker nog, ze bekommeren zich niet eens echt om die 95%, en zijn met hele andere zaken bezig - waarover later meer. Op zich ons probleem niet zou je zeggen, maar helaas is het daardoor onmogelijk om vluchtelingen uit Syrië ‘terug’ te sturen naar Turkije. Ze zijn immers net zo min burgers van Turkije als van de EU, ziet u. Dus dat gaat niet zomaar lukken. 

Goed. Dan zijn er logisch gezien twee mogelijkheden: de Turken omkopen, of de mensen aan de grens tegenhouden. Het laatste probeerden we dus al de afgelopen twintig jaar. Lukte dat? Niet echt. Vooral de zuidelijke Europese landen kunnen daarvan meepraten. Ligt dat aan de inzet? Dat kan je toch niet zeggen. Er is een enorme berg geld gegaan naar grenspatrouilles, maar het enige effect daarvan bleek meer doden aan de grens en gewetenloze smokkelaars die schathemeltjerijk werden. Niet echt het effect waar iemand op zat te wachten zou je zeggen

Oude Griekse wijn in nieuwe zakken
Het tegenhouden van mensen die vinden dat ze in nood zijn is kortom nog niet zo gemakkelijk. En nu het er in de regio over de Europese grens nog een stuk instabieler op wordt dan het toch al was, blijkt er dan ook geen houden meer aan. Het cynische is dat iedereen dat trouwens had aan kunnen zien komen. De huidige ‘massale instroom’ is niet van dag op dag ontstaan want de oorlog in Syrië is ook niet van gisteren. Het feit wil dat in Italië en vooral Griekenland de vluchtelingen al tijden met bosjes op de eilandjes bivakkeerden, en op een gegeven moment barstte de bom. 

Het is niet dat die mensen al tijden die tijden in de EU waren, we wilden het gewoon nog even niet zien. Maar de problemen ontkennen is zelden een goede manier om ze op te lossen, en de Grieken, toch al niet zonder eigen problemen zo u weet, hadden het er op een gegeven moment wel een keer mee geschoten voor ons de hete kastanjes uit het vuur te halen, en vandaar dan plots die ‘vluchtelingencrisis’ en iedereen reageert als volkomen overvallen, wat naast de kwaliteit van de opvang de sfeer ook niet bevorderd heeft. Dit ontkenningsbeleid heeft de EU en Nederland kortom van de regen in de drup geholpen.

Complicerende factoren
Opvang in de regio dan. Het idee is mooi, en dat meen ik zonder cynische ondertoon. We richten voor een fractie van het geld dat het hier zou kosten in Turkije een vakantieparadijs op voor vluchtelingen (denk: Alanya, dat is tenslotte ook goedkoper dan Center Parks). Geen linkse knuffelaar kan daar tegen zijn, zeker niet als we er met goedkeuring van nota bene de VVD nog wat mensenliefdesubsidie tegenaan mogen smijten. Alleen de praktijk is wat weerbarstiger, want voor dat plan zouden we niet alleen dat vakantiepark moeten financieren maar ook Erdogan om moeten kopen met veel geld en politieke gunsten en dat kon nog wel eens een kat in de zak blijken, sterker nog, dat blijkt het al te zijn. Die man krijgt al zijn hele leven subsidies om de mensenrechten in eigen land te bevorderen en veegt daar lachend zijn reet mee af om het vervolgens in zijn kontzak te steken: en bedankt! Terwijl Amnesty verontrust rapporten volschrijft over door de EU gesubsidieerde vluchtelingenkampen in Zuid Turkije die meer op martelkampen lijken is Erdogan bezig zijn eigen oorlog tegen de Koerden uit te vechten die hij als het puntje bij paaltje komt nét even wat irritanter vindt dan IS, en daarin verschilt hij overigens geen haar van zijn voorgangers. 

Helaas is hij daarbij niet de enige complicerende factor. In praktijk zijn in ‘de regio’ inmiddels namelijk niet alleen maar een gekke dictator en een aantal van de pot gerukte relifanaten met elkaar in conflict, maar inmiddels ook de PKK, de VS, Iran, Irak, Rusland, Saoudi Arabië en dus Turkije, en allemaal met verschillende en helaas tegenstrijdige belangen. Rusland sluit vriendschap met Assad voor zijn eigen belangen, de VS met de Koerden, Erdogan vindt de Soenitische IS dan weer minder erg en de rest heeft ook zijn volkomen eigen agenda. De ‘regio’ is daarmee nu zelf rampgebied geworden en stroomt over van de burgers die met de situatie in de regio eufemistisch gesteld inmiddels wel even klaar zijn en net zo hard op de vlucht zijn voor Turkse, Russische, Amerikaanse en Europese bombardementen op onder andere IS, als voor IS zelf.

De oplossing dan
De oplossing hiervan? Die is even simpel als onhaalbaar. Wat zou moeten gebeuren, is dat iedereen die feitelijk niets liever wil dan dat die situatie stopt de handen ineen slaat en een kordon van blauwhelmen steunt dat strak om de gebieden wordt gelegd waar die consensus er nog niet is. Er wordt boven die gebieden vervolgens een no-fly-zone ingesteld voor alle nationaliteiten, geen enkele uitgezonderd, en er worden zeker geen bombardementen uitgevoerd of vuile bondgenootschappen gesloten. Het laatste wat er in die gebieden geïmporteerd mag worden zijn wapens, en het laatste wat er uit die gebieden mag komen is olie. Het enige wat die hermetisch afgesloten grens dan mag passeren zijn juist de vluchtelingen, die vervolgens opgevangen worden in die vakantieparadijzen recht achter dat kordon. In een paar maanden is er van de strijdende partijen dan niets meer over want ze hebben geen geld, geen wapens en geen mensen meer. Een stuk simpeler, want pijpleidingen en zware wapens zijn nu eenmaal wat makkelijker te lokaliseren dan mensen op de vlucht. 

Jammer genoeg is dit echter het laatste wat er gaat gebeuren want de uiteindelijke reden dat al die zich beschaafd noemende landen in ‘de regio’ die we vroeger gewoon het midden-oosten noemden tekeer gaan is uiteindelijk geld en invloed, en dat komt nu eenmaal met wapens en olie en niet met vluchtelingen en vakantieparadijzen. En zolang dat zo is kunnen we die fabel over die vakantieparadijzen dus gevoeglijk op ons buik schrijven. Want in praktijk betekent dat alleen maar geld en gunsten voor regimes die zelf verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de situatie. En dat is het laatste dat wij als Europeanen zouden moeten willen. 

Dan maar liever vakantieparadijzen waar het nog met redelijk democratische leiders kan, een stop op de wapenhandel, onafhankelijkheid van olie en geen enkele band meer met welke dubieuze leider dan ook. We sluiten de grenzen op een nieuwe manier, voor olie en wapens en overigens ook voor gas, en gaan vervolgens intern met zijn allen eerst eens lekker op vakantie. Want dat kunnen we goed gebruiken om eens orde op zaken te stellen. Er valt op democratisch en sociaal-economisch vlak namelijk nogal wat te regelen en/of te repareren in de EU. Een flinke streep door de huidige dubieuze belangen lijkt mij daarbij een prima begin. De eerste politicus die dat op overtuigende wijze weet te agenderen, krijgt mijn stem. 

 

Gast

#1094 Re:

2015-12-23 15:31

#1089: -  

 Meen je nou werkelijk dat het anders gegaan was als het voorstel was geweest voor 500 asielzoekers en een half jaar van te voren aangekondigd? Dat geloof je toch zelf niet?


Gast

#1095 Re: Re:

2015-12-23 17:44

#1094: - Re:  

 Dat zullen we nooit weten want zo is het immers niet gegaan..... U weet dit wel natuurlijk (vast een kristallen bol staan thuis)? 

En ja, bij een AZC van 500 heb je nog steeds het recht om hier tegen te zijn.

Er zijn nou eenmaal altijd voor- en tegenstanders ook al is dit soms niet voor iedereen te begrijpen.


Gast

#1096 Re:

2015-12-23 17:52

#1092: -  

 En ja hoor, daar is die weer de 2e Wereldoorlog. Werkt altijd weer lekker stigmatiserend als men er met goede argumenten niet meer uit kan komen.

Nog niet zo lang geleden gebeurde dit demoniseren ook bij een andere bekende Nederlandse politicus weet u nog? En we weten allemaal waartoe dat toen uiteindelijk heeft geleid.


Gast

#1097 Re: Re: Re:

2015-12-23 20:00

#1095: - Re: Re:  

 Waarom wordt dat argument dan wel gebruikt door het overgrote merendeel van de tegenstanders? Lees maar: het is te snel gegaan en 1500 is teveel. Dus mijn vraag: zou het anders gegaan zijn als het om minder ging en niet zoi snel was gegaan? Antwoord: welnee, dan was het oproer wat later gekomen, maar de tactiek was hetzelfde geweest en het fanatisme evenzeer.

Het ging bij de rellen helemaal niet om voor- of tegenstanders, want de tegenstanders zijn evenmin aan het woord gekomen. Het ging er puur en alleen maar om dat de bruine horde zijn zin kreeg, linksom of rechtsom. En die hebben absoluut geen begrip voor het feit dat er altijd voor- en tegenstanders zullen zijn, want zij hebben geen enkel oor naar democratie en de weg van de rede. Hun rede is hun rechtervuist en hun democratie is de slagkracht van hun explosieven.

Probeer dat maar eens te begrjipen.


Gast

#1098 Re: Re:

2015-12-23 20:03

#1096: - Re:  

 Argumenten? Hebben wij argumenten gehoord op 16 december? Nee, want de bruine orde heeft het nooit zover laten komen. We hebben niet eens de KANS gekregen om argumenten te horen! En dat is niet zonder rede, want de bruine orde heeft geen argumenten en kan dus alleen maar met bruut geweld optreden.

Als de bruine horde niet graag vergelijkingen met de Tweede Wereldoorlog hoort, dan is het misschien aan te raden om eens wat minder te lijken op de nazis en hun ideeën en methodes, dan hoeft ook de vergelijking niet gemaakt te worden.


Gast

#1099

2015-12-23 20:07

De lafheid van de politieke klasse is schrikbarend

Er zijn genoeg moderne manieren om de stem van de burgerij werkelijk te laten doorklinken om de argumenten van vóór- en tegenstanders van een azc serieus te wegen

Burgemeester Miranda de Vries is geweken voor het geweld. Er komt geen AZC in de gemeente Geldermalsen. De inspraakprocedure is gestopt. Daarmee heeft zij niet alleen zichzelf maar ook de burgerij de moord gesnoerd. De taal van de rellende horde, die een pogrom organiseerde voor het raadhuis, heeft wél gehoor gevonden. Dat is een belangrijk signaal aan de rest van Nederland. Vuurwerkbommen hebben tegenwoordig de kracht van argumenten.

Uit alle bevolkingsonderzoeken blijkt dat de meeste Nederlanders best met azc's en vluchtelingen in de buurt kunnen leven. Het aantal vrijwilligers dat de nieuwkomers wil helpen bij de aanpassing bij het leven in Nederland is zo groot dat er zelfs wachtlijsten zijn aangelegd. De schijnwerpers zijn echter gericht op een schreeuwende en rellende minderheid die overal haar wil op weet te leggen t omdat de gemiddelde dorpsbestuurder reageert als een konijn op een koplamp, zodra het geweld en de bedreigingen beginnen.

Met de Haagse politici is het niet anders. Zij proberen op enkele uitzonderingen na hun huid te redden door zich als een soort Wilders-light te profileren. Met name Lodewijk Asscher en Halbe Zijlstra blinken uit in het toepassen van deze fatale strategie, waarmee zij zich alleen maar neerzetten als een B-merk, als een slap aftreksel van the real thing. En bovendien – nogmaals – de meerderheid van de Nederlanders in de kou laten staan. Woensdagochtend sloot Edith Schippers zich bij dit illustere tweetal aan door in een interview met de Volkskrant samenwerking met Wilders onwaarschijnlijk te noemen, maar uitsluiten wilde zij dat niet. 
De lafheid van de politieke klasse is schrikbarend. Niemand durft een grens te trekken. Niemand durft te zeggen: tot hier en niet verder.

Hoe dan? Door bij geweld de orde te herstellen. De relmakers, de vuurwerkgooiers en de dreigers zijn materiaal voor  politie en  justitie.  Bestuurders en volksvertegenwoordigers horen zich door dit tuig niet te laten intimideren. Het verdient antwoord noch gehoor.

Het is wél aan de politiek om zorgvuldige besluitvormingsprocessen op touw te zetten waarin de inspraak van de burgers een wezenlijk element is. Het is onverstandig om een en ander te beperken tot een lullig vergaderingetje in een klein zaaltje, waar zestig personen elk twee minuten spreektijd krijgen. Er zijn genoeg moderne manieren om de stem van de burgerij werkelijk te laten doorklinken om de argumenten van vóór- en tegenstanders van een azc serieus te wegen.

Zo ingewikkeld is dat toch niet. Om met wijlen president Roosevelt te spreken: het enige waar we bang voor moeten zijn, is angst.

 

 

Gast

#1100

2015-12-24 12:55

Fascisme op straat in Geldermalsen (3) PVV-fascisme en staatsracisme, twee handen op een buik

 

woensdag 23 december 2015

De menigte die vorige week in Geldermalsen marcheerde en ageerde tegen de komst van een asielzoekerscentrum (AZC) in die plaats, krijgt vooralsnog haar zin. Dat AZC komt er nu niet,  vanwege de “polarisatie” die is “opgeroepen” door “de snelheid en de omvang waarmee we dit wilden realiseren.” Wederom kan Wilders victorie kraaien. Wederom heeft racistische intimidatie resultaat gehad. Het onderstreept hoe sterk de fascistische rechterzijde via straatgeweld nu al staat, en hoezeer het establishment aan de racistische druk tegemoet komt. Deel drie en slot van een serie.

Van breed weerklinkende alarmbellen buiten wat opiniestukken op internet is intussen nog steeds nauwelijks sprake. Dat dient te veranderen. Intimidatie en straatgeweld weerstaan we niet met internetproza alleen, online-antifascisme is geen bluswater tegen daadwerkelijke brandstichting die met het gooien van zwaar vuurwerk al griezelig dichtbij komt.

Intimidatie zoals die vorige week plaatsvond rond het gemeentehuis van Geldermalsen heeft duidelijk van alles met Wilders en de PVV te maken. “Elke vuurwerkbom, in Geldermalsen geworpen, is geïnspireerd door Geert Wilders. Het is zijn voorhoede die het gemeentehuis bestormde,  schrijft Han van der Horst met reden. Op een ander site heten de aanvallers in Geldermalsen “de knokploegen van de PVV,  , en dat zijn het in feite ook. De nieuwsredactie van nog een ander site spreekt treffend van een “Wildersmeute”.  Het gevaar wordt hier en daar wel degelijk gezien en aangewezen. Maar dat gebeurt vooral via geschreven tekst, en dat is volstrekt niet genoeg.

De kunst wordt nu om de antifascistische alertheid de straat op te brengen en volgende golven van fascistische agitatiekrachtig voor de voeten te lopen, zoals antifascisten vier maal achtereen probeerden fascistenclub Pegida tegen te werken, op 19 december opnieuw in Rotterdam.  Van enkel en alleen boze stukken op blogs en Facebook heeft het opkomend fascisme veel te weinig last.

Maar ook antifascistische tegenactie op straat is maar een deel van wat we nu nodig hebben. Het gevaar van rechts wordt niet alleen door PVV en openlijke nazi ’s aangewakkerd. Gevestigde politici voeren de haat door een politiek die vluchtelingen als probleem aanwijst en steeds nieuwe plannen lanceert om ze te weren. VVD-chef Zijlstra lanceert het plan om vluchtelingen alleen nog in ‘eigen regio’  te laten opvangen – precies de regio waaruit mensen juist vluchten wegens levensgevaar en uitzichtloosheid.

De VVD wil met dit soort plannen hetzelfde bereiken wat de PVV via straatactie nastreeft: vluchtelingen laten verrekken, grenzen dicht. De VVD vindt die straatactie van vorige week in Geldermalsen vast ‘niet netjes’: voor straatgeweld hebben zij immers al de ME. Maar de VVD is voor de sfeer waarin PVV en straatbendes gedijen mee verantwoordelijk. Voor de PvdA – die samen met deze VVD regeert – geldt dat ook. En welke partijen houden ook al weer met al hun gegoochel over constructief oppositievoeren dit kabinet mee in stand?

Intussen zien we ook weer eens hoe weinig ‘afstand’ de VVD neemt van de PVV. Minister Schippers wil niet alleen graag lijsttrekker worden van die partij. Ze “zegt ook dat zij samenwerking met Wilders’ PVV niet op voorhand uitsluit.”  Tja, met de PVV straks als grootste partij, en een VVD die graag haar neoliberale politiek over de ruggen van arme mensen van wat voor herkomst ook wil doorzetten, zijn liberale (?) politici straks maar wat blij als zij in een kabinet-Wilders nog mogen aanschuiven. Vorige keer, tussen 2010 en 2012, gedoogde Wilders een kabinet geleid door een VVD-er. Gedoogt straks de VVD wellicht een kabinet onder Wilders?

Ook de politici die nu Wilders oproepen om afstand van straatgeweld te nemen, zijn medeplichtig aan het politieke klimaat waarin dat geweld gedijt. De VVD levert bovenstaande schrijnende voorbeelden, andere partijen doen alsof er niets aan de hand is en houden die VVD weer de hand boven het hoofd. Het gejammer van gevestigde politici dat Wilders zich moet distantiëren van de knokploegen in Geldermalsen, is huichelachtig zolang zij zelf geen afstand nemen van hun eigen racistische uitsluitingsbeleid. Het PVV-fascisme van de straat en het VVD-racisme van de staat hebben soms een tactisch conflict. Maar het zijn twee handen op een buik vol hatelijke, racistische troep.

Het spectrum van de politieke hoofdstroom versmalt zo tot twee varianten: fascisten enerzijds, collaborateurs anderzijds. Een marginale parlementaire linkerzijde plaatst wat voetnoten en weinig meer. Buitenparlementaire strijd tegen de fascistische straatpolitiek van Wilders en tegen de racistische staatspolitiek van vrijwel de hele rest, gaan de doorslag geven als we het gevaar willen bestrijden en verslaan.